En güzel Sinop'un yerli balıklarından çizgili karagöz, eşkina, deniz levreği, kırlangıç, palamut, ispari, kötek mikenop, hamsi, istavrit, çinekop, barbun, mezgit, izmarit, kefal hepsi mevcut, yerli balıklarımız" dedi.
Bunların arasında üzümlü, cevizli, kıymalı ya da yoğurtlu olarak hazırlanan nokul, içi etli hamur, katlama başta geliyor. Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar.
Sinop'ta avlanan balıklar; barbunya, çarpan, çinekop, hamsi, istavrit, kefal, lüfer, mezgit, palamut, tirsi, deniz salyangozu, sazan, alabalık, kalkan, zargana, eşkina, çipura, iskorpit, isparoz, izmarit, levrek, sardalya, torik, sudaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Sinop'u terk etmeden önce tadına bakılması gereken o meşhur yemekler arasında ise; Sinop mantısı, mısır çorbası, nokul, katlama, içli tava, ıslama, sirkeli pırasa, palamut pilaki, keşkek, kabak millesi, kestaneli iç pilav, kaşık çıkartması, mısır tarhanası, hamursuz tatlısı, sıkmık tatlısı, mısır pastası ve prenses yer ...
Sinop'ta son dönemde bolca avlanması sonucu hamsinin kilogramı 25 liraya kadar geriledi. Sinop'ta balıkçılık yapan Gündoğan Simsar, bu sezon hamside bolluk yaşandığını söyledi. Hamsinin kilogramının 25 liraya kadar düştüğünü belirten Simsar, “Deyim yerindeyse hamsi bu sezon adeta denizden fışkırıyor.
Sinop ilinin temiz ve berrak plaj, beach ve sahillerinden bazıları ise; Karakum Plajı, Sinop DSİ Plajı, Sarıkum Plajı, Ayancık Çamurca Plajı, Türkeli Plajı, Büyük Gerze Plajı, Akliman Plajı, Antik Beach ve Marina Beach'tir. Sinop Karakum Plajı, Sinop il merkezine ortalama 4 km uzaklıkta yer almaktadır.
Sinop'ta kendinizi Ege'de, Akdeniz'de gibi hissedebileceğiniz bir plaj Mobil Plajı. Burada deniz sığ, aniden derinleşmiyor. Eylül ayında biraz dalgalı olsa da Temmuz ve Ağustos'ta sakin bir denizde yüzeceğinizi söyleyebilirim.
Zengin bir mutfağa sahip olan Sinop, Batı ve Orta Karadeniz yemek kültürlerinden etkileniyor. Sinop mantısı, nokul, keşkek, hamsili içli tava, ıslama ve mısır çorbası gibi yöresel lezzetleri tadabileceğiniz şehirde muhteşem Karadeniz manzaraları eşliğinde hizmet veren balık restoranları da çok ilgi görüyor.
Sinop'un 1925 yılında kurulan ünlü Şen Pastanesi'nde üretilen prenses tatlısı, tüm dünyada ilgi görüyor. İki tartolet hamuru arasına krema eklendikten sonra üzerine çikolata dökülüyor. Servis edilirken fıstık eklenen prenses tatlısı şehrin meşhur lezzetleri arasında.
Sinop'un gözde meyvesi “bileydin” birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen “bileydin” meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
Islama, Kastamonu yöresine ait yöresel bir yemek türüdür. Halk arasında "banduma" olarak da ifade edilir. Genelde Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerinde sık yapılır. Ayrıca Sinop'ta da yapılır.
Kocayemiş meyvesi. Halk arasında Sultan Böğürtleni, Ağaç çileği ve dağ çileği denmekte. Ancak Karadeniz'de özellikle Sinop ilinde bu bitki meyvesine Bileydin denmekte ve meşhur. Bütün köylüler tarafından bilinmekte.
İlimizdeki tarım arazilerinde bitkisel üretim yoğunluklu olarak tarla bitkileri yetiştiriciliği şeklinde olup buğday, mısır, arpa ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.
Sinop'a Ne Zaman Gidilir? Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta olan Sinop, dört mevsim yağış alabilen şehirlerimizdendir. Mevsim sıcaklıklarının en uygun olduğu zaman ise yaz aylarıdır. Özellikle yaz aylarında ve doğanın uyanış vakitleri olan bahar aylarında şehri ziyaret edebilirsiniz.
Sinop ilinin en yüksek noktası olan Zindan Dağı, Ayancık ilçesinde yer almaktadır. Ayancık ilçesi güzel çam ağaçları, rengarenk çiçekleri ve bol oksijeni ile turistlerin odak noktası haline gelmektedir. Ayancık ilçesinin doğal güzelliği olan Akgöl, günün her saatinde eşsiz manzaralar sunmaktadır.
Sinop'un en güzel sahilleri: Hamsilos Koyu, Sinop, Türkiye - Tripadvisor.
Hamsiler ayıklanır ve kılçıkları çıkarılır. (Eğer kılçıkları kolay çıksın isteniyorsa hamsi bir gün dinlendirilmelidir). Diğer tarafta soğanlar yağda sarartılıp içine pirinç eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Tuz eklenerek üzerini kapatacak kadar su konularak pişirilir.
Özellikle hamsi Karadeniz kıyılarından sonra en çok Ankara'da tüketilmektedir.
Ancak yalnızca Karadeniz bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Sinop, Ordu, Giresun, Samsun, ve Artvin'den değil Fransa, İspanya, Peru, Venezuela, Korsika, Rusya, Sardinya, Tunus, İtalya, Çin, Gürcistan, Japonya ve Yunanistan gibi dünyanın dört bir tarafından bir çok ülkede tanınan ve yemekleri yapılan bir balıktır hamsi.
Sinop Yöresel Lezzetleri, Sinop Mantısı, Sinop Keşkek, Sinop Nokul, Sinop Tirit, Sinop Karalahana Sarması, Sinop Karalahana Çorbası, Sinop Tarhana, Gözleme ve dahası Sinop Sofrası Halime Şahin'de sizleri bekliyor.
Sinop ilinin özellikle dikkat çeken doğal güzellikleri arasında; Hamsilos Koyu, Akgöl Yaylası, Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sarıkum Gölü, Akliman, İnaltı Mağarası, Buzluk Mağarası, Babaçay Kanyonu, Hasandere Şelalesi ve Deli Kızın Şelalesi yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri