Kırık bir diş, çekimi zorlaştırır, ancak çoğu durumda bu bir vazgeçme kriteri değildir. Genellikle küçük bir kolla kolayca kırık diş çekilebilir. Bu işe yaramazsa, diş hekiminin dişi tutmak için kullanabileceği özel penseler vardır. Azı dişlerinde bazen diş köklerinin hala birbirinden ayrılması gerekebilir.
Kırık diş çekimi genellikle lokal anestezi altında yapılır, böylece hastalar ağrı veya rahatsızlık hissetmezler. Özellikle zorlu kırık diş çekimlerinde, diş hekimi ekstra dikkat ve özen gösterir. İyileşme süreci, işlem sonrası uygun bakımın sağlanmasıyla daha rahat ve sorunsuz olabilir.
Kırık diş çekimi oldukça kolay bir işlemdir. Genellikle hastalara lokal anestezi uygulanır. Daha sonra diş kökten tutularak çekilmektedir. Uzman bir diş hekimi tarafından bu işlem, saniyeler içerisinde gerçekleştirilir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım. Gelindikten sonra dişin durumuna göre tedavi planlaması yapılıp tedaviye başlanılmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Diş çekimi sürecindeki acı hissi ilaçlar sayesinde, sıfıra indirilmektedir. Bu ayarlama sonrası yapılan enjeksiyon, sinirleri uyuşturarak, ağrı yaşamanızın önüne geçmektedir. Diş çekim işlemi diğer prosedürlere göre oldukça kısa sürdüğünden, yaşanan sızı da oldukça kısa sürmektedir.
Eğer hasta diş çekimi sırasında acı ya da ağrı hissederse bu lokal anestezinin yeterli etkiyi sağlamadığı anlamına gelir. Hasta böyle bir durumda mutlaka diş hekimini bilgilendirmelidir. Böylece ek lokal anestezik enjeksiyonu yapılarak diş çekimi sırasında hastanın konforu sağlanabilir.
Diş çekimi esnasında işlem yapılan bölge uyuşturulduğu için genellikle acı veya ağrı hissedilmez. İşlemden birkaç saat sonrasında ise uyuşukluğun etkisi geçtiğinde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur.
Kırık diş tedavi edilmezse ne olur? Kırık dişin tedavi edilmemesi dişte sıcak-soğuk hassasiyetine yol açabilir. Kırık olan bölgeden dişin çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Kalan diş kökü çekimi, diş hekimi tarafından yapılan bir oral cerrahi prosedürdür ve genellikle lokal anestezi altında yapılır. Prosedür, dişin kalan kök kalıntılarının çıkarılması, alveol boşluğunun temizlenmesi ve enfeksiyonun tedavisi için gerekli olabilir.
Diş çekimi ne kadar sürer? Diş çekimi işleminin süresi dişin kemikle olan ilişkisi, dişin kök sayısı ve dişin komşu dişlerle olan pozisyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle diş çekimi işlemi için net bir süre vermek mümkün olmasa da ortalama 20 dakika olarak belirlenebilir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen 20'lik diş çekimi sonrası ağrı, şişlik, morarma gibi durumlar hastadan hastaya değişim gösterir. Yoğun ağrının 48 saat içinde geçmesi, sızının ise ortalama 10 gün içinde kaybolması beklenir. Kimi vakalarda sızının tamamen geçmesi üç haftayı bulabilir.
Diş tedavileri sırasında ağrı ve rahatsızlık hissini en aza indirmek için diş hekimleri genellikle diş içi uyuşturucu iğneler kullanır. Bu iğneler, lokal anestezik maddeler içerir ve diş ve çevresindeki dokuları geçici olarak uyuşturarak ağrı hissini engeller.
Korku ve endişe tansiyonu arttıran faktörlerin başında gelir. Bu nedenle bazı durumlarda hastalara tedavi öncesi sakinleştirici ilaç verilmesi uygun görülebilir.
Çünkü her ağrıyan diş, iltihaplı değildir. Bunun yanı sıra, iltihaplı ve apseli diş kesinlikle çekilmez!
Enjeksiyon dozu, işleme göre hekim tarafından belirlenir. Bölge tamamen uyuştuktan sonra ise diş çekimi işlemi gerçekleşir. Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler.
İğnesiz anestezinin kullanıldığı tedaviler arasında bütün tedaviler bulunur. Genel anestezi yapılması zorunlu olmayan tedavilerin dışında kalan bütün diş tedavileri için iğnesiz lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Diş çekilmeden önce diş hekimi hastaya dişin alınacağı bölgeyi uyuşturmak için bir lokal anestezi enjeksiyonu verecektir. Bazı vakalarda, özellikle gömülü yirmilik yaş dişi çekiminde diş hekimi daha güçlü bir genel anestezi kullanabilir. Bu genel anestezi ağrıyı önleyecek ve prosedür boyunca bireyi uyutacaktır.
Kırık bir diş, çekimi zorlaştırır, ancak çoğu durumda bu bir vazgeçme kriteri değildir. Genellikle küçük bir kolla kolayca kırık diş çekilebilir. Bu işe yaramazsa, diş hekiminin dişi tutmak için kullanabileceği özel penseler vardır. Azı dişlerinde bazen diş köklerinin hala birbirinden ayrılması gerekebilir.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Ön Diş Kırıklarına Karşı Uygulanan Tedavi
Ardından hiç vakit kaybetmeksizin diş hekimine gidilmelidir. En geç 1 saat içinde dişin tekrar yerine oturtulması gerekir. Dişin canlılığını kaybetmemesi ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda diş tekrar yerine takılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri