C vitamini ile en çok özdeşleşen meyve olan portakal, günlük C vitamini ihtiyacımızı tek başına karşılayabilir. 100 gram portakalın yaklaşık %75'i C vitamini içerir.
Büyük bir portakal, yarım acı kırmızı biber ve ya 125 gram su teresi günlük ihtiyaç duyduğunuz C vitamininin karşılanmasını sağlayacaktır. Bunlara ek olarak ayrıca, diğer turunçgiller, bal kabağı, brokoli, karnabahar ve ıspanak da iyi birer C vitamini kaynağıdır.
Dünyanın en sağlıklı meyvesi: Acai.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklığımızı kuvvetlendirerek vücuda direnç sağlar. 1 adet limonun suyu bile günlük C vitamini ihtiyacımızın yarısı karşılamaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor.
Limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde immün sistemini (bağışıklık sistemi) destekleyerek cilt sağlığını korurken aynı zamanda bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Çok güçlü bir antibakteriyal olan pektin lifi içerir. Bu sayede sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Ağır C vitamini eksikliği görülen bireylerde anemi (kansızlık), diş eti kanaması, ciltte morarma gibi durumlar görülebilir. Bazı durumlarda ise yara iyileşmesinde yavaşlama ile tanımlanan, iskorbüt adı verilen bir hastalığın ortaya çıkabileceği görülmüştür.
100 gram mandalina 43 mg C vitamini ihtiva eder. Bu oran günlük alınması gereken C vitamini miktarının yüzde 70'ini karşılar. Mandalina C vitaminin yanı sıra karbonhidrat, lif, A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir bakımından zengindir.
C vitamini, yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve korumaya yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilecek serbest radikallerle savaşır.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR? C vitamini limon, greyfurt, portakal, çilek, lahana, domates gibi besinlerde bulunan bir vitamin olduğundan bu besinleri tüketerek eksiklik giderilebilir. Bu besinler; Kivi, yaban mersini, portakal, limon, mandalina, yeşil biber, kırımız lahana ve kuşburnunda bulunur.
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.
Günlük alınması gereken C vitamini miktarı genellikle kadınlarda 75 mg, erkeklerde de 90 mg'dır. Büyük boy 1 portakal ya da 2 adet kivi günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hamilelik döneminde tavsiye edilen günlük miktar 85 mg, emzirme döneminde ise 120 mg'dır.
Kış aylarından A ve C vitaminlerini ve antioksidan vitaminleri bolca tüketmemiz gerekir. Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve mineraller
C vitaminin yanı sıra Omega 3 yağ asitleri (deniz ürünleri), E vitamini (badem, yer fıstığı, fındık), A vitamini, D vitamini, B grubu vitaminler, probiyotikler, selenyum, çinko ve demir gibi mineraller de bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynamaktadır.
Yumurta. Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
Mükemmel kahvaltınızı oluşturun
Bir parça protein muhakkak yer almalı: Peynir, yumurta, yoğurt, süt, tofu, füme et gibi protein kaynaklarından biri kahvaltıda yer almalı. Kahvaltı öğününüzün en az ¼'ü proteinden oluşmazsa, gün içerisinde daha çabuk acıkacağınıza ve fazla besin tüketeceğinize kesin gözü ile bakılıyor.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Limon Masajı: vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar üzerine birkaç damla limon damlatılır ve masaj yapılır. Limon tamamen kuruduktan sonra suyla durulanır. Bu işlemi 2-3 günde bir tekrar ederek, bölgede oluşan kararma azaltılabilir.
Limondaki potasyum kan basıncını kontrol etmeye, beyin ve sinir fonksiyonları uyarmaya yardımcı olur ve içerisindeki C vitamini sayesinde soğuk algınlığına iyi gelir. Limonlu su içmek metabolizmayı güçlendirmede ve hızlandırmada oldukça etkilidir. Ayrıca limonlu su açlığınızı bastırarak kilo vermenize de destek olur.
Limonlu Suya Ne Kadar Limon Konulur? Bir su bardağı ılık suyun içerisine, yarım limonun suyu sıkılır. Limonlu su, sabahları aç karna içilebilir. Aç karna içilen limonlu su, toksinlerin atılmasını kolaylaştırır ve vücudun pH seviyesini dengeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri