Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır. Sirke anası bir kaba alınarak daha sonraki sirke yapımında kullanılır.
Yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan sirke evde de yapılabilir. Sirke yapımını kolaylaştıran malzemelerden biri de sirke anasıdır. Sirke anası ise bir tür mayadır. Bu maya, sirke yapımında fermantasyonu sağlamak için kullanılır.
Sirkenin tam olarak bozulması için, asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenin asit oranı düştüyse, tadında ve kokusunda rahatsız edici farklılıklar oluşabilir. Bu gibi durumlarda, gıda güvenliğini sağlamak için sirkenin kullanılması önerilmez.
Not: Sirkenizi oluşurken loş bir yerde muhafaza edin. Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir.
Sirke kurulumundan sonra meyveler tamamen çökünce üçüncü hafta gibi tamamen süzüyorsunuz. Posasını atıyorsunuz. Süzülen sirkeyi kendi kabına posasız şekilde geri koyuyorsunuz. Tülbentle kapatıp ana oluşmasını ve sirke anasının çökmesini bekliyorsunuz.
İlgili 35 soru bulundu
Cam kavanozun ağzı ince bir tülbent ile kapatılır ve 20 gün kuru, ışık geçirmeyen, karanlık ve serin bir ortamda bekletilir. 2 gün ara ile malzemeler karıştırılır. Bu 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
2 gün arayla kavanozu karıştırın. 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. İşte sirke anası hazır. Artık onu farklı bir kaba alarak sirke yapımlarında kullanabilirsiniz.
Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır.
Saçta sirke olan yere bol miktarda vazelin sürülmelidir. Bu şekilde yaklaşık olarak 1 saat beklendikten sonra saçlar bit tarağı ile taranmalıdır. Bu sayede saça yapışan sirkeler temizlenmektedir. Sonrasında ise saçlar bir şampuan ile yıkanmalıdır.
Dolayısıyla mutfağımızda yemeklerimize özellikle de salatalarımıza ekleyerek tüketebileceğimiz bir besindir. Sirkenin bir özelliği daha vardır ve bu özellik gerçekten şaşırtacak cinstendir. Sirkenin gerekli koşulları sağlandığı takdirde bozulma gibi bir imkanı yoktur.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Sirkenin mayalanması için kullanılan malzeme ise, sirke anasıdır. Evde ilk kez sirke yaparken içerisinde oluşan jelatimsi maddeye sirke anası denir. Sirke anası doğru koşullarda saklanarak, diğer sirkelerin yapımında kullanılır.
Süzülen sirkeden elde edilen sirke anası bir sonraki sirke yapımı için kullanılmak üzere saklanır. Peki, sirke anası nasıl muhafaza edilir? Cam bir kavanoza alınarak üzeri sirke ile doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir ortamda nem geçirmeyen karanlık bir yerde muhafaza edilir.
Kavanozun yarısını elma ile doldurun. Üzerine elmaları geçecek kadar içme suyu koyun ama kavanozu tamamen doldurmayın, kavanozun ağzı 3-4 parmak boş kalmalı. Sirke anası varsa sirke anasını, yoksa fermente elma sirkesinden 1 çay bardağı ekleyin.
Sirke anası ideal olarak serin, kuru ve güneş görmeyen karanlık bir ortamda saklanır. Burada akıllara sirke anası dışarıda saklanır mı sorusu gelmektedir. Evet sirke anası dışarıda yani kiler ya da ısının sabit olduğu bir alanda güvenle saklanabilir.
Aslında sirkenin hammaddesidir de denilebilir. Jöleye benzer bir yapısı olan sirke anası ilk yapıldığında ince bir tabaka halindeyken zamanla fermente oldukça beslenir ve kalınlaşır. Çok az malzemeyle ve uğraşmadan hazırlayabileceğiniz sirke anasını evde sirke hazırlarken kullanabilirsiniz.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
Öncelikle 1 litre suyu hazırlamalısınız. Bu su kaynamış su olmalıdır. Kaynamış suyun içerisine yarım su bardağı sirke katmalısınız. Daha sonra sırayla yarım limon suyu, 3 yemek kaşığı tuz (Bu tuz turşularda kullanılan tuz olmalıdır.
2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Sirkeyi döktüğünüzde köpürürse sirkeniz olmuş demektir. Sirkeyi tülbentle süzerek şişelere alabilirsiniz. Tortuyu engellemek içi 2-3 kez süzme işlemi yapın, sonrakilerde tülbendi 2 kat yaparak daha iyi bir süzme yapabilirsiniz. Süzmeden önce sirkenin üstünde sirke mantarı oluşmuşsa, onu alın kapalı bir kapta saklayın.
Elma Sirkesi Tarif:
3 kilo tatlı elma iyice yıkanır. Daha sonra kabuğu, çekirdekleri ve sapları da dahil olmak üzere küçük küpler halinde kesilir.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri