Hindistan cevizi yağı kalp ve damar hastalıklarında faydalıdır. Reflü başlangıcında mideye iyi gelir.
Bu hastalığa sahip kişiler sebze ağırlıklı gıda tüketimine özen göstermelidir. Çünkü alkali özelliği olan sebzeler mide asidini dengeler. Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla yiyerek reflü semptomlarından kurtulabilirsiniz.
Badem. Düşük asit seviyesine sahip kuruyemişlerden biridir. Badem, reflü semptomlarını hafifletebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Bu nedenle ara öğünlerde tüketilmelidir. Pekmez reflü sürecinde hafifleme sağlayan bir diğer besindir. Makul miktarda tüketildiğinde mide yanması gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
Günde belirli miktarlarda yutulan zeytin çekirdekleri, ülser ve gastrit gibi hastalıkların tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır. Günlük olarak belirli miktarlarda zeytin çekirdeği yutmak, reflü ve mide yanması gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir.
Kola, soda, gazoz gibi gazlı içecekler; portakal suyu, vişne suyu gibi asitli içecekler ve yağlı sütler reflünüzü artırabileceğinden bu içecekleri tüketmeyin; çok fazla çay, çikolata, kahve ve alkol tüketiminden kaçının.
Lifli gıdalar hem reflü için güvenlidir hem de uzun süreli tokluk hissi verir. Çoğunlukla yemek yiyip uyumak reflü şikâyetlerini arttırdığı için hastalar, sahuru atlama eğiliminde olabilir. Yemek yemeyi tercih etmediğiniz durumlarda su ve kefir içebilir, muz ya da elma yiyebilirsiniz.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Süt ve yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler reflüsü olanlar için oldukça faydalıdır. Probiyotikler, mide ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler, mide asidini nötralize ederek reflüyü azaltabilirler.
Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzadıkça sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanıyor. Yağ ve yağlı besinler (kaymak, krema, yağlı soslar, margarin, kuyruk yağ, tereyağ), koyu çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinlerin tüketimini azaltın.
Mide sorunlarına iyi geliyor
Mide suyunu emen leblebi, bu özelliğiyle mide yanması başta olmak üzere birçok mide rahatsızlığına iyi geliyor. Reflü üzerinde dahi hafifletici etkileri olduğu biliniyor.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Reflüye ne iyi gelir süt içebilir miyim diyenlere 'evet' yanıtını vereceğiz. Çünkü süt, mideyi rahatlatma özelliği olan bir içecektir. Ilık süt içilmesini öneren uzmanlar, sütteki kalsiyumun mideyi koruduğunu ifade eder. Midede yanma, sürekli hıçkırık şikayetiniz belirdiğinde 1 fincan ılık süt içmeniz önerilir.
Patates, yulaf ezmesi, havuç, lahana, pancar, karpuz, ıspanak, salatalık, taze fasulye, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, armut gibi daha az asit içeren gıdalar reflüye iyi gelebilmektedir.
Asit içeriği yüksek olan elma sirkesi, yan etkilere neden olmadığında günlük olarak tüketilebilir. Reflü varlığında 1-2 çay kaşığı elma sirkesi yeterli olabilir. Elma sirkesinin su ile seyreltilmesi reflünün tetiklenmesini önleyebilir.
Yağsız mısır patlağı tüketilebilir. Süreğen reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
Acıdan uzak durun
İftar yemeğinde reflüyü tetikleyen çikolata, turşu, acı biber, pul biber, çiğ soğan ve sarımsak gibi besinlerden uzak durmanız çok önemli.
Mide ağrısının tedavi yöntemleri nelerdir?” soruları yanıt buldu. Feridun Kunak, içerisinde yumurta akı ve zeytinyağı olan reflüye iyi gelen karışım tarifini izleyiciyle paylaştı. Kunak, karışımı akşam yatmadan önce bir çorba kaşığı yenmesini, ardından midede rahatlama olacağını söyledi.
Reflü hastalığında tedaviye öncelikle ilaç tedavisi ile başlanır. Bu ilaç gruplarından ilki mide asidini yok eder böylece yukarıya asit içermeyen gıdalar çıkacağından şikayetler kaybolur. Diğer ilaç çeşidi ise şuruplardır. Bu şuruplar içildiğinde mide içeriğinin üzerinde kalır, böylece yukarıya öncelikle o sıvı kaçar.
Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar. Genellikle basit hayat tarzı değişikleri ve ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzun süreli hastalıkta yemek borusunun alt kısmında asidin oluşturduğu hasarın endoskopik olarak tetkik ve takip edilmesi önerilir.
Kanserin yanı sıra reflü, yemek borusunda ülserler, larenjit, ses kısıklığı, akciğer enfeksiyonu, astım ve bronşektazi gibi kalıcı akciğer hasarına da neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri