Posayı ayırdıktan sonra sirkeye 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanoz kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. Bir süre sonra sirkenin üzerinde sirke anası denen jelimsi maya oluşur. Beyaz, şeffaf halka biçimli maya ve keskin koku sirkenin hazır olduğunu bildirir.
Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz.
Sirke mayalanırken önce etil alkol meydana gelir, sonra asetik asit bakterilerinden oluşan sirke anası meydana gelir. Sirke anası oluştuktan sonra etil alkolü tamamen sirkeye dönüştürür. Sirkenin fermantasyonu yaklaşık olarak 1,5 – 2 ay kadar sürer.
Organik elma sirkesi konusunda hakiki sirkenin anlaşılması için öncelikle sirke şişesinin alt kısmına bakılmalıdır. Bu sayede organik elma sirkesi nasıl anlaşılır sorusu ile ilgili olarak sirkenin dip kısmında tortu bulunması sirkenin doğal olduğunu ortaya koyacaktır.
* İlk iki gün alkol bakterilerinin hızlı oluşması için kavanozun ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmalıdır.(kavanoz'un ağzına bir ameliyat eldiveni takılarak içi hava ile dolup şişene kadar beklenebilir ya da kapak ile kapatılır.)
İlgili 25 soru bulundu
Saç Biti Yumurtaları (Sirkeler)
Saç biti yumurtalarına halk arasında 'Sirke' adı verilir. 0,7-1 mm boyutlarında olan sirkeler rahatça görülebilir. Bunlar parlak, sarımsı renkte, oval veya damla biçimlidir. Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Elma sirkesi kaç günde süzülür? Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin.
Canlı bir sirkenin hayatta kalabilmesi için kafa derisine olabildiğinde yakın konumda olması gereklidir. Yaklaşık olarak kafa derisinden 6 milimetre daha uzakta bulunan sirkeler, ya boş ya da ölü olabilir.
Cam kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın ve 20 gün boyunca ışık almayan, serin bir yerde saklayın. 2 gün arayla kavanozu karıştırabilirsiniz. 20 gün sonra kavanozda jelimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Sirke ananız hazır!
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Sirke için kullanılan meyvenin çürük olması, ara sıra karıştırılmaması, ortamın mayalanmaya uygun olmaması, mayalanma sağlayan baklagil kullanımının olmaması sirke anası oluşumunu engeller. Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın.
Öncelikle dikkat etmeniz gereken, sirkeyi serin ve ışık almayan bir yerde saklamak. Kiler veya erzak dolabı bu iş için uygundur. Buzdolabında saklamanız çok da şart değil. Sirkeyi açtıktan sonra şişesinden başka bir yere almanıza gerek yok, kapağını sıkıca kapatarak kendi şişesinde saklayabilirsiniz.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki. Üreticiler de kolay tarafından bir günlük kimyasal karışımları sirke diye satarlar.
Elma sirkesi yüz üzerinde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Daha sonra ise bu soğuk su ile durulanır.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Doğal fermente susuz elma sirkesi. Kurulum aşamasında 1 gram dahi ilave su kullanılmadan, %100 elmanın kendi suyu ile hazırlanmıştır. Tadı, kokusu ve aromasiyla çok özel bir sirkedir.
Böyle bahçelerde ağustos ortasına doğru olgunlaşmaya başlayan incirlere gelip ya içlerine girip çıkarlar ya da gözlerine yumurtalarını bırakırlar. Bu yumurtalar 2–3 gün içinde açılır ve çıkan larvalar incirlerin içinde beslenerek pupa olur.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Ilık ve karanlık bir ortama yerleştirdiğiniz kavanozunuzu 2 günde bir çıkarıp metal olmayan bir kaşıkla karıştırın. Üzümler 20 gün civarı bir sürede dibe çökecektir. Bu aşamadan sonra sirkenize 20 gün hiç dokunmayın. Mayalanan sirkenin üzerinde oluşan sirke anasını tahta kaşıkla alıp ayrı bir kavanoza aktarın.
Evde sirke yapmanın püf noktaları nelerdir? 1.Taze meyve kullanımına dikkat etmeniz gerekir, çünkü sirkenin ana kaynağı meyve olacaktır, o nedenle onun doğal olması sirkemizin doğal olması için önemlidir. 2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke üzerinde kendiliğinden oluşan opak, jelimsi bir tabakadır. İlk yapıldığında oldukça ince, elden kayar bir kıvamda olan sirke anası zamanla saklandığı kabın şeklini alır ve kıvamı da kalınlaşır.
Çünkü okuduğum bilimsel verilere göre; sirke anası yenmez aşırı bakteri yüklemesinden dolayı mefta olunurmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri