Dilimize Arapçadan geçmiş olan makta kelimesi, ''kat'' kökünden türetilmiştir. Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir.
Gazelin ilk beytine matla, matladan sonraki beytine hüsn-i matla; son beytine makta, maktadan önceki beytine hüsn-i makta, denir.
Özet: Eski Türk edebiyatında, gazel nazım şeklinde görülen ve daha çok gazelin şeklî yapısıyla ilgili olan uygulamalardan biri de redd-i mat- ladır. Redd-i matla, gazelin ilk beyti olan matla beytindeki mısralardan birinin gazelin son beyti olan makta beytinin ikinci mısraında tekrar- lanması suretiyle yapılır.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre maktül kelimesi Arapça bir kelimedir. TDK sözlüğe göre iki tane anlamı bulunmaktadır. Birinci anlamı öldürülmüş kelimesidir. İkinci anlamı ise öldürülen kelimesidir.
Hokka; çoğunlukla cam, toprak veya metalden üretilen mürekkep kabı.
İlgili 35 soru bulundu
Devat Arapça'da mürekkep hokkası olarak tanımlanır. Devattan gelen divit kelimesi ise Türkçe'de kamış, makta, kalemtıraş gibi yazı malzemelerinin konulduğu kalemlik ve hokkanın bir arada bulunduğu yazı takımını tanımlamak için kullanılır.
Hunharca, normalden çok fazla, aşırıya kaçarak anlamına gelir.
Mevt kelimesinden türetilmiş olan meyyit, Farsça kökenli bir sözcüktür. Müennes hali meyyite şeklinde yazılan kelime, ölü anlamına gelir. Bu sözcüğün çoğulu ise emvat şeklinde yazılır. Örneğin İhya-yı Emvat, diriler ve ölüler manasında kullanılan bir tamlamadır.
Muhkem kelimesi hüküm veren, sağlamlaştırılmış, sağlam olan anlamlarına gelir. Bu kelime geniş bir alanda kullanılmaktadır. Ayrıca kesin olarak belirtilen anlamında kullanılabilmektedir.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Buna göre hüsn-i makta' da “son beytin güzel olması” anlamına gelir.
Makta veya kalem yastığı da denir. Kemik ahşap govde içine gömülmüş olup bir karış uzunluğunda, kalınca bir parmak eninde ve yassıdır. Kalemi yonttuktan sonra üzerine koyarak ucunu çıtlatmak için, yani dikine keserek yazı yazacak bir hale getirmek için kullanılır.
Gazel ve kasidenin son beyti. Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi.
Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir. Bu kelime nazım birimi beyit olan gazel ve kaside türündeki şiirlerde ise gerçek değil terim anlamında kullanılır.
Üzerinde kamış kalem ağzının kesilip düzeltildiği alet. “Üstünde kesim yapılan alet” mânasıyla sözlükte yer alan makta' kelimesi Türkçe'ye yanlış olarak yerleşmiş olup doğrusu “kesmek, yontmak” anlamındaki katt kökünden gelen mikattadır (üzerinde kalem ağzı kesilen alet).
Murabba (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır.
Kelime Anlamı: Muazzam kelimesi, çok büyük, devasa veya olağanüstü anlamına gelir. Bir şeyin büyüklüğünü, önemini veya etkisini vurgulamak için kullanılır. Kökeni: "Muazzam" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "عَظِيم" (azim) kelimesi büyük ve muazzam anlamına gelir.
Özellikle insanların rahata kavuşması için Allah'ın yapmış olduğu doğaüstü bağış ya da yardım biçiminde anlamı üzerinden çok fazla kullanılmaktadır. Bu durum doğal olarak Allah'tan yardım istemek gibi bunu inayet kelimesi üzerinden değerlendirmek şeklinde de ifade edilmektedir.
Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça "a-k-d" (عقد) kökünden gelip, "bağ", "bağlama/bağlanma", "düğümleme/düğümlenme" ve aynı zamanda "bağlılık" ve "sözleşme" anlamlarına da gelir.
Ölüm döşeğindeki kişiye İslâmî terminolojide muhtazar, ölen kişiye meyyit denir.
Kızıl Kule'yi Tophane mahallesine bağlayan yol üzerindedir. Eski Alanya şehrinin ölüleri bu kapıdan çıkarıldığı ve kapının önündeki musallada namazları kılındığı için bu adı almıştır.
میت Arapça ve farsça anlamları
[ مَ ] (ع مص) مردن. موت. فوت.
Kentin adı Sümercede ve Akatçada "seyahat" veya "kervan" anlamına gelen "haran-u" sözcüğünden gelmektedir.
HASSATEN – HASSETEN
(ًﺧﺎﺻّﺔ) zf. (Ar. ḫaṣṣa'nın tenvinli şekli ḫāssaten) Bilhassa, husûsî olarak, özellikle.
Höt TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem Korkutmak veya dikkati kendi üzerine çekmek için söylenen bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri