Bu şişliği azaltmak için yaralı olan ayak bileğinin üstüme basmamak, buz kompres uygulamak ve ayağı yukarda tutmak önemlidir. Ağrı şiddetli ve uzun süreler devam ediyorsa uzman doktora görünmek gerekir.
Yüksekte tutma. Şişliği azaltmaya yardımcı olmak için ayağınızı kalp seviyesinden yukarı kaldırın. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar. İbuprofen ve naproksen sodyum gibi ilaçlar ağrıyı hafifletebilir ve iyileşmeye yardımcı olabilir.
Su; Vücut için hayati öneme sahip olan su vücuttaki ödemin atılması açısından da son derece önemlidir kilo başına içilecek 30 ml su, ödemin oluşmasına engel olup vücut suyunu dengelemeye yardımcı olacaktır.
Flavonoid ve C vitamini açısından zengin olan brokoli, turunçgiller gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk dağılmasını sağlayabilirsiniz. Defne yaprağı, mısır püskülü, ada çayı, yeşil çay, tarçın, maydanoz sapı gibi bitki çayları ödem atmaya yardımcı olur.
İlgili 22 soru bulundu
Ayaklarınızın biraz yukarı kalkması, kan akışını hızlandırır ve ödemin dağılmasına yardımcı olur. Uzun süre hareketsiz kalmak da kan akışını yavaşlatarak ödem oluşmasına sebep olur. Mümkün olduğunca hareketsiz kalmamaya çalışın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmayın veya uzanmayın.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
Bu şişliği azaltmak için yaralı olan ayak bileğinin üstüme basmamak, buz kompres uygulamak ve ayağı yukarda tutmak önemlidir. Ağrı şiddetli ve uzun süreler devam ediyorsa uzman doktora görünmek gerekir.
Boğaz Şişliği Kaç Günde Geçer? Boğaz şişliğinin ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmadığı veya üst solunum yollarıyla ilişkili olduğu durumlarda rahatsızlığın ortalama 7 gün içerisinde geçeceği söylenebilir.
Soğuk Kompres: Burkulma ve çarpma sonucu ayak bileği şişmesi yaşıyorsanız, doktorunuz bölgeye soğuk kompres uygulamanızı tavsiye edebilir. Bunun için, birkaç parça buz küpünü veya donmuş bir pet şişeyi temiz bir beze sararak şişlik üzerinde 10-15 dakika bekletmelisiniz.
Birkaç günde şişlik ve ağrılar azalmaya başlasa da tamamen iyileşme 4-6 hafta kadar sürebilir. Vakarın çoğunluğu ameliyat gerektirmeden iyileşir. Bu süre içerisinde ayak bileği hareketlerinin ve kas gücünün kazanılması, ağrı ve şişliğin giderilmesi amacı ile fizik tedavi uygulanabilir.
İlk yardım olarak istirahat, buz uygulama, sıkı bandajlama ve ayağı yüksekte tutma önerilir. Ağrı ve şişlik devam ederse mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Doğru tedavi ile iyileşme süreci hızlandırılabilir.
3) Soğan Kürü
Geçmişten günümüze ayak burkulmasına karşı en çok uygulanan bitkisel yöntem soğan kürüdür. Soğan içeriğindeki GPCS olarak bilinen peptitin sayesinde kemikleri iyileştirir.
Çok uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak: Kaslar uzun süre hareketsiz kaldığında, vücut sıvılarını kalbe doğru geri pompalayamazlar. Bu gibi durumlarda su ve kanın tutulması bacaklarda şişmeye neden olabilir.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır.
Bacağı yüksekte tutma; İki-üç gün süresince mümkün olduğunca ayağı göğüs hizasından yukarıda olacak şekilde tutmak gerekir. Bu uygulama da şişliğin azalmasına yardımcı olur. Ağrı kesici ilaçlar ağrının derecesine göre basit ağrı kesiciler veya hem ağrı kesici, hem ödemi azaltıcı etkisi olan ilaçlar kullanılabilir.
Ödemin Karakteri Altta Yatan Hastalığın Belirtisi Olabilir
Ödemin tek bacakta ortaya çıktığı durumlarda ise varis, toplardamar ya da lenf yetmezliği gibi sadece o bacağı ilgilendiren dolaşım sorunlarını düşünürüz. Bu dolaşım sorunları her iki bacağı etkilediğinde ödem çift taraflı da görülebilir.
Varis tedavisi için hangi doktora gidilir sorusuna doğru cevap bilgilendirmelerimizden de anlaşılacağı üzere kalp ve damar cerrahisi uzman doktordur.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
1 litre içme suyunun içerisine; maydanoz, zencefil, nane, çubuk tarçın ve elma veya limon dilimleri eklenir karıştırılır. 5 dakika dinlendirilen yeşil çay karışıma eklenerek bir kez daha kaşıkla karıştırılır. 30-45 dakika dinlendirilir.
Tuz, turşu, asitli içecekler, salamura yiyecekler, meyhan kökü, turşu, kafein ve çikolata gibi besinler de vücutta ödem oluşumuna neden olan başlıca besinlerdir.
Şiddetli ödem vücudun fazla sıvıyı idrar şeklinde atmasına yardımcı olan ve diüretik (idrar söktürücü) adı verilen ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Ödem Attırmak İçin Kullanılan İçecekler Nelerdir? Sağlıklı beslenme ve daha fazla hareket etmenin yanında sağlıklı içecekler ile de ödemden kurtulmak mümkün olur. Ödemden kurtulmak için yeşil çay, nar suyu, maydanoz suyu, kiraz sapı suyu, elma suyu, limon suyu ve kırmızı pancar suyu içilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri