Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki. Üreticiler de kolay tarafından bir günlük kimyasal karışımları sirke diye satarlar.
Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır.
Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz.
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar. Yani hava çıkışı olduğu sürece kavanozu kapalı tutabiliriz.
İlgili 26 soru bulundu
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.Bu noktada tuz ilave etmekte sadece sirkenizin tuzlu sirke olmasını sağlar. Oksijen teması ile sirkeleşen hiçbir sıvı alkole dönüşemez.
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Ev Yapımı Elma Sirkesi Süzüldükten Sonra Nasıl Saklanır? Süzülen sirke mutlaka cam kavanozda ya da şişede ağzı tam kapalı biçimde saklanmalıdır.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Organik elma sirkesi konusunda hakiki sirkenin anlaşılması için öncelikle sirke şişesinin alt kısmına bakılmalıdır. Bu sayede organik elma sirkesi nasıl anlaşılır sorusu ile ilgili olarak sirkenin dip kısmında tortu bulunması sirkenin doğal olduğunu ortaya koyacaktır.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Böyle bahçelerde ağustos ortasına doğru olgunlaşmaya başlayan incirlere gelip ya içlerine girip çıkarlar ya da gözlerine yumurtalarını bırakırlar. Bu yumurtalar 2–3 gün içinde açılır ve çıkan larvalar incirlerin içinde beslenerek pupa olur.
Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Sabah aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen sirke, vücuttaki toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırarak detoks etkisi yapar.
Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır.
Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz.
Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir. Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz.
Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Bilindiği üzere bitlerin uçma eylemleri yoktur. Bu yüzden bitler zıplayarak insan, hayvan ve giysilere yerleşebilir. Dışarıda yaşamlarını 48 saat sürdürebilir.
Özellikle bitlerin yaşam alanları kafa alanı olduğundan yastık, yorgan kılıfları, battaniyeler, kişinin elbiseleri gibi eşyalar çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Sıcaklığın en az 60 derece olması bitlerin ölmesi açısından önemlidir.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür. Sirke bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ve tümörleri küçültebilir.
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor.
Sirke iki aŞamalı fermentasyon iŞlemi ile ÜRETİLİR. Fermentasyonun birinci aŞamasında mayalar anaerobik yolla Şekerleri etil alkole parÇalarlar, ikinci aŞamada üretilen bu alkol Acetobacter ve Gluconobacter gibi asetik asit bakterileri tarafından aerobik Şartlarda asetik asite okside edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri