Düdüklü tencerede haşlama tavuk yapacaksanız, düdüklü tencerenin kapağının güvenli bir şekilde kapanması gereklidir. Bu amaçla tavuğu parçalara bölerek haşlayabilirsiniz.
Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Dilerseniz, tavuğu haşladıktan sonra her tarafına yağ sürüp ardından una bulayarak da nar gibi kızartabilirsiniz. Kızartma sırasında tencerenizin veya tavanızın üstünü kapakla kapatırsanız, sıcaklığı muhafaza ederek, çıtır tavuklar elde edersiniz.
Tavuk haşlama süresi; kullanacağınız tavuk etinin cinsine, ocak ısısına, hatta tencere seçiminize göre değişiklik gösterir. Ancak bir bütün tavuk ortalama 40-50 dakikada haşlanır. Eğer organik tavuk kullanırsanız 60 dakikayı da geçebilir.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Limon👉🏻 hem tavuğun daha beyaz pişmesini hem lokum kıvamında olmasını sağlıyor.
Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz. Dondurucudan çıkan tavuk budu nasıl haşlanır diye düşünüyorsanız, etinizi buzdolabı içinde bir süre bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa musluk suyu altına tutarak buzların çözülmesini sağlayabilirsiniz.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Kemiksiz tavuk göğsü haşlanırken su üzerinde beyaz köpükler oluşmaktadır. Bu köpükleri almanız faydalı olacaktır. Ayrıca haşlama suyu kirlenirse değiştirmeniz gerekir.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Tavuklar sotelik doğranır, tencereye koyulup kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır, suyunu çekmesi beklenir.
Limon tavuğunuzun pişerken nar gibi kızarmasına yardımcı olmaktadır. Tavuğu fırında bütün halde pişirirken yağlamak yerine, delikli bir bezi tereyağına batırıp tavuğunuzun üzerine örtün. Böylece güzelce kızarmış ve çıtır çıtır bir tavuk elde edersiniz.
Aslında haşlanmış tavuk da kızartılır ya da fırınlanır. Hatta sote bile yapılabilir.
Tencerenize zeytinyağı ekleyin ve doğradığınız sebzeleri içerisine alın. Birkaç tur karıştırın. Ardından tavuklarınızı tencerenize geri alıp üzerine su, tuz ve karabiber ilave edip kapağını kapatın. Su kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat pişirin.
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
Tavuk haşlarken; sıcak su kullanırsanız beyaz rengini kaybeder. Bu nedenle soğuk su kullanmalısınız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer tavuk etinin kötü koktuğunu fark ederseniz pişirmemelisiniz. Tavuk pişirirken de kötü kokmaya başlayabilir, eğer tavuk pişirirken kötü koktuğunu anlarsanız o eti yememelisiniz. Tavuk etine dokunduğunuzda tavuğun yüzeyinin çamur gibi yapışkan bir salgısı varsa tavuk bozulmuş demektir.
Havuç ve patatesi soyup yıkayın ve iri iri doğrayın. Soğanı soyup bütün halde bırakın. Tavuk parçalarını soğanı birlikte tencereye alın, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Tere yağını ilave ederek kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha haşlayın.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
- Düdüklü tencere üzerinden haşlama yapılacaksa, kapağının dikkatli bir şekilde kapandığını özen gösterilmelidir. - Tencerenin üzerine tavuğu örtecek kadar su ilave edilmelidir. - Ardından orta ateşte 40 ile 60 dakika kadar pişirmek gerekir. Bu aşamaları takip ederek kolayca köy tavuğunu pişirmek mümkündür.
8. Tuz. Tavukta kullanılacak olan tuz ayarını her zaman minimum seviyede tutmaya özen gösterin. Sağlıklı ve lezzetli bir tavuk pişirmek istiyorsanız aroma verici baharatlar veya sarımsak kullanın.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri