Sinop aç aç gezilmez dedik ve yöreye özgü en bilinen yemekleri sizler için bir araya getirdik! Alışıldık mantılara benzemeyen bol cevizli Sinop mantısı ve yine cevizli, üzümlü tercihen tarçın ve tahinli
Bunların arasında üzümlü, cevizli, kıymalı ya da yoğurtlu olarak hazırlanan nokul, içi etli hamur, katlama başta geliyor. Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar.
MÖ. 756 yılında Milet'ten ayrılan ve kendilerine yeni bir şehir kurmak isteyen göçmenler buraya gelerek bugünkü Sinop'un ilk temelini atmışlar ve bu şehre Sinope adını vermişlerdir. "Efsaneye göre tanrıça Sinope ırmak tanrısının kızıdır.
Candaroğulları döneminde de önemli bir liman olma durumunu koruyan Sinop'a büyük önem verilmiştir. Kültür müessesesi zamanının en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Şehirde cami, medrese, kütüphane, imaret, köprü, han ve hamamlar yaptırılmıştır. Tersanelerinde zamanın en büyük gemileri yapılmaya başlanmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
30 BİN KÜRT YAŞIYOR
Kürtler, 8 ilçesi bulunan Sinop'ta özellikle birbirine çok yakın olan Boyabat ve Durağan ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde yaşıyor. Sinop bölgesinde, çoğunluğu köylerde olmak üzere 30 bine yakın Kürdün yaşadığı belirtiliyor. Üstelik büyük kısmı yüzyıllar önce bölgeye göç etmiş Kürtler.
Kuzey Anadolu'da Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan Sinop; dağlık ve engebeli yapısı, kalkınmayı engelleyen kısıtlı ekonomik imkânları, iç ve dış pazarlara erişimi engelleyen zorlu ulaşım şartları ve diğer nedenlerle Türkiye'de en fazla göç veren illerimizden biridir.
Boyabat ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleri açısından en zengin ilçelerdendir. Boyabat'ın tarihi ve doğal güzellikleri arasında; Boyabat Kalesi, Bazalt Vadisi, Boyabat Yeraltı şehri gibi bir sürü güzellik bulunmaktadır.
Sinop Kuşatması, Küçük Aysa'da bir liman kenti olan Sinop'un 1214 yılında Rum Sultanı I. İzzeddin Keykâvus (1211-1220) Tarafından başarılı bir kuşatılması ve fethidir.
Kir Aleksi'nin kendi sınırları dışında kalan Müslüman ahaliye saldırıp zulmetmesini fırsat bilen Sultan I. İzzeddîn Keykâvus, Sinop'u kuşatıp fethederek burayı kısa zamanda İslâm beldesi haline getirecek adımları atmıştır.
Sinop, Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru en çok sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde kurulmuştur.
Sinop ili Karadeniz Bölgesi'nin hırçın denizlerine kıyısı olan bir ildir. Bu sebeple Sinop ilinin ünlü hediyelik eşyalarının başında gemi maketleri gelmektedir. Gemi maketleri pek çok ağaç türünden elde edilmektedir bu ağaç türlerinin arasında; ceviz, gürgen, kavak, kiraz ve armut ağaçları yer almaktadır.
Sinop idari teşkilat olarak merkezi Samsun olan, Canik Livasına bağlanmış, Tanzimat'ın ilanından sonra Kastamonu'ya sancak olmuş, 1924 yılında Kastamonu'dan ayrılarak il haline getirilmiştir.
İlimizdeki tarım arazilerinde bitkisel üretim yoğunluklu olarak tarla bitkileri yetiştiriciliği şeklinde olup buğday, mısır, arpa ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.
SİNOP Sinop'un gözde meyvesi "bileydin" birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen "bileydin" meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
Romalılar bu şehre Sinepolis demişlerdir. Bâzı kaynaklar Hititçe Sanova'dan geldiğini, bâzıları Asurların Sin kelimesinden geldiğini, başka kaynaklar Sinip'ten geldiğini, bâzı tarihçiler Sen-ha-pi kökünden türediğini, bâzıları da Farsça Sîne-i âb (Suyun göğsü) kelimesinden geldiğini ifâde ederler.
Orta Karadeniz bölgesinde Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan Sinop yaklaşık 93 bin kişilik nüfusu ile belki küçük ama çok mutlu bir şehir. Trafik derdinin olmadığı, fiyatların Türkiye ortalamasına göre çok ucuz olduğu Sinop gezilecek ve görülecek yerler anlamında oldukça etkileyici bir şehir.
Sinop İli; Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere ilçe sayısı 8, mahalle sayısı 46, köy sayısı 466, bağlı sayısı ise 1.650'dir. İl genelinde toplam 9 belediye kuruluşu bulunmaktadır.
Sinop'un Karedeniz kıyısında bulunan ve ismini kumlarının renginden alan Sarıkum Plajı, Akliman Plajı'na kadar uzanıyor. Şehir merkezinden 21 km uzaklıktaki plajda deniz, orman ve göl bir arada bulunuyor. Sinop Sarıkum Plajı Gölü, 1991 yılında Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiş.
2021 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Dikmen ilçesidir.
Sinop şehir merkezinde, en soğuk ay şubat, en soğuk aylar ocak ve şubat, en sıcak aylar temmuz ve ağustostur. Ocak ayı ortalaması 7 0C, Şubat ayı ortalaması 6,6 0C'dir. Temmuz ayı ortalaması 22,7 0C, Ağustos ayı ortalaması 23,1 0C olarak ölçülmüştür. Sinop şehir merkezindeki yıllık sıcaklık ortalaması 14,1 0C'dir.
milliyetçi, inatçı, pratik zekalı, egoist, kolay kızan-kolay yatışan, bağırarak konuşan karadeniz şiveli insanlardır. Ünlü bir çok iş adamı ve kabadayı, mayfaların oradan çıktığı bilinir ve aldırma gönül türküsünün meşhur sinop cezaevinde yazılmıştır. Genel olarak müteahhitlik, kuyumculuk meslekleri yaparlar.
SİNOP - Ekonomik Faaliyetler. Tarıma elverişli arâzisi az olmasına rağmen faal nüfûsun % 80'i tarımla uğraşır. Sanâyi gelişmemiştir. Sinop ilinin ekonomisi balıkçılığa, ormancılığa, hayvancılığa ve tarla tarımına dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri