Tişört, kazak, pantolon ya da diğer kumaş ürünlerinize oje damladığında sirke ile anında temizlik çözümü üretebilirsiniz. Sirkeyle oje lekesini çıkarmak için lekenin üzerine birkaç damla sirke dökerek beklenir. Sirke lekenin daha çabuk silinmesini sağlayacaktır.
Sirke veya kabartma tozu gibi yöntemlerinde leke çıkarmada etkili olduğu bilinir. Oje lekesinin üzerine sirke döküp 10 dakika kadar beklettikten sonra kurulayın ya da ovalayarak çıkarın. Kabartma tozu yöntemin de yine aynı şekilde leke üzerine dökün ve 10 dakika beklettikten sonra temizleyin.
Ilık su dolu bir kap içine sıvı sabun ekleyin ve tırnaklarınızı bu suyun içinde 5 dakika tutun. Ardından yumuşayan tırnaklarınızı limonla ovalayarak ojeleri çıkarın. Diş macunu da yeri geldiğinde aseton yerine geçebiliyor.
Kolonya Kullanın
Tırnaklarınızı 5 dakika kadar kolonya içerisinde bekletin. Kolonya sayesinde yumuşayan ojelerinizi çıkarmak için pamuk yardımıyla tırnaklarınızı güçlü bir şekilde silin. Daha sonra kolonyanın kurutucu etkisini yok etmek için tırnaklarınıza nemlendirici sürerek işlemi sonlandırın.
İlgili 15 soru bulundu
Aseton kullanmaktaki amaç alkol bazlı çözücü maddelerle boyanın çözünmesini sağlamaktır. Evde asetonsuz oje çıkarma işlemi yapmak isterseniz ilk olarak, limon ve sirke önerilir. Beyaz sirke ve limon karışımı tırnaklar üzerinde bir süre bekletilip silindiğinde ojeyi temizler.
Diş macununun içinde bulunan etil asetat, ojelerin kolayca çıkmasını sağlar. Bunun için diş macununu pamuğa sürüp tırnaklarınızı ovalamanız yeterlidir. Sprey formdaki deodorantlar da, ojelerin çıkarılması konusunda etkilidir. Tırnaklarınızın üzerine bir miktar deodorant sıkın ve pamukla ovalayarak ojeyi çıkartın.
Oje lekelerini çıkarmak için aseton ya da oje çıkarıcı kullanılması ilk akla gelen seçeneklerdendir. Ancak böyle bir adımı tercih etmeden önce, kumaşın görünmeyecek bir yüzüne aseton ya da oje çıkarıcıyı uygulayın ve kumaşın renginin açılıp açılmadığına bakın.
Asetonla ıslatılmış olan pamuğu, lekenin üzerinde ovmadan bastırın (Bu işlemden önce oje lekesinin altına kalın bir kağut havlu veya bez koymanız oje lekesinin, giysinin lekeli olmayan yüzüne geçmesini engellemek açısından iyi olacaktır.). Pamuk veya kullandığınız malzeme, oje lekesini emdikçe değiştirin.
1) Bir pamuğu kalıcı oje sökücü ile ıslatın ve tırnağınıza yerleştirin. (Bir diğer yöntem direkt oje sökücüyü kendi fırçası yardımıyla ojenizin en üst katmanına sürüp çözünmesini bekleyin.) 2) Pamuğu tırnağınızın üzerinde birkaç dakika bekletin. 3) Ojenin çözündüğünü gördüğünüzde, pamuğu nazikçe tırnaktan çekin.
Ojelerin çıkarılması için bazı aseton kullanılmadan yapılan yöntemler şunlardır: Sirke ve Limon: Sirke ve limon, oje çıkarmanın doğal yollarından biridir. Pamuklu bir pedi sirkeye veya limon suyuna batırın ve ardından tırnağınızın üzerine uygulayın. Ojeyi ovun ve temizlenene kadar devam edin.
Hemen ojeli tırnaklarınızın üzerine bir kat daha oje sürün ve ıslak mendil yardımıyla tamamen silin. Tırnaklarınızın tertemiz olduğunu fark edeceksiniz.
Sıcak suyla değil, ılık suyla yıkayın. Leke kalmışsa, sıcak su lekeyi sabitleyebilir.
Sirkeyle oje lekesini çıkarmak için lekenin üzerine birkaç damla sirke dökerek beklenir. Sirke lekenin daha çabuk silinmesini sağlayacaktır. Nemli bir bez yardımı ile hafif bastırarak silinir.
Kıyafet Lekelerinde Kullanılabilecek Doğal Temizlik Ürünleri
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir.
Tırnaklarınız koyu renk oje sürdünüz ancak asetonla ne kadar uğraşsanız da mutlaka iz kalıyor. İşte püf noktası... Bir kaseye sıcak su ve karbonat koyup tırnaklarınızı 1-2 dakika bekletirseniz kalan oje de temizlenebilecektir.
Bazı durumlarda bu lekeleri aseton ile temizlemek işe yarayabilir olsa da kumaş yüzeye vereceği zararlar daha büyük boyuttadır. Kumaşın renginin açılması, yüzeyinin deforme olması, aseton kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.
Aseton yerine biraz kolonyaya bir miktar su ekleyerek de hassas mobilyalarınızdan ve halınızdan oje lekesini çıkarabilirsiniz. Limon ya da sirke de oje lekesini çıkarmada size yardımcı olabilir. Ayrıca özel leke çıkarıcı deterjanlar da oje lekesi gibi zor lekeler için işinize yarayabilir.
Oje lekesi çıkarma işlemi oldukça zorlu ve zaman alıcıdır. Oje çıkarıcıların giysilere zarar vereceği ihtimali de yüksekken, kuru temizleme yaptırmayı tercih etmek daha mantıklı bir çözüm yoludur.
Bir diğer ojeyi halıdan çıkarma yöntemi bilinen olarak tiner kullanımı da aynı oranda ojenin çoğalmasına ve işin içinden çıkılmaz bir hale gelmesine neden olmaktadır.
Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Bunun için öncelikle ılık su ve ağartıcı içermeyen deterjan ile bir karışım hazırlanır. Koltuk yüzeyine bu sıvı karışımı bir miktar döküp bekleyiniz. Deterjan etkisi ile oje lekesi kumaştan ayrılacak ve nemli bezle temizlediğinizde beze gelecektir. Küçük lekeler için 1 tatlı kaşığı deterjan işinizi görebilir.
Flormar E Vitamini & Gliserin İçeren Asetonsuz Oje Temizleyici, tırnak yüzeyindeki ojeyi zahmetsizce temizlemek için geliştirilmiş bir tırnak bakım ürünüdür. Aseton içermez. Formülü E vitamini ve gliserin ile zenginleştirilmiştir. Flormar asetonsuz oje çıkarıcı ergonomik bir ambalaj tasarımına sahiptir.
Aseton gibi standart oje çıkarıcı materyaller jel ojeler üzerinde etkili değildir. Jel tırnakların doğru bir şekilde çıkarılabilmesi için kişilerin jel oje üzerine profesyonelleşmiş merkez ve kişilerden destek alması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri