Aydın Dağlarının güneye ve kuzeye bakan yamaçları önemli kestane üretim alanlarıdır. Aydın'ın ilçelerinden Nazilli, en çok kestane üreten mıntıkasıdır. Dağ köylerinin hemen hemen hepsi kestane üretimi yapar.
Aydın ve ilçelerinde kestane yetişen alanların 750 mm ve daha yüksek yağış aldığı ve kuzey yamaçlarda daha verimli olduğu görülmektedir.
Kestane bahçelerinin dağılışına baktığımızda en önemli yayılış ve üretim sahalarının Nazilli, Sultanhisar, KöĢk ilçelerine ait araziler olduğu göze çarpmaktadır. Üç ilçeye ait kestane sahaları il toplam kestane bahçelerinin %88,8'ini, ağaç sayıları ise ile bağlı sahalardaki ağaçların % 82'sini kapsamaktadır.
Kestane üretim ve tüketimi
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Aydın'da sezonun ilk kestanesi, düzenlenen törenle kilosu 250 TL'den satın alındı. Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, "2022-2023 sezonunda kestanenin kilosunu 29 lira 51 kuruş olarak kapattık.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye'deki kestane yetiştiriciliğinin yüzde 70'e yakını Ege Bölgesi'nden alınır. Aydın kestane yetiştiriciliği için önemli bir ilimizdir. Toprak yapısı ve nemli hava koşulları ile verimli bir ekim ve hasta dönemi sunar. Antalya ilimiz de kestane yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir.
Kabuğu parlak ve kolayca soyulabilen Aydın Kestanesinin, içindeki etli kısmı da oldukça yumuşaktır. Kalite özellikleri, Aydın ilinin ona sunduğu coğrafi özellikleri ile tüm Türkiye için eşsiz bir değerdir.
Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.
Aydın ili ilk sırada yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi ise kestane ağaçlarının nemli ortamları sevmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Aydın ilinde nemin arttığı dönemlerde kestanenin yetişebilmesi için oldukça uygun koşullar sağlanmaktadır.
Marrone çeşidi iri taneli ve en yüksek kaliteye sahiptir. Hacıömer ve Hacıibiş yayvan gelişme gösteren iyi kalitedeki diğer kestane türleridir. Mahmutmolla ve Sarıaşılama taze tüketime ve hamur yapımına uygundur. Osmanoğlu ise kestane şekeri imalatına en uygun çeşitler arasındadır.
Kestanenin iri olması, kabuğunun kolay soyulması, tohum zarının mevye etine girmemiş olması üründe aranan özelliklerdir. Aydın'da yetişen kestaneler bu özellikler açısından çok iyi bir yere sahip. Bursa'daki sanayiciler dahi bu özelliklerinden dolayı Aydın'dan kestane alıyor.
Adeta bir kış klasiği olan bu atıştırmalık, Türkiye'de Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise, en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır.
Hasat:Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekle birlikte eylül başlarında ekim ortalarına kadardır.
Kayıngiller familyasından, uzun ömürlü bir ağaçtır. Vatanı Türkiye'dir.
Özellikle nemli ve sıcak hava koşullarını seven kestane ağacı için Türkiye'de en uygun bölgeler Marmara, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgeleridir. Türkiye'de kestane üretiminin %70'e yakını Ege Bölgesinde olmaktadır. En çok kestane yetiştirilen il ise Aydın olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ülkemizin birçok yerinde de yetiştirilen kestane ağacı daha çok Akdeniz ve çevresinde yetiştirilmektedir. Dikenli veya çengelli dikenli küre şeklinde olan, nişasta bakımından da zengin olan meyve ağacıdır. Kestane ağaçları dikenli ağaç grubundandır.
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
Dünya kestane üretimi 2018 yılında 2.353.825 ton olmuştur. Üretimin %83,50'si Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2018 yılında 2 milyon tonu aşkın kestane üretilmiştir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır.
Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden kestanenin, Lidyalılardan bugüne uzanan hikâyesi... Anadolu, kestanenin anayurdudur. Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı.
Türkiye'nin en çok kestane veren bölgesi Ege'dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir. Aydın ilinde yaklaşık yüzde 70'lik bir ihtiyaç karşılanmaktadır. Ege Bölgesi'nin haricinde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de kestane yetiştirilmektedir.
kurun yükselmesi ihracatçı firmalara avantaj sağlayarak çiğ kestane fiyatlarında artışa neden oldu. kestane yetişen bölgelerdeki kuraklık da eklenince fiyatlar iyice yükseldi. enflasyona bağlı olarak diğer hammadde, ambalaj malzemeleri, işçilik ücretleri ve nakliye giderleri de arttı.
Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
Bursa Kestane Şekeri; kestane meyvesinin kabuklarının soyulması ve şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa'da 1900'lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısında kestane şekeri üretilmeye başlanmıştır.
Kestane pazara indi, kilosu 45 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri