Hava sıcaklığının da 22 °C'nin altında olmalıdır. Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur. Kakaodan elde edilen kakao yağı hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar.
İlgili 15 soru bulundu
Farklı ek malzemelerle üretildiği için çikolata bozulabilir. İçindeki malzemelere göre her çikolatanın raf ömrü de farklılık gösterir. Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır.
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir. Ölüm sebebi kalp ve solunum durmasıdır (Jansson ve ark., 2001; Baydan, 2005).
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır. Bu koşullarda en az dayanan ise beyaz çikolata. Beyaz çikolata uygun koşullar sağlandığında en fazla dört ay muhafaza edilebilir.
Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur. Çikolatayı en ideal saklama derecesi 16 °C'lik ortamda mümkündür.
Beyazlaşmış çikolata yenir mi? Beyaz çikolata yemek sağlık açısından sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bozulma veya küflenme durumu değildir.
aldığımız çikolataların üzerinde zaman zaman beyazlık görülmektedir. Çikolatanın üzerinde oluşan bu tabaka bilindiğinin aksine çikolatanın bozulduğu anlamına gelmemektedir. Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır.
Çikolatanın rengi neden beyazlaşır? Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bozulmuş çikolata nasıl olur? Çikolata 20 derecenin üzerinde saklandığında içerisindeki yağ erir ve çikolatanın üzerine çıkar, bu da üzerinde beyaz bir tabaka oluşmasına neden olur. Bu durumda olan çikolatalar tüketilebilir.
Bu çikolatanın tadını pek değiştirmez ve hala tüketilebilir durumdadır. Ancak çikolata neme maruz kalmışsa içindeki şeker nemden dolayı çözülür ve çikolata yüzeyine çıkar. Bu da çikolatanın bozulmasına yol açar.
Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
Çikolataların saklanması için nemsiz ve orta sıcaklıkta bir ortamın olması gerekir. 16-20 derece arasındaki bir sıcaklık ortamı çikolataların en sevdiği alanlardır. Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler.
Bolçi ile Çikolata Saklama Koşulları
Ürünlerinizi güneş ışığından, nemden ve yüksek sıcaklıktan uzak tutmalısınız. Serin ve kuru bir yerde, 18 - 22°C aralığında saklamalısınız.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Kileriniz veya dolap koşullarınız yüksek nem veya 21 derecenin üzerinde bir sıcaklık içeriyorsa, tüm çikolatanızı buzdolabına veya dondurucuya koyun. Buzdolabında üç ila altı ay dayanır, ancak altı aydan daha uzun süre saklanması gerekiyorsa dondurucu kullanılmalıdır.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri