Yüzmenin mucizevi etkisi, yüzme stilleri ile katlanarak size ulaşır. Kalça, kollar ve bacakların oldukça güçlü olması gereken yüzme stillerinde, bu bölgelerde yağ yakımı artar ve pürüzsüz bir görüntü oluşur. Buna ek olarak, kasların çalışma gücü arttığından beden sıkılaşır ve güçlenir.
Kas gelişimi ve genel güçlenme sağlar
Bacaklar, kollar, sırt, karın vücudunuzun her yeri çalışır, sıkılaşır ve güzelleşir. Eğer ilhama ihtiyacınız varsa, meşhur yüzücülerin vücuduna bir göz atabilirsiniz.
Bu fırsatı yakalayanlar yüzerek fit vücuda sahip olunup olunamayacağını merak eder. Buna evet cevabını vermek mümkün. Zira eşgüdümlü olarak bacak, kol, omuz, sırt, karın ve göğüs kaslarını çalıştıran yüzme böylece belirli bir zaman içerisinde kasların şekillenmesi olanak vermektedir.
Evet, yüzme vücut şekillendirmede etkili bir egzersiz yöntemidir. Düzenli yüzme seansları, yağ yakımını destekler ve vücuttaki yağ oranını azaltmaya yardımcı olur. Bu, vücudun daha sıkı ve tonlu görünmesini sağlar. Yüzme, tüm vücut kaslarını çalıştıran bir aktivitedir.
Yüzmek Tüm Vücudunuzun Çalışmasını Sağlar
Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar harekete geçer ve her an aktif olarak çalışır. Böylelikle aynı anda hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Üstelik suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır.
İlgili 35 soru bulundu
Yüzme, yağ yakımına yardımcı olabilir ve dolayısıyla vücuttaki yağ miktarını azaltabilir. Ancak, yalnızca yüzme yaparak göbek bölgesindeki yağların erimesini sağlamak mümkün değildir. Vücut yağının kaybedilmesi, genellikle vücuttaki genel yağ oranının azaltılmasına bağlıdır.
Kilo vermek istiyorsanız haftada 2.5 saat yüzmek yeterli olacaktır. Kilo verdikten sonra da formunuzu korumak için, hafta da 1 saat yüzme tavsiye edilir. Yüzmenin kilo verdirmeyi sağlayan bu mucizevi yararının yanında, dikkat edilmesi gereken egzersiz sonrası saatler vardır.
Yüzme, temel gücünüzü ve dengenizi artırmanın iyi bir yoludur. Haftada üç – dört kez sadece 30-60 dakika yüzmek, inme, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler risklerinizi önemli ölçüde azaltmaktadır, kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürür, iyi kolesterolünüzü (HDL) artırır.
Kalça, kollar ve bacakların oldukça güçlü olması gereken yüzme stillerinde, bu bölgelerde yağ yakımı artar ve pürüzsüz bir görüntü oluşur. Buna ek olarak, kasların çalışma gücü arttığından beden sıkılaşır ve güçlenir.
Yüzmenin insan sağlığına olan pozitif etkileri, aynı zamanda zihinsel olarak dinlenmeye imkan veriyor olması, spor salonları yerine yüzme havuzlarını tercih etmenin daha mantıklı olduğunu gösteriyor. Fitness salonlarında ağır spor seanslarının omurga üzerine ciddi tehlikelere neden olduğu biliniyor.
Herhangi bir egzersiz türü, hiçbir şey yapmamaktan elbette ki daha iyidir. Ancak günde 30 dakikalık yüzmenin sağlık için en iyilerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Hem zihinsel fonksiyonların gelişmesi için hem de bedenin şekillenmesi ve sıkılaşmasında yüzmenin büyük bir katkısı vardır.
Sürekli spor yapmak ve özellikle göğüs bölgesindeki kasları çalıştırmak göğsün büyük bölümü yağlardan oluştuğu için göğüsleri büyütmez, tersine küçültür. Özellikle yüzme gibi göğüs kaslarını genişleten egzersizler göğüsleri de toparlanmış gösterir.
En genel hatlarıyla yüzerek çalıştırıp geliştirebileceğiniz kas grupları; arka, orta ve ön omuz kasları, kanat kası, alt ve üst göğüs kasları, karın kasları, kalça kasları, arka ve ön kasların üst bölümleri olmaktadır.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor.
Yüzerek vücut yapılmaz, sadece derini inceltip kanat kaslarında gelişim sağlarsın. Göğüs kafesin de genişler. Yüzerek vücut yapılır düşüncesinin kaynağı yüzücülerin vücudunda yağ kalmaması sebebiyle kaslarını örten bir tabaka olmadığından bu kasların daha belirgin görünmesidir. Yani fit olma durumudur.
Yüzmenin en temel faydalarından birisi kas ve eklemlerin çalışmasını desteklemesidir. Yüzme sporu, tüm yaş gruplarında kasların kuvvetinin artırılmasında, eklemlerin hareket yeteneğinin artırılmasında fayda sağlar. Aynı zamanda kas ve eklemlerin hareket sıklığı arttığı için vücudun genelinde bir esneklik sağlar.
Özellikle omuz kaslarının gelişimine katkıda bulunur ve omuzların daha geniş görünmesini sağlar. Düzenli yüzmek; omuz kaslarınızı çalıştırırken sırt ve kol bölgelerindeki kasları da güçlendirir. Bu da omuzlarınızın daha şekilli ve kaslı görünmesine yardımcı olur.
Yüzme günlük hayatta düzenli olarak yapılıyorsa iyi bir fiziksel aktivitedir ve boyunuzun uzamasına katkı sağlar. Eğer yüzme sporunu boyunuzun uzaması için yapıyorsanız beslenmenize ve uyku düzeninize de dikkat etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Sırt üstü yüzme sırt kaslarını kuvvetlendirmek amacı ile düşük tempoda ve düşük sıklıkla yapılabilir. Yüzme bazı hastalarda skolyozun düzelmesine sebep olurken bazı hastalarda eğriliğin daha da artmasına neden olabilir.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Ayrıca, kişinin kilosu da kalori yakma sürecinde önemli bir faktördür. Daha ağır biri, aynı aktiviteyi yaparken daha fazla enerji harcayacaktır. Örneğin, 1 saatlik yüzme süresince 70 kg ağırlığındaki bir kişi yaklaşık olarak 500-600 kalori yakabilirken, 90 kg ağırlığındaki bir kişi 700-800 kalori yakabilir.
Spor sonrası vücudumuzdaki değişikliklerden en önemlisi kas glikojenlerinin yani basit tabirle kaslarda depolanan şekerin tükenmiş olmasıdır. Bu nedenle spor sonrasında vücudunuzun toparlanması için öğünlerine kompleks şekerler eklemeniz gerekir. Bunlar bulgur, baklagiller, tam buğday ekmek ve sebzeler olabilir.
İşte yüzmenin genel faydaları: Ödem atımına yardımcı olur. Tüm doku ve hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur.
Popüler bir spor dalı olan yüzme birçok rahatsızlıkta egzersiz veya terapi yöntemi olarak değerlendirilir. Hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanı yapmak istiyorsanız, yüzmek son derece ideal bir spordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri