Uygulamada, şirketler topluluğu yapılanmalarının en tepesinde hakimiyeti elinde bulunduran şirketler holding şirketlerdir ve bu nedenle holding ile hakimiyet kavramı çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Özet olarak holding ve şirket toplulukları arasındaki temel farklılıklar şunlardır; Şirketler topluluğundan bahsedebilmek için hâkimiyet ve kontrol gücü aranır. Bu demektir ki şirketler topluluğunda hâkimiyeti sağlayacak oranda iştirak etmek gerekmektedir. Oysa holdingin diğer şirketlere iştirak seviyesi önemsizdir.
Şirketler topluluğundaki hâkim şirket ile holding sıklıkla karıştırılmaktadır. Kanunda olmasa da uygulamada hâkim şirketin şirketler topluluğundaki durumuna holding denir. Ancak kanunda holding kurmak için hâkim şirket olmaya gerek yoktur, anonim şirket olarak bakanlık izniyle kurulabilir.
Holding Şirketlerine İlişkin Özel Düzenlemeler
Maddesi uyarınca, anonim şirket ve limited şirketlerden farklı olarak, holding şirketleri, kuruluşu ve esas sözleşme değişikliği işlemleri açısından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın (“Bakanlık”) iznine tabi olan şirketler arasında sayılmaktadır.
Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
İlgili 43 soru bulundu
Holdingler var olan şirketlere ortak olabilecekleri gibi, önce holding şirket kurulup sonra, holding şirketin hakimiyetini sağlayıcı şartlar ve hissedar yapılarıyla bağlı şirketler de kurulabilmektedir.
Holdingler farklı firmaların hisselerini ellerinde bulundururlar. Tek başlarına da Holding kurulabilir. Kurulması için bakanlıktan izin alınması gerekir. Holdingin amacı, yukarıdaki tanımda da belirtildiği gibi başka kuruluşların hisselerini elde edip onları yönetmektir.
Diğer anonim şirketlerde olduğu gibi, holding şirketler de Türk Ticaret Kanunu'nun ani kuruluşa ve tedrici kuruluşa ilişkin hükümleri uyarınca kurulurlar. Yani, beş gerçek ya da tüzel kişi ortağın biraya gelmesi ve en az 50.000 TL sermaye taahhüt edilmesi ile holding şirket kurulabilecektir.
Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir. Sermaye: Anonim şirketler en az 50 bin TL sermaye ile kurulur ve sermayesi belirli paylara bölünmüştür.
Ortak sayısı en az 1'dir. Yani tek kişi bile şirket kurabilir. Limited şirketin şahıs şirketi olabileceği yanılgısı da buradan gelir. Ortak sayısı en fazla 50 olabilir.
2020 yılı verilerine göre Türkiye'de 993 holding var.
Holding ağırlıklı olarak sanayi üretimiyle iş potansiyeli yaratıyor. Sanayi şirketlerinde 20 bin 682 kişi çalışıyor. Bunun 14 bin 700'ünü mavi yakalı işçiler, 5 bin 900'ü de beyaz yakalılardan oluşuyor. Holding servis sektöründe ise 14 bin kişi istihdam ediyor.
Bunlar; Anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinde ortaklar yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye ile şirkete karşı sorumludur. Adi komandit şirket ve kollektif şirket ise şahıs şirketleridir.
Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir. Ayrıca deniz ticaret hukuku kavramlarından olan donatma iştiraki ve yapı ortaklığının da tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Şirket ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır.
Bütün bu veriler dikkate alındığında, holdinglerin müşterek hizmet üretmelerinin ve bunları bağlı şirketlerine yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yazılı bir sözleşmeye dayalı olmaksızın dahi fatura etmelerinin yasal olarak mümkün olduğu ortaya çıkmaktadır.
Şirketler topluluğu hakim (ana) şirket ve bağlı (yavru) şirketin oluşturduğu topluluğa verilen isimdir. Bu şirketlerden en az birisinin merkezinin Türkiye'de olması şarttır.
Son olarak piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketleri sıralandı. Listenin birinci sırasında Apple yer almışken, onu, hemen ardından ise Microsoft takip etti.
Gerçek veya tüzel kişilikte, bir veya birden daha fazla kişi tarafından kurulan şirketlere, Limited Şirket (LTD) denilmektedir.
Amazon, 2021'de 254,2 milyar, 2022'de de 350 milyar dolarla ikinci sırada yer almıştı. Amazon'u yaklaşık 297,5 milyar dolar marka değeriyle Apple, 281,4 milyar dolar değerle Google takip etti. Geçen yılki listede Apple ilk sırada yer alıyordu.
Holdingler; anonim şirket olarak kuruldukları için, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 1. maddesinde sermaye şirketi niteliğinde Kurumlar Vergisi mükellefi olarak kabul edilmiştir.
Holdingler, ticaret işlerini büyütmek amacıyla kurulur. Holding şirket kurabilmek için, en az 5 şirket gerekliliği düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Holding kurulabilmesi için 50.000 TL sermaye ihtiyacı vardır.
Hakim şirket ve bağlı şirketlerden oluşan şirket grubunun adı ise şirketler topluluğudur. Uygulamada, şirketler topluluğu yapılanmalarının en tepesinde hakimiyeti elinde bulunduran şirketler holding şirketlerdir ve bu nedenle holding ile hakimiyet kavramı çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Holding kurmanın genel avantajları ise şöyle sıralanabilir; şirketler grubunun etkin yönetilmesi, daha büyük yatırım gücü ve özkaynak karlılığı sağlanması, riskin dağıtılması, ekonomik faaliyetler sonucu oluşan karın aynı grup içinde kalması, daha geniş finansman imkanlarının yaratılması, uluslararası boyut kazanması, ...
Dünyanın en büyük 500 şirketi arasında yer alan Koç Holding yurt içi ve yurt dışında birçok sektörün lideri. Enerji, finans, dayanıklı tüketim ve otomotiv başta olmak üzere pek çok farklı sektörde faaliyetlerini yoğunlaştıran Koç Topluluğu, her alanda hizmet ve servisleriyle fark yaratmak için çalışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri