İstanbul-Sirkeci - Pythion demiryolu başlangıç noktası olan gar, Chemins de fer Orientaux / Rumeli Demiryolu (CO) Şirketi tarafından (22 Temmuz 1872'de hizmete giren) Rumeli Demiryolu için inşa edilerek 3 Kasım 1890'da II. Abdülhamid devrinde hizmete girmiştir.
Yapının mimarı August Jasmund, Alman hükümeti tarafından Türk Mimarlığını incelemek amacıyla Türkiye'ye gönderildi; Jasmund, 1888-1890 yıllarında Sirkeci Garını inşa etti. Gar binası 3 Kasım 1890'da hizmete açıldı.
Tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ait depo alanları, aylık 350 bin lira kira bedeliyle Hazerfen Danışmanlık Limited Şirketi'ne verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise usulsüzlük yapıldığını söylediği ihalenin iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.
Bugün hala aktif olarak seferlerine devam eden Sirkeci Garı, bünyesinde Marmaray Banliyö Tren Hattı'nı barındırıyor. TCDD İstanbul Sirkeci Garı Demiryolu Müzesi, 23 Eylül 2005 yılından beri faaliyet gösteriyor.
Binanın inşaatı, Anadolu Bağdat adı altında bir Alman şirketi gerçekleştirmiştir. Ayrıca bir Alman'ın teşebbüsüyle garın önünde mendirek inşa edilerek Anadolu'dan gelecek veya Anadolu'ya gidecek vagonların ticari eşyasını yükleme ve boşaltma işlevi için tesisler yapılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Boğaz tüp geçişi 1,4 kilometrelik uzunlukta, deniz zeminine göre 55 metre derinlikte inşa edilen Marmaray, banliyö hatlarının iyileştirilmesi tamamlandığında Gebze ile Halkalı arasındaki 3'ü derin istasyon olmak üzere toplamda 42 adet istasyonun bulunacağı yaklaşık 76,5 kilometrelik parkur, 105 dakikada katedilecek.
2023'te hizmete girecek
Yine projenin danışma kurulu üyelerinden ve mimar olan İhsan Sarı, projenin uzunluğunun 8.3 kilometre olacağını söyledi. İki yeni istasyonla birlikte sekiz istasyonla hizmet vermeye başlayacak Sirkeci-Yedikule tren attı için Cankurtaran ve Cerrahpaşa istasyonları şu an yapım aşamasındalar.
Bilindiği gibi dünyada ilk demiryolu, 1825'lerde İngiltere'de döşenmiştir. Bir süre sonra ilk lokomotif raylar üzerinde hareket etmeye başlamıştır. Fransa'da 1832'de, Almanya'da 1835'te ilk trenler yolcu taşımaya başlamışlardır.
Padişah III. Selim, kendi adını taşıyan kışlanın inşası sırasında üstün gayret gösteren Haydar Paşa'ya jest olarak bu semte ve civarına Haydarpaşa denmesini uygun görmüştür. Haydarpaşa Garı, alışılagelmiş Osmanlı mimarisinin dışındadır.
HAYDARPAŞA GARI 2012'DEN BU YANA KAPALI
Tarihi gar 2012'den bu yana hizmete kapalı durumda. Çalışmalar esnasında ortaya çıkan birçok tarihi eser koruma altına alındı. Alanda süren uzun çalışmalarda artık sona gelindi. Garın 2024 yılında hizmete açılması bekleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Haydarpaşa Garındaki restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Uraloğlu, "Tarihi Haydarpaşa Garı'nda devam eden restorasyon çalışmaları, 2024'te tamamlanacak." dedi.
Sirkeci, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir semttir. Deniz kenarında Haliç'in ağzında yer alan semtin batısında Bahçekapı semti, doğusunda Sarayburnu (Topkapı Sarayı), güneyinde ise Cağaloğlu semti bulunur.
2013 yılında Marmaray'ın hizmete girmesiyle birlikte atıl duruma düşen Sirkeci-Yedikule tren hattı, yenileme projesinin ardından Kazlıçeşme-Sirkeci hattı olarak yeniden İstanbulluların hizmetine girecek.
TCDD tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yenilenerek 4 Aralık 1955'te tekrar hizmete giren istasyon, 1955 - 2013 yılları arasında B1 (Sirkeci - Halkalı) Banliyö Treni'ne hizmet vermiş, Marmaray projesinin inşası kapsamında 12 Ağustos 2013'te kapatılmıştır.
Marmarayla Üsküdar-Sirkeci arası sadece 4 dakika!
Marmaray durakları Halkalı İstasyonu, Mustafa Kemal, Küçükçekmece, Menekşe, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı ve Sirkeci'den oluşuyor.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
İstanbul Boğazı'nın altından geçecek bir demiryolu tüneli düşüncesi ilk kez 1860'lı yıllarda Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. Proje ilk olarak II. Abdülhamid döneminde tasarlanmıştır. Abdülhamid zamanında 1902'de Amerikalı mühendisler Tünel-i Bahri'nin beratını aldılar.
Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla ...
Kadıköy'deki Haydarpaşa Garı kazılarında önemli bir keşif yapıldı. Kazılarda İstanbul için önemli ve ilk olma niteliği taşıyan Geç Helenistik Döneme ait bir mezar anıtı bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Arkeolog Rahmi Asal, "İstanbul için inanılmaz bir buluntu, çok büyük bir sürpriz.
Isparta İlinin GELENDOST köyünde doğmuştur. Osmanlı Ordusuna Mimar-Mühendis ve Tabya subayı yetiştirilen "DARUSSINAİ ODASI´nı" bitirmiş, üstün zeka ve çalışkanlığı dikkat çekmiştir.
Haydarpaşa, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alana verilan ad. Adını türbesi burada bulunan Haydar Baba isimli bir yeniçeriden geldiği sanılmaktadır. İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi ile birleştiği noktada, denize kıyısı olan bir semttir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri