Sinyal yanıp sönüyorsa muayeneden geçer, sürekli yanıyorsa veya hiç yanmıyorsa kalır.
Geçmez. Geçmez. Hele ki sinyal verildiğinde ön ve arka sinyaliniz daha hızlı yanıp sönüyorsa hiç geçmez.
Öncelikle belirtmemiz gereken konu muayeneden geçebilmeniz için sinyal, kısa ve uzun farlar, geri vites ve stop lambasının sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması olacaktır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Kilometre sensörü hız ve kilometre bilgisini göstermesi nedeniyle verilerin her zaman doğru bir şekilde verilmesi ve sürücünün bu veriler üzerinden sürüşe devam etmesi gerekir. Kilometre sensörü arızası ile muayeneden geçme durumu mümkün değildir.
İlgili 38 soru bulundu
E-Devlet Üzerinden Araç Muayene Tarihi
Araçlarım bölümüne girilir. Ardından muayene geçerlilik tarihini öğrenmek istediğiniz araç seçilir. Araç ile ilgili bilgiler kısmından ise son muayene geçerlilik tarihi öğrenilebilir. Ayrıca aynı yer üzerinden egzoz emisyon, sigorta poliçesi gibi birçok bilgi alınabilir.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Sık karşılaşılan ağır kusurlar: Sinyal Ampul Renklerinin Hatalı Olması: Otomobillerin sinyal ampullerinin turuncu olması gerekiyor. Sinyal ampulleri, zamanla üzerindeki turuncu filtreyi kaybedebiliyor. Bu durumda yapılması gereken sinyal ampullerinin değişimidir.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
geçmez aydınlatma sistemindeki en ufak eksiklik ya da arıza ağır kusur olarak değerlendiriliyor. Geçmiyor aydinlatmaya kesinlikle af yok. Geçmez sellektör yeri gelir hayatını kurtarır yeri gelir hayat kurtarır..
Belirlenen yasalar dahilinde App plakaya sahip araçlar ne yazık ki muayeneden geçemiyor. Üstelik bu plakalar ağır kusur olarak sayılmaktadır. Bunun sebebi ise plakanın EDS yani Elektronik Denetleme Sistemi tarafından algılanamamasıdır. Bu plakaların acil bir şekilde standart plaka ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Duraklama yapacağımız zaman sağ şeritte olsak dahi mutlaka 'duruş' (sağ) sinyali verilmelidir. Sinyal lambası, durma gerçekleşene kadar yanmaya devam etmelidir. Durunca kapatılır. Duraklamanın ardından tekrar hareket edeceğimiz zaman ise 'kalkış' (sol) sinyali verilir.
Ağırlığı toplam 12 tondan düşük kamyonlarda bu ağırlık 4 KG olmalıyken 12 tondan yüksek kamyonlar içinse minimum ağırlığın 6 KG olması gerekmektedir. Bu bağlamda araçlarda olması gereken yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması durumunda hafif kusur olarak sayılacaktır.
Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Muayene sonrasında araçta herhangi bir eksik bulunmazsa raporunda kusursuz değerlendirmesi yer alır. Eğer araçta yeniden muayene yapılmasına gerek duyulmayan bir eksiklik bulunursa hafif kusurlu olarak değerlendirilir. Ağır kusurlu ise aracın tamire ihtiyaç duyacak derecede eksikliklerinin bulunduğu durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri