Sirke anası sirke yapımı için tek başına yeterlidir, başka hiçbir malzemeye ihtiyaç duyulmaksızın doğal meyve suyu ve içme suyu ile sirke kurulabilir. Sirkesi yapılan meyvenin rengine göre sirkenin de rengi değişir. Herhangi bir meyveye ait sirke anası başka bir çeşit meyve ile hazırlanan sirkenin mayası olabilir.
Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın. Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın. Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin. Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
Sirke anası tam oluştuğunda elmalar gibi dibe çöker, o zaman, sirke anasını kaşıkla alıp bir kaba koyun (tekrar sirke yapmak istediğinizde bu sirke anasını kullanacaksınız) ve kalan karışımı tülbent yardımıyla süzün.
Sirke Yapmanın İncelikleri
Fermantasyonu hızlandıran şey nohut, bulgur ve meyvelerin içindeki şekerdir. Eğer kullandığınız üzümler yeterince tatlı değilse desteklemek için biraz bal veya şeker de ekleyebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda üzerinde oluşan sirke anasını alın. Tuz, bal ve nohut ekleyerek 30 gün kadar bekletin.
Cam kavanozun ağzını temiz bir tülbentle kapatın ve 20 gün boyunca ışık almayan, serin bir yerde saklayın. 2 gün arayla kavanozu karıştırın. 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. İşte sirke anası hazır.
1.Taze meyve kullanımına dikkat etmeniz gerekir, çünkü sirkenin ana kaynağı meyve olacaktır, o nedenle onun doğal olması sirkemizin doğal olması için önemlidir. 2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Üzümleri iyice yıkayın ve bir kâse içerisinde ezin. Ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun. (Kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı kalmasına dikkat edin.) Üzerine balı ekleyip karıştırın. Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp, kenarlarından bağlayın.
Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır. Sirkenin üretildiği meyvelerin tadı alınabiliyorsa, kokusu geliyorsa, bu da doğal organik sirke olarak kabul edilir.
Limon Suyu. Limon suyu belki en iyi ikame elma sirkesi için. ... Limon Suyu. Limon suyu gibi, limon suyu da elma sirkesine harika bir alternatiftir. ...
Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir. İlk sirkenizi yaptıktan sonra maya olarak bulgur, nohut vb. malzemeleri değil, kendi sirkenizi kullanmaya da başlayabilirsiniz.
Sirke kaynatılarak soğukluğu azaltılır, aynı zamanda keskinliği artırılır. Elma sirkesi, kemik yapısı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, silis, manganez ve potasyum gibi elementler açısından zengindir. Aynı zamanda, sağlam bir iskelet yapısı için önemli olan bor elementi de ihtiva eder.
20 gün boyunca sadece bir kez beyaz sirke anasını karıştırın. Daha sonra dilediğiniz kadar temiz suyun içine beyaz sirke anasını ekleyin. Ağzını sıkıca kapatarak 20 gün boyunca bekletin. Daha sonra sirkenizi süzün ve işte ev yapımı beyaz sirkeniz hazır.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Mayalanma işleminin zamanından önce oluşmasını engellemek için kullandığınız elmaların zedesiz ve sulu olmasına dikkat edin. Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
3 kilo tatlı elma iyice yıkanır. Daha sonra kabuğu, çekirdekleri ve sapları da dahil olmak üzere küçük küpler halinde kesilir. Elma sirkesinde elmanın her şeyinden yararlanırız, ayıklamaya gerek yoktur.
Köyümüz yetişen elmalardan üretilmiştir. En az 12 ay fermantasyon sürecine tabi tutulmuştur. Mikrofiltrasyon işleminden geçirilmediği ve pastörize edilmediği için bulanıktır ve içinde canlı mikroorganizmalar (sirke anası) bulunabilir.
Sirke yapımını kolaylaştıran malzemelerden biri de sirke anasıdır. Sirke anası ise bir tür mayadır. Bu maya, sirke yapımında fermantasyonu sağlamak için kullanılır. Jelimsi kıvamdaki sirke anasını saklayarak diğer sirkeleri yapabilirsiniz.
Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz. Suyun bir kısmını elmalar çektiği, bir kısmı da buharlaştığı için ilk koyduğunuz suyun neredeyse yarısı kadar sirke elde ediliyor.
Bütün meyvelerle hatta kuru meyvelerle bile sirke yapılabiliyormuş. Keskin ve kaliteli sirkenin sırrı ise, uzun süre beklemesinde saklıymış.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
Doğal elma sirkesini temin etmek için dilerseniz aktarları, dilerseniz de doğal ürünlerin satıldığı mağazaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca organik ürün marketlerde de Lotus Natura, OTS Organik gibi popüler markaları bulabilirsiniz. Doğal organik sirkeleri farklı boyda plastik ve cam ambalajlar içinde bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri