Sir, Orta Çağ'da kullanılmış ve kökeni Latinceye dayanan Sire kelimesinden türetilen, erkekler için resmî bir İngilizce hitap etme biçimi.
Huysuz bir mizaca sahip olan ve konuşurken insanları tersleyen kişiler şirret olarak nitelendirilir. Asabi, dengesiz ve kaba olmak, bu kişilerin ortak özellikleri arasında yer alır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit şir kelimesi bir tür vernik olarak ön plana çıkıyor. Özellikle bazı nesnelere parlaklık kazandırmak ve dış etkilere karşı koruma alabilmek amaçlı değerlendirilen bir ince tabakadır.
Şıra veya şire, Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir. Tadı, içerdiği yüksek orandaki fruktozdan dolayı tatlıdır. Kırmızı toprak rengindedir. Genellikle İskender kebap ile birlikte servis edilir.
sır - Nişanyan Sözlük. Arapça srr kökünden gelen sirr سرّ “1. göbek deliği, bir şeyin en iç ya da orta kısmı, ruh, yürek, 2. gizlenen şey, giz” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'de sır kavramı insanın içinde saklı tuttuğu özel durumunu, duygu ve düşüncelerini, başkalarından saklayarak söylediği ve duyulmasını istemediği sözleri ve yaptığı işleri ifade etmek üzere on bir âyette tekil (meselâ bk. el-Bakara 2/235, 274; el-En'âm 6/3; Tâhâ 20/7), bir âyette çoğul olarak (serâir) ...
Bunlar; giz, gizem, yetenek, letâif, batın, peçe, vernik kelimeleridir.
Türk Dil Kurumu açısından şiar kelimesi, 'Duyuş, düşünüş ve inançta olan ayırıcı özellik,' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda ülkü ya da düstur şeklinde de kullanılır.
Han içerisinde Gaziantep yöresine ait, üzüm, pestil, sucuk, pekmez, bal, tereyağı, fıstık gibi ürünlerin satılmasından dolayı Şire Hanı adıyla anılmaktadır.
Siren bir uyarı sistemidir. Bu uyarı sistemleri sadece ambulanslarda değil polis araçları gibi önemli hizmet araçlarında da yer almaktadır. Ambulanslarda yer alan ve trafiği uyarmak amacıyla kullanılan sirenlere ise ambulans sireni denmektedir. Bu siren sesli bir uyarı sistemidir.
2.1.2.8. Şir I: 1. aslan. 2. mec. çok cesur, korkusuz, kuvvetli adam hakkında (ADİL IV, s. 524). Farsça'dan dile girmiş ve aslanın eş anlamlısı olan bu sözcük de “yiğit, cesur, korkusuz ve kuvvetli” adam için kullanılır.
Şirzad (ö. 1116), 1115-1116 yılları arasında hüküm süren Gazne Devleti sultanıdır.
(ﺷﺮﺫﻣﻪ) i. (Ar. şirẕime) Küçük topluluk, ufak cemâat: Yâ imam, Yezîd leşkeri çoktur.
farsça'da aslan, musluk ve süt manasına gelir. ayrıca yine bu kelimeden türemiş olan 'şirini' ise tatlı demektir.
[1] (') Fitneli, karıştırıcı. [2] (mecaz) Gönül ayartıcı, cilveli.
- Tembellik, - İşsizlik ya da işsiz kalma, - İşlemezlik, Bu anlamları üzerinden cümlede ya da tek başına amaca uygun farklı yerlerde değerlendirebilirsiniz.
Sire, Siroz veya Şıra (Yunanca: Σύρος Siros), Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, bölgesel birim ve belediyedir. Ada, Ege Denizi'nde yer almakta olup Kiklad Adaları'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 101.9 km² olan adanın nüfusu 2011 yılı itibarı ile 21,507'dir.
Yapı, 'yolcu ve iş hanı' olarak inşa edilmiştir. Zemin kattaki mekânlar dükkân, depo ve ahır olarak, üst katta bulunan odalar ise yolcuların ikamet etmesi için yapılmıştır.
"Kayısı ticaretinin merkezi"
"Türkiye'de önemli pazarlar arasında yer alan Şire Pazarı, kayısı ticaretinin merkezi konumundadır. 1980'li yıllarda başlamış bir ihracat serüveninden bahsediyoruz. Kuru kayısı 1980'li yıllarda 3 bin ton ihracatla 5 bin ton rekolteyle bu serüvene başlamış bir ürün.
Sözlükte “bilmek, hissetmek” anlamındaki şi'r (şa'r) kökünden türeyen şiâr (şaîre, çoğulu şeâir) “ayırıcı özellik, nişan, alâmet” mânasına gelir.
Şiar edinmek ile alakalı olarak benimsemek, ilke olarak kabul etmek açıklamaları ifade edilebilir. Bir takım ayırıcı özellikleri benimseyerek bunu ilke haline getirme işlemi şiar edinmektir.
İslâmî şiarlar için verilen listelerde şunlar zikredilmektedir: Besmele, selâm, dinî günler (Ramazan ayı dahil) ve bayramlar, ezan, kıble, cemâatle namaz, cum'a namazı, câmî, minare, Kur'ân, Hac ibâdeti, Peygamber (s.a.v.) in sünneti.
Dame, erkekler için kullanılan sir unvana karşılık gelen, kadınlara özel bir hitap biçimidir.
Sesli Sözlük - saklanması gereken şeyleri söyleyiveren, sır saklayamayan, geveze.
Kâtim: Söylemeyip sır tutan, sır saklayan (KT, 879).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri