Bunun için ilk adım, turşu, sirke, yoğurt ve konserveleri yapmakla başlanabilir.
Göbek Ve Basen Eriten Sirkeli Yoğurt Kürü Nasıl Yapılır? 3 yemek kaşığı yağsız ya da az yağlı yoğurdu karıştırma kabına koyun. Üzerine 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı pul biber ekleyip, iyice karıştırın.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Ölçüler 5 Kilo Süte Göredir:
Bunun içine, bir çorba kaşığı elma veya yoksa üzüm sirkesi, bir tatlı kaşığı limon suyu, bir çay kaşığı kuru veya ıslak farketmez, hamur mayasını iyice karıştırıyoruz.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Yoğurt mayalamak için tercih edilen süte bağlı olarak da yoğurtta sünme ve sulanma gibi problemler ortaya çıkabilir. Tüm teknikleri doğru bir şekilde uygulamanıza rağmen mayaladığınız yoğurt da sünme ve sulanma gibi sorunların olması durumunda satın aldığınız sütü değiştirmeniz de önerilmektedir.
Sirke yapımı için kullanılan meyvelerin şeker oranına göre sirke, daha kolay ve daha hızlı mayalanır. Sirkenin yapım hızını belirleyen içeriğindeki şeker miktarıdır. Üzüm, hurma gibi yüksek oranda fruktoz içeren sirkeler 6-8 haftada elma, şeftali, kayısı gibi meyveler ile kurulan sirkeler 8-14 haftada mayalanır.
Posayı ayırdıktan sonra sirkeye 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanoz kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. Bir süre sonra sirkenin üzerinde sirke anası denen jelimsi maya oluşur. Beyaz, şeffaf halka biçimli maya ve keskin koku sirkenin hazır olduğunu bildirir.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda üzerinde oluşan sirke anasını alın. Tuz, bal ve nohut ekleyerek 30 gün kadar bekletin.
Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz. Taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası, az maya ile uzun süre mayalamaktır. Bu sayede yoğurdunuz daha geç ekşir, daha uzun ömürlü olur.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Kaynama işlemi son bulunca sütümüzü yoğurt mayalayacağınız kaplara alıyoruz. ılımaya bırakıyoruz. Bir kase yoğurda şeker, tuz, limonuzu ekleyip karıştırıyoruz. Sütün üstünde biriken kaymakları alıp kahvaltıda tüketebilirsiniz.
Doğrulanmış Cevap. ✔Süt inek gibi canlılardan elde edilen besleyici nitelikte olan bir üründür. ✔Süte sirke kattığımızda süt kesilir. Bu sekilde çökelek yani peynir elde edilebilir.
Yaklaşık 4 litre için 1/2 çay bardağı sirke yeterli olacaktır. Sirkeyi ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıkça süt kesilecek ve içerisinde tortular oluşmaya başlayacaktır. Tortular yüzeyde tam anlamıyla toplanana kadar, yani sütünüz iyice kesilene kadar kaynatma işlemine devam edin.
Daha önce hiç duymadıysanız, tereyağı ile yoğurt mayalamak size ilginç gelebilir. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan bu yöntem, yoğurdun taş gibi bir kıvamda olmasını sağlar. Ayrıca ekşimsi tadı yoktur ve daha uzun süre muhafaza edilir.
Hamura sirke ilave edin sonra da klasik börek adımlarını uygulayın. Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki.
Sirke oluşumunun temel mantığı meyvenin içindeki şekerin bakteriler tarafından tüketilerek fermente olmasıdır. Bakteriler sayesinde meyve şekeri önce alkole, sonra da asetik asite dönüşür.
Sirke yapımını kolaylaştıran malzemelerden biri de sirke anasıdır. Sirke anası ise bir tür mayadır. Bu maya, sirke yapımında fermantasyonu sağlamak için kullanılır. Jelimsi kıvamdaki sirke anasını saklayarak diğer sirkeleri yapabilirsiniz.
Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir. Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz.
Tutmayan yoğurtlarınızı yeniden mayalayabilirsiniz. Bununla beraber dikkat etmeniz gerekenler var. Yoğurt mayalama işlemleriniz için yardımcı notlar sunuyoruz. Tutmayan sütünüzü buzdolabında bir saat kadar dinlendirin.
Fermantasyonunu tamamlayamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapı ortaya çıkar. Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür.
Hazır paket yoğurtlardan mayalarsak; bunların içindeki jelatinden kaynaklı yoğurtta uzama gerçekleşir. Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri