Şirket ismi belirlenirken, Resmi Gazete'de yayınlanmış olan yönergeler dikkate alınmalıdır. Yeni şirket ismi bulunurken, şirket ismi bulma aracı kullanılabilir. Şirket ismi tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunulmalıdır. Başvuru öncesinde marka tescil isim sorgulama işlemi yapılması gerekmektedir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Tescil işlemlerini Türk Patent ve Marka Kurumu'na kişisel olarak başvuru yoluyla veya Yetkili patent ofisleri aracılığı ile yapabilirsiniz. Gerçek veya tüzel kişiler isim tescili için başvuruda bulunabilirler. İsim tescil başvurunuzu dilerseniz fiziki ortamda dilerseniz elektronik ortamda yapabilirsiniz.
İşletme sahibinin, ticaret sicil gazetesinde de işletme ismini ilan etmesi gerekmektedir. Bu, işletmenin resmiyetini ve yasal statüsünü belgelendirir. Bunun yanında, işletme sahibinin, Ticaret Odası dışında başka bir odaya kayıtlı olması, ticaret siciline tescil etme sürecini engellemez.
İlgili 20 soru bulundu
Şahıs şirketlerinin tüzel bir kişiliği yoktur. Şahıs şirketi sahibi, işten farklı bir yasal statüye sahip değildir. Şahıs şirketi isim örneği olarak, genellikle işletme sahibi şahsın isim soyadı, ticari unvan olarak kullanılmaktadır. Şahıs şirketinin sahibi, tüm olumlu ve olumsuz riskleri üstlenir.
Sık kullanılan harfler
Bu araştırmaya göre, ABD'de marka isimlerinin çoğu C ve S harfleriyle başlıyor. Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Limited ve anonim şirketlerin ticaret unvanlarında; “Limited Şirket”, “Anonim Şirket” ve “Kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Ticaret unvanında gerçek bir kişinin ad veya soyadı bulunması halinde şirket türünü gösteren ibarelerin rumuzla veya kısaltılmış olarak yazılmaları mümkün değildir.
(1) İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir. ve gerçeğe aykırı olamaz.
Bir şirketin ismi, markalaşma sürecinde büyük bir öneme sahiptir. Birçok açıdan, şirketin kimliğini ve değerlerini yansıtır. İyi bir şirket ismi, potansiyel müşterilere ve iş ortaklarına güven verir ve akılda kalıcı olur. Şirket ismi bulma süreci, titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir.
Örneğin “ABC Anonim Şirketi” veya “XYZ Limited Şirketi” gibi unvanlar kullanılabilir. Şirket unvanı genellikle şirketin kuruluş belgelerinde belirtilir ve o şirketi diğer şirketlerden ayırt etmek için kullanılır. Unvan aynı zamanda şirketin ticari markası veya logosu ile de ilişkilendirilebilir.
Bu unvan firmanın faaliyet gösterdiği sektör, konum ve iş hacmi hakkında bilgi verir. Aynı zamanda firmanın tanıtımı, reklamı ve markalaşması açısından da oldukça önemlidir. Ticaret unvanı, işletmenin hukuki kimliği olarak da kullanılır ve resmi işlemlerde ve sözleşmelerde kullanılır.
Konu hakkında Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede de, “Aynı işyeri adresinde birden fazla mükellefin faaliyet göstermesini sınırlayan yasal bir düzenleme bulunmaması nedeniyle vergi dairelerinde mükellefiyet kaydınızın yapılmasında mevzuatımız açısından bir sakınca bulunmamaktadır.
Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Tasarı m.41'e göre, gerçek kişi olan tacirin ticaret unvanı, çekirdek olarak tarif edilen ad ve soyadın aynen yazılmasından[21] ve 43. maddede düzenlenen ek veya eklerden oluşur. Bir tacirin aynı sicil müdürlüğünün sınırları içerisinde başka ticari işletmeleri de olabilir.
İşletme adı, işletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işlet- melerden ayırt etmek için kullanılan addır. İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir.
Tıpkı anonim şirket gibi limited şirket de bir sermaye şirketidir ve buna göre asgari sermayesinin olması gerekir ve bu asgari miktar da 10.000 TL'dir. Limited şirkette de payların toplamı sermayeyi verir ancak farklı olarak limited şirketin ortaklarına ise “pay sahibi” değil, “ortak” denir.
Şirketlerin ülkemizde faaliyet gösteren başka bir şirketin unvanının aynısını kullanmaları mümkün değildir.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
Akılda kolay kalmalı, hatırlanabilir olmalı
Her zaman ilk ve en önemli madde markanız için isim seçerken ilk önceliklerinizden biri de seçtiğiniz ismin akılda kalıcı olmasıdır. Tüketiciler, marka isminizi farklı platformlar ve yerler üzerinde görebilirler. İsminizi gördükleri anda da markanızı araştırmayabilirler.
HANGİ İSİMLERİN ENERJİSİ YÜKSEK? Alfabemizde yer alan bazı harflerin sesleri çok yüksek enerjiye sahip olduğunu anlatan Efeçınar, "K,M,S,A,Ş,U,V harflerinin sesleri kariyer, başarı, şan, şöhret enerjilerini yayan seslerdir. Bu harflerden oluşan isimlerin ve soyadların enerjisi yüksek oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri