Devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve yükümlülükleri ile birlikte devralana geçer. Devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
TBK 202'nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir. Daha açık anlatımla, işletmenin halihazırda mevcut borçlarından artık asli sorumlu kişi işletmeyi devralan yeni sahibidir.
Buna ek olarak, T.B.K. Madde 202 ve devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte 2 yıl süreyle devir öncesi borçlardan dolayı müteselsil sorumlu olacağı düzenlenmiştir.
Ticari işletmeyi devreden, TBK m . 202/2 uyarınca, muaccel borçlar için devrin alacaklılara duyurulmasından itibaren iki yıl süreyle işletmenin borçlarından müteselsil olarak sorumlu tutulacağı kuralı konulmuştur .
İlgili 35 soru bulundu
3. Ticari İşletmelerin Devri Halinde Borçların Durumu
Bu sorumluluk her borcun tabi olduğu zamanaşımı süresince devam eder. Ticari işlemenin devri halinde borç, esas itibariyle taraf iradeleri nedeniyle değil, kanun gereği devralana intikal ettiği için, devralan kendisi tarafından bilinmeyen borçlardan da sorumlu olur.
Devralan bildiği borçların yanısıra işletmeye ait bilmediği borçlardan da sorumlu olur. Devreden ile devralan, devralanın belli borçlardan sorumlu olmayacağı konusunda bir anlaşmaya varsalar bile bu sorumsuzluk anlaşması ancak iç ilişkide geçerli olur, devredilen şirketin alacaklılarına karşı ileri sürülemez.
Devredenin sorumluluğu, devralan işveren ile birlikte iki yıldır. Bu süre muaccel borçlar için bildirme veya duyuru tarihinden; müeccel borçlar için ise muacceliyet tarihinden itibaren başlar.
Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorum- ludur. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır”.
Aralarında müteselsil borçluluk ilişkisi bulunan borca katılan ve asıl borçludan her biri borcun tamamından sorumludur. TBK m. 202 ile devreden ile devralanın pasifler bakımından 2 (iki) yıllık müteselsil sorumluluğu ve bunun ertesinde borcun nakli öngörülmüştür.
DEVREDEN İŞVERENİN SORUMLULUĞU SINIRSIZ SÜRELİ BİR SORUMLULUK MUDUR? Devreden işverenin sorumluluğu kıdem tazminatı dışındaki alacaklar yönünden devir tarihinden itibaren iki yıl süre ile sınırlıdır.
Limited şirket ortaklarından biri veya birkaçının kendisine ait hisse paylarını şirket ortaklarından birine veya dışardan birine devretmesine limited şirket hisse devri denir. Limited şirket hisse devri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu madde 595 ve devamında yer alır.
Yöneticiler şirketin kamu borçlarından şirket ile müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ortaklarının üçüncü kişilere karşı sorumlulukları sınırlı bir sorumluluktur; ortakların sorumluluğu sadece taahhüt ettikleri sermaye tutarı ile sınırlıdır.
Ticari işletmenin devrinde borçların devralana geçmesi iki ana şart vardır: (i) Geçerli bir devir sözleşmesi oluşturulmalı, (ii) Devrin alacaklılara bildirilmesi ya da Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan edilmesi. Devir konusu borçlar ticari işletmenin malvarlığına dâhil ve ticari işletmeyi ilgilendirmelidir.
İşyerinin devri halinde işçiler, devralan işverenler çalışmaya devam edecekleri ve iş sözleşmesi sona ermediği için işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmaz. Yani çalıştığı işyeri devredilen işçinin sadece devir nedeniyle kıdem tazminatı alması mümkün değil.
Herhangi bir işyerinin kısmen veya tümüyle devredilmesi durumunda, söz konusu işyerinde çalışmakta olanlar aynı şartlarla çalışmaya devam ederler. İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmaz ancak bu devir, işçiye de haklı fesih nedeni oluşturmaz.
değiştirmesi veya başkasına geçmesi ile işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmaz. Çünkü, kural olarak işyerinin devri veya herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi, iş sözleşmesinin kendiliğinden sona ermesi sonucunu doğurmaz...."
Devirden sonraki döneme ilişkin ücret, fazla çalışma, hafta tatili çalışması, bayram ve genel tatil ücreti gibi işçilik alacaklarından yeni işveren tek başına sorumluluğunu devam ettirecektir. SONUÇ: İşyerinin devri iş sözleşmesinin varlığını etkilemez. İş sözleşmeleri, işyerini devralana devrolmuş sayılır.
DEVİR SENEDİ (Noterden – Asıl Suret)Yönetmelik gereği noterde ruhsat devir işlemiyapıldıktan sonra 3 (Üç) ay içerisinde ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.
işyerinin tüm emtiası ile birlikte devri halinde, işyeri devir ve mal satış vesikası düzenlenmesi yeterli olup, ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.
Maddede görüldüğü üzere devirden önce ortaya çıkan işyerine ait SGK borçlarından devralan işveren de devirle birlikte müşterek ve müteselsil olarak sorumlu olacaktır.
Nitekim TBK m.202/II hükmüne göre, ticari işletmeyi devreden tacir iki yıl süre ile devralan ile birlikte sorumlu tutulmuştur. Bundan anlaşılması gereken, alacaklılar devre rağmen öngörülen bu süre içerisinde devredene de başvurabilecek ve alacaklarını devreden kişiden talep edebileceklerdir.
Bilançoda varlıkların gösterildiği tabloda iki kısım vardır. Sol tarafa "aktif" kısım, sağ tarafa ise "pasif" kısım denir. "Aktif" kısımda işletmelerin varlıkları, "pasif" kısımda ise işletmelerin kaynakları yer alır.
Ticari işletmenin devri 1 Temmuz 2012 itibariyle hem TTK'da hem de 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda17 (“TBK”) düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri