Elma sirkesi: Elma sirkesi de tuzlu su gibi enfeksiyonu önleyici ve dezenfekte özelliği bulunan bir üründür. Bir bardak suya damlatılan az miktarda elma sirkesi göz banyosu yaparak uygulanabilir.
Hem kolay ulaşılabilirliği hem de vücut için faydalı olması ile bilinen elma sirkesi, göz nezlesine bağlı enfeksiyonların tedavi edilmesinde rol oynamaktadır. 2 çay kaşığı elma sirkesi ile 1 tatlı kaşığı suyu karıştırın ve bir pamuk yardımı ile gözlerinize zarar vermeden uygulayın.
Elma sirkesi kompresi
Elma sirkesini de göz nezlesinin meydana geldiği göze uygulayarak şikayetleri azaltabilirsiniz.
Islatılan pamuk, göze uygulanır. Bir yemek kaşığı elma sirkesi iki yemek kaşığı su ile karıştırılır. Pamuk yardımı ile göze sürülür. Elma sirkesi, göz önünde bulunan enfeksiyonlara iyi gelmektedir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir.
Göz çapaklanması ve kızarıklığında en çok kullanılan yöntem çay pansumanıdır. Demlenmiş çayı biraz soğutup daha sonra temiz bir pamuk ile uygulamak, göz üstüne bekletmek kızarıklığı ve kaşıntıyı kısa sürede geçirmektedir.
Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Öncelikle sakin olun ve panik yapmayın. Hemen bulduğunuz ilk su ile gözünüzü yoğun bir şekilde yıkayın. Örneğin duş başlığını gözünüze tutabilirsiniz veya musluğun altına başınızı sokarak göz yüzeyinden kimyasal maddeyi temizleyiniz. İlk müdahalenin ardından hemen acil servise başvurunuz.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi anti-iltihap özelliğe sahip olması yönüyle bilinmektedir.
Kaşıntı, egzama gibi cilt problemlerini gidermede etkilidir. Tozlu ve çamurlu bir ortamdan ayrıldıktan sonra sirkeli su ile yıkanmak vücuda mikropların girişini önler. Ayrıca sirkeli su sinüzit gibi sorunları da iyileştirici etkiye sahiptir. Banyo suyuna ekleneceği gibi doğrudan içilmesi de sinüziti hafifletecektir.
Sahip olduğu antifungal ve antimikrobiyal özellikler sayesinde elma sirkesi, cilt sağlığına iyi gelir. Örneğin; enfeksiyonlarla mücadele eder, güneş yanığı acısını hafifletir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Gözü tahriş eden duman, kimyasal vs gibi şeylerden uzak durmak, soğuk su uygulaması ve bir süre gözü kapalı tutmak göz yanmasını rahatlatır. Konjonktivit, blefarit gibi göz hastalıklarına bağlı yanma şikayetlerinin rahatlaması için ilaç kullanımı gerekir.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Kalıcı körlüğe kadar gidebilen kritik birkaç dakikada yapılması gerekenleri Dünyagöz Hastanesi 'nden Prof.Dr. Kazım Devranoğlu, şöyle özetliyor; “Yüzünüzü yukarı doğru çevirin. Gözünüzü bol su ile yıkarken, göz kapaklarınızı elinizle tutarak kaldırıp, su ile yıkayın. Sakın bezle silmeyin.
Göz iyice açılarak gerekmediği sürece hiç kapatılmamalıdır. Göz temiz bir bezle kapatılmalı ve direk sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kesinlikle kürdan, cımbız, kibrit çöpü ile çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Göz kesinlikle ovuşturulmamalı .
❌ Göze limon sıkmak göz için faydalıdır göz tansiyonunu düşürür. ✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Göz çapağı gözün köşesinde biriken mukus, yağ veya cilt hücreleri ile diğer kalıntılardan oluşur. Ne kadar buharlaştığına bağlı olarak kuru, ıslak veya yapışkan olabilir. Gözde sarı veya yeşil renkte olabilen çapak yeni doğan ve küçük bebeklerde sıklıkla görülebilir.
Konjonktivada sayısız kılcal kan damarları mevcuttur. Bu kılcal damarlar değişik sebeplere bağlıdır yırtılabilir ve oluşan kanama konjonktiva ile sklera arasında birikir. Bu küçük kanama odacıkları skleranın beyaz görüntüsü önünde açık kırmızı nokta şeklinde görülür.
Gözyaşı kanallarının tıkanması: Göz çapaklanmasının en sık karşılaşılan nedeni gözyaşı kanallarında tıkanıklık olmasıdır. Kanallarda tıkanıklık olduğu zaman gözyaşı dışarı çıkamaz ve akıntı birikerek çapaklanma oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri