Elma sirkesi geleneksel tedavi yöntemlerinde sıkça yer alan mucizevi bir ürün olarak bilinse de yanlış kullanımının istenmeyen etkilere yol açabileceği uyarısında bulunan Geçer, 'Özellikle yoğun konsantrasyonda kullanımı ciltte tahrişe neden olabiliyor. Bu yüzden mutlaka sulandırılarak kullanılmalıdır.
“Özellikle yoğun konsantrasyonda kullanımı ciltte tahrişe neden olabiliyor. Bu yüzden mutlaka sulandırılarak kullanılmalıdır. Cilde nazikçe uygulanmalı ve mutlaka durulanmalıdır. Açık yaraya sürülmemeli.
Cilt Sağlığına İyi Gelebilir: Sirkenin antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde sirke suyla seyreltilerek kullanıldığında bakterilere karşı etkili olabilir, cilt enfeksiyonlarını önleyebilir, kepek ve kafa derisindeki kaşıntılara iyi gelebilir.
Bununla birlikte asit oranı yüksek olduğundan seyreltilmeden ve fazla miktarda içilen elma sirkesi, yemek borusunu tahriş edebilir. Bazı kişilerde mide bulantısı ve hazımsızlığa yol açabilir.
Yüz temizleyici olarak kullanıldığında cildi ve ciltteki gözenekleri derinlemesine temizlemenin etkili bir yoludur. Yüzü günlük olarak suyla seyreltilmiş elma sirkesiyle yıkamak yağ, kir ve ölü cilt hücrelerine ait kalıntıları giderilmesine yardımcı olur. Elma sirkesi doğal bir cilt toniği olarak da tercih edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Sirke alerjisinin belirtileri, altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir. Ciddiyet de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sirke alerjisi veya intoleransının en sık bildirilen semptomlarından bazıları şunlardır: Salisilat duyarlılığı; astım, ishal, kurdeşen, burun polipleri, burun tıkanıklığı, şişkinlik hissi.
Güçlü bir asit olan sirke, cilt yüzeyinde uzun süre bekletilmemesi gereken ürünler arasında yer almaktadır. Uygulama sonrası cildin bol su ile durulanması ve uygun bir nemlendiriciyle bolca nemlendirilmesi gerekmektedir.
Sirke üzerindeki her beyazlık küf değildir. Sirke anasının oluşumu öncesinde kef isimli beyaz tabaka oluşabilir. Sirke oluşumu süreci içerisinde Küf bulaşmadan önceki oluşan Sirke kefi dediğimiz bakteri, mantarları besler ve sirke hastalıkları ortaya çıkar. Kef ölü alkol bakterileridir.
Seyreltilmemiş sirke sürekli olarak tüketildiğinde diş minesine zarar verebilir. Bununla birlikte asit oranı yüksek olduğundan seyreltilmeden ve fazla miktarda içilen elma sirkesi, yemek borusunu tahriş edebilir. Bazı kişilerde mide bulantısı ve hazımsızlığa yol açabilir.
Ayrıca potasyum seviyelerini düşürebilir. Böbrek hastalığı olanlar için de asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi sakıncalı olabilir. Direkt içilen elma sirkesi böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Yine elma sirkesinin asitli yapısı reflü hastalığı olanlar için zararlı olabilir.
Cildi nazikçe kuruladıktan sonra tahriş olan bölgeye soğuk kompress uygulayabilirsiniz. Aloe vera jeli uygulamak, ağda sonrası tahriş olmuş cilt dokusunu yatıştırabilir ve iltihaplanmayı önleyebilir Ardından şişliği ve kızarıklığı hafifletmek için kortizon içeren krem sürebilirsiniz.
Su ile karıştırılarak kullanılan sirke, ciltteki bakteriye bağlı pürüzleri, akne ve kızarıklıkları hafifletir ve ölü derinin atılmasına yardımcı olur. Sirkenin ardından cildin durulanması ve nemlendirilmesi önerilir. Ayrıca 15 günde bir maske olarak da tercih edilebilir.
Elma sirkesinin yüze faydaları tüm cilt tiplerinde geçerlidir. Hem yağlı cilde hem de kuru cilde sahip kişiler elma sirkesinin şifasından faydalanabilir. Cildin normal pH dengesine ulaşmasını sağlayan elma sirkesi, sivilce tedavisi yerine değil, destek olarak kullanılabilir.
Potasyum düzeyi düşerse kemiklerimiz olumsuz yönde etkilenir. Cilt temizliği ve sivilce tedavisi için önerilse de kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Cilt için kullanılırken bal veya su koyularak kullanılmalıdır. İnsülin ve diüretik ilaç kullanan kişilere elma sirkesini kullanmaları tavsiye edilmez.
Beyaz sirke direkt olarak içilmesi veya cilde uygulanması dahilinde tahrişe neden olabilir; su ile seyrelterek ve doktor onayı alarak tüketebilirsiniz.
Bazı uzmanlara göre yaşadığınız bölgede üretilen bal, bölgedeki alerjenlere karşı bağışıklık geliştirmenize yarıyor. Güne doğal elma sirkesi ile başlayın. Elma sirkesi içerdiği B1, B2, A ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve magnezyum sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, burun tıkanıklığına iyi gelir.
Tıpkı limon gibi elma sirkesi de antioksidan etkileriyle kaşıntıya karşı yanımızda olan isimlerden. Kendisi çok keskin bir malzeme olduğu için onu cildinize uygulamadan önce bir su bardağı kadar soğuk suyla karıştırmanız da önemli, unutmayın.
Kaşıntı, egzama gibi cilt problemlerini gidermede etkilidir. Tozlu ve çamurlu bir ortamdan ayrıldıktan sonra sirkeli su ile yıkanmak vücuda mikropların girişini önler. Ayrıca sirkeli su sinüzit gibi sorunları da iyileştirici etkiye sahiptir. Banyo suyuna ekleneceği gibi doğrudan içilmesi de sinüziti hafifletecektir.
Elma sirkesini suyla seyrelterek cilde uygulayın
Elmanın fermente edilmesiyle oluşan bir ürün olan elma sirkesi, sitrik asit gibi organik asit içermektedir. Sirkede bulunan bu organik asit, sivilce izlerini önleyerek iyi bir cilt görünümüne sahip olmanızı sağlar.
Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşır. Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz.
Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur. Oksijenlenme, zamanla sirkede bulunan 2 koruyucu olan sitrik asit ve kükürt dioksitin salınmasına da neden olabilir.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Elma sirkesi cilde birçok fayda sağlayabilir. Ciltteki lekeleri yok eder, sivilceleri geçirir, gözenekleri sıkılaştırır, güneş yanığına iyi gelir. Elma sirkesi sitrik, malik ve amino asit içeriği ile gözenekleri sıkılaştırır, cildin pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.
Cilt tonunu eşitleyerek her zaman aydınlık bir cilde sahip olmanıza destek olur. Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanmak istiyorsanız yine her gece uyumadan önce suyla karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz. Elma sirkesinin güneş yanığını önlediğini veya tedavi ettiğini gösteren bir çalışma henüz yoktur.
Elma Sirkesi Cilde Nasıl Uygulanır? Eşit oranlarda su ve elma sirkesini karıştırarak bir cilt temizleyici veya tonik yapabilirsiniz. Bu karışımı cildinize bir pamuk yardımıyla uygulayarak hafif bir masaj yapın ve ardından temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri