Şişenin içindeki karışımı, camlardaki buzun üzerine sıktığımızda, bir süre sonra buz erimeye başlayacaktır. Sirke, doğal bir madde olup, su ile karıştırıldığında bu gibi müdahalelerde cama zarar vermez. Yine de camla temas etmesinden kaçınır, buzun üzerine uygulama yaparsak, risk almamış oluruz.
Çünkü buz erirken kalsiyum klorür çok fazla ısı açığa çıkarır ve buzu yol tuzundan çok daha hızlı eritir. Bu kimyasal, uygulama üzerine anında ısı yayar ve donma noktasını düşürür.
Dondurulmuş gıda parçanızı kasenin altına yerleştirin. Lavabonuzun suyunu mümkün olan en soğuk ayarda açın ve kaseyi suyla doldurun. Yemeğinizi soğuk suda 2-3 saat çözdürün. Kaseniz suyla dolduğunda, yemeğinizi suya batırın.
Sirke ve su karışımı kullanmak, ön camınızda buz birikmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu karışım bir gece önceden ön cama püskürtülürse, su ve sirke karışımı aracınız için bir koruma örtüsü görevi görebilir. Buz çözücü karışımı hazırlamak için, bir sprey şişesine üç birim sirke ve bir birim su doldurmanız yeterli.
Sirke ve suyu karıştırarak buzun üzerine sıkın ve camı temiz cam silme beziyle silin. Buzlar kısa sürede çözülecektir. Tuz: Tuz, karla mücadelede en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Cam silme bezinin içerisine 2 avuç tuz koyun ve camı hafif hareketlerle bastırmadan silin.
İlgili 34 soru bulundu
buz eritmek için cama sıcak su dökmek iyi bir fikir değildir çünkü buzla beraber cam da parçalanır... kaynar suyu cama bosaltin, sonra camla birlikte buzun catir catir catirdamasini izleyin.
Silecek suyunuzun donmaması için antifrizli cam suyu ya da camsil kullanmanız gerekmektedir. Buz Spreyi İle Temizleme: Bu yöntem su ile buz temizlemeden biraz daha kolaydır. Çünkü buz spreylerini istediğiniz zaman satın alabilir ve arabanızda bulundurabilirsiniz. Buz spreyleri marketlerde satılmaktadır.
→1) Buz kalıbının üstüne birazcık ılık su dökersen buzlar çatırdamaya başlar ve kabından çıksam kolaylaşır. →2) Buz kalıbını ters çevirip sallarsan buzlar düşer yani çıkar.
Buz üzerine bir miktar tuz dökerek buzun erimesini bekleyin. Tahta spatula ise sirke yönteminde olduğu gibi nazik hareketlerle buzları temizleyin. Geniş, çukur bir kaba kaynar su koyup dolabın içine koyun. Kaynar suyun buzları yumuşatmasını bekleyin.
Antifriz: Biliyorsunuz ki antifriz sileceklerde kullanılıyor. Sileceklerde kullanılan bu sıvı buz çözme işleminde de kullanılıyor.
Saf suyun donma noktası 32 derece Fahrenheit veya 0 santigrat derecedir. Suyun sıcaklığı donma noktasına ulaştığında, normalde serbest akışlı moleküller organize kristal yapılara hapsolur. Buz böyle oluşur. Tuz bu süreci bozar.
Dondurucunun buzunun çözülmesi:
Buzdolabını kapatın. Dondurucunun içindeki gıda ürünlerini çıkartın, birkaç kat kağıd ile sarın ve soğuk bir yerde saklayın. Kapıyı açık bırakın, tahliye tapasını çıkartın ve suyu bir tepside toplayın. Buzu hızlıca gidermek için uygun bir kazıyıcı kullanın.
→Buzun erime süresi normal bir ortamda yaklaşık 10-12 dakika arasıdır.
Kolonya ile buz temizleme
Yanımızda kolonya bulundurursak, bir bezin üzerine kolonyayı döküp camı silerek de buzu çözebiliriz. Buz çok kalınsa kolonya doğrudan buzlanmış cama dökülebilir ancak camımızın zarar görmemesi için kolonya ile camın temasından kaçınmalıyız. Kolonya yerine alkol kullanmak da mümkün.
Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Tuz (la) buz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kırılıp parçalanmak, çok küçük parçalara ayrılmak, paramparça olmak. “Masadan düşen vazo tuzla buz oldu.”
Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür. Buzun ya da başka bir sıvının erime sıcaklığını düşürmek için kullanılan maddenin tuz olması tabii ki gerekmez.
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Isı yalıtımı ve kapatmadan önceki soğukluk derecesi ile alakalı. 2-3 saat sonra başlar buzlar çözülmeye.
Kaynamış Su Yöntemi
Filtrelenmiş şişe su veya ters ozmos ile arıtılmış herhangi bir su işe yarar. Suyu iki kere kaynat. Kaynatmak sıvının içindeki kabarcıkların yok olmasını sağlar, böylece su molekülleri dondurucuda birbirlerine daha sıkı yapışırlar. Suyu ilk kez kaynattıktan sonra soğumaya bırak.
Cevap:Çözünmez,erir.
Tuzlu suyu dondurucudan çıkartın. Plastik bardağı, çok soğuk olan tuzlu suyun içerisine yerleştirin. Tuzlu suyun soğukluğuna bağlı olarak, plastik kaplardaki su şeffaf bir şekilde donacaktır. Şeffaf buz elde ettiğinizde, erimesini önlemek için buzluğa yerleştirin.
Sirke ile Buz Çözme: Püskürtme yapabileceğimiz bir şişenin içine, 3/1 oranında su ile 3/2 oranında sirkeyi karıştırıyoruz. Şişenin içindeki karışımı, camlardaki buzun üzerine sıktığımızda, bir süre sonra buz erimeye başlayacaktır.
Çok soğuk kış şartlarında buzu çözmek için izopropil alkol (IPA) alın arkadaşlar. Etil alkolü bulamazsınız ama IPA yaygındır. internet mağazalarında var, litresi 20-25 TL civarı. %50 suyla karıştırırsanız -20 C'de donmayan sıvı elde etmiş olursunuz.
Potasyum Asetat; her zeminde güvenle uygulanabilecek donma önleyici ve don çözücü bir kimyasal hammaddedir. Potasyum Asetat son yirmi yıldır, özellikle hava alanları başta olmak üzere, soğuk havanın yarattığı olumsuz koşulları yok etmek için güvenle kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri