Sinovyal plikalar, diz içindeki embriyolojik bölümlerin kalıntılarıdır ve genellikle dizin suprapatellar, medial ve infrapatellar bölgelerinde görülür. Yani diz kapağının üst, iç ve alt kısmında yer alır. Medial(İç) plika en yaygın olanıdır ve sıklıkla iki taraflıdır.
Plika, diz ekleminizi koruyan eklem kapsülünün katlantısıdır. Çoğu insanın dizinde dört çeşit plika vardır. En sık olan diz kapağının iç yan tarafındaki medial patellar plikadır. Bu normalde ağrı yapmayan ve hemen hemen her insanda bulunan plika tahriş olup, kalınlaşınca, dizin ön tarafında ağrı oluşturmaya başlar.
Diz ekleminin ön iç tarafında, diz kapağının altından geçerek daha yukarda kapsülde sonlanan etek pilesi gibi bir yapıdır. Normalde yumuşak tül gibi eklem yüzeyini bir silecek gibi temizleyen, yüklenmeler sırasında destek veren yapıdır.
Plika sendromu, dizin uzun süre aşırı ve zorlu kullanımı veya kronik şekilde travmaya maruz kalması sonucunda plika yapısının kalınlaşması ve ödem yapması sonucunda olur. Kalınlaşıp şişen ve aynı zamanda sertleşen plika, dizin bükülüp açılması sırasında diz kıkırdaklarına sürtünerek semptomlara yol açar.
Diz eklemini sinovyal zar üzerinden saran kapsül farklı bölgelerde kalınlaşarak bağ işlevi de göstermektedir. Dizde bulunan bağlar kişinin yürürken, zıplarken, çömelirken diz ekleminin sabit kalmasını sağlayan yapılardır.
İlgili 27 soru bulundu
Bazen dizinizin ortasında bulunan plika tahriş olur. Buna plika sendromu denir ve ağrı, şişme ve dengesizlik ile karakterizedir. Plika sendromu, dizinizin ortasında ağrı ve şişliğe yol açar. Genellikle diz eklemi üzerinde aşırı stres veya aşırı kullanımdan kaynaklanır.
Plika sendromunda ilk etapta ağrı kesici ilaç tedavisi, egzersizler, soğuk uygulama ve fizik tedavi gibi seçenekler tedavide denenebilir. Belirli bir süre tedavi sonrası fayda görmeyen hastalara kapalı (artroskopik) ameliyat uygulanabilir. Bu ameliyata “artroskopik plika eksizyonu” adı verilir.
Dizde Plika Sendromu Plika sendromu, dizinizin iç tarafında normalde bulunan bir dokunun yaralanma veya aşırı kullanım nedeniyle kalınlaşması sonucu diz ağrısı oluşturan bir durumdur. Teşhis bazen zor olabilir, ancak diz ağrınızın kaynağı bu ise kolayca tedavi edilebilir.
Plika diz ekleminde normalde herkeste bulunan esnek, yumuşak bir bant yapıdır ve dizin üst ile alt kısmını ikiye böler. Dizin bükülmesi ve düzelmesi sırasında uyluk kemiğinin alt kısmı üzerinden kayar. Bu genellikle herhangi bir soruna neden olmaz.
Dizin içerisinde bulunan sinovyal sıvının artışı, romatizmal hastalıklar, kıkırdak hasarları, menisküs yırtığı, bağ zedelenmeleri, kireçlenme ile dizde şişlik görülebilir. Yaşanan travmalar sonucu diz kapağı ağrısı ve şişlik oluşabilmektedir. Bu travmalar düşme, vurma, çarpma gibi durumlarda olabilmektedir.
Plika, diz ekleminizi koruyan eklem kapsülünün katlantısıdır. Çoğu insanın dizinde dört çeşit plika vardır. En sık olan diz kapağının iç yan tarafındaki medial patellar plikadır. Bu normalde ağrı yapmayan ve hemen hemen her insanda bulunan plika tahriş olup, kalınlaşınca, dizin ön tarafında ağrı oluşturmaya başlar.
İlik boşluğu (Latince: cavitas medullaris) kemiğin ortasında kırmızı iliğin ve/veya sarı iliğin (yağ doku) depolandığı merkezî boşluktur. Uzun bir kemiğin diyafizinde yer alan ilik boşluğunun duvarları süngerimsi kemikten oluşur ve duvarları ince, endosteum adı verilen bir zarla kaplıdır.
Gevişgetirenlerde endometrium'unun üzerinde caruncula isimli bir takım ortası çukur çıkıntılar vardır. Et tomurcuğu anlamına gelen bu yapıların sayısı 80-120 arasında değişir.
Kondromalazi patella nedir? Diz kapağı kıkırdağındaki yumuşama olarak da tanımlanan kondromalazi patella, halk arasında koşucu dizi olarak adlandırılır. Diz kapağı alt tarafında bulunan kıkırdaktaki yumuşama, parçalanma ya da bozulmaya bağlı diz ile uyluk kemiği birbirine sürtünür.
Dizde sıvı birikmesi, eklem içinde sıvının aşırı derecede artıp birikmesi sonucunda dizde şişliğe neden olan bir durumdur (Resim 1). Bu durum tıpta diz eklem efüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Eklem efüzyonu el, dirsek, omuz ve ayak bileği gibi eklemlerde de görülmekle birlikte, sıklıkla diz eklemleri etkilenmektedir.
Patella diz kapağı kemiği anlamına gelir. Patellofemoral ağrı sendromu, diz kapağı kemiği kökenli ağrıları ifade eder.
Ses telleri (plica vocalis), gırtlak boşluğunda bulunan, mukoza salgılayan iki zar katmanı. Ses oluşumundan sorumlu ana organlardır.
Dizdeki kemik iliği ödemi tedavi edilmezse, kemik iliği ödemi ilerleyebilir ve çok ağrılı bir hal alabilir. Ayrıca kişinin işlevsel yeteneklerini önemli ölçüde etkileyen daha fazla kemik hasarına neden olabilir. Diz ağrınızı azaltmak ve diz ekleminizi daha fazla hasardan korumak için uygun tedaviyi aramak önemlidir.
Diz çevresi yağlanmalarının çözümü de var
Bu bölgedeki yığılan yağları eritme için soğuk lipoliz ve enzimatik lipoliz yöntemleri ile tedavi şekilleri mümkün. Ayrıca yeni nesil kas şekillendirme tedavi yöntemiyle daha güzel ve diri diz kapaklara sahip olunabilir.
Eğer diziniz birkaç gün içinde giderek artan şekilde şişti ise muhtemel nedenler şunlardan biri olabilir; aşırı zorlama (uzun yürüyüş, ağır kaldırma, atlamalı-zıplamalı aktivite), romatolojik hastalıklar, metabolik hastalıklar (gut gibi), diz içinde uzun süreli var olan hasarlar (menisküs, bağ ve/veya kıkırdak ...
Eklem içinde ve etrafında çok fazla sıvı biriktiğinde eklem efüzyonu olarak isimlendirilen tablo oluşur. Bu durum dizde olduğunda, genellikle dizde şişmiş diz veya su toplamış diz olarak da isimlendirilir.
Bu kişilerin her iki dizinde de tekrarlayan çıkıklar meydana gelebilir ancak şiddeti ve sıklığı aynı olmayabilir. Tekrarlayan çıkıklar tedavi edilmezse, diz ekleminde geri dönüşü olmayan kıkırdak hasarlarına yol açabilir. Bu da eklemde erken yaşlarda ağrılı kireçlenmeler (artroz) ile sonuçlanacaktır.
Kondromalazi patella iyileşir mi? Kıkırdakta meydana gelen aşınma veya yıpranma maalesef iyileşmez ancak bu durumun yol açtığı ağrı ve ödem iyileşebilir. burada önemli olan mevcut kıkırdak hasarını iyileştirmek değildir.
Diz kapağı çıkığı kendiliğinden veya travmatik olsun fark etmez, mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü tedavi edilmeden bırakılan ve takip edilmeyen durumlarda tekrarlamalar olabilir ve bu da kısa ve orta dönemde geriye dönüşümsüz kıkırdak hasarına yol açabilir. Tedavide belirleyici olan olayın ilk olup olmamasıdır.
Genç hastalarda genellikle dizde burkulma veya dönme sonucu yaşanan ağrı ve kilitlenme hikayesi yaşanır. Orta ve ileri yaşlarda ise menisküsün yıpranmasına bağlı yaşanan dejeneratif yırtıklar çömelme, eğilme gibi basit hareketlerden sonra kilitlenme, takılma hissi ile ortaya çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri