Eğer kızarıklık ve iltihaplanma geniş alanda ise piercing çıkarılıp bölgenin iyileşmesi beklenmelidir.
Çoğu piercing şişliği birkaç ay içerisinde kendi kendine kaybolur. Kıkırdak piercinginde şişlik oluşursa bir doktora gitmek veya tıbbi yardım almak gerekmez. Piercingi yapan kişi tarafından verilen talimatlar doğrultusunda temizlik ve bakım yapmaya devam edersen şişlik kendi kendine inecektir!
Sonuç olarak, piercing yapıldığında hafif şişmeler normaldir. Ama yine de bu şişlikleri gözlemlemelisiniz. İlk şişlik kaybolduktan sonra tekrar şişme meydana gelirse, bu bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Kızarıklık veya hassasiyet gibi diğer semptomların eşlik ettiği şişlik olası bir enfeksiyon belirtisidir.
En az iki ay çıkartılmamalıdır, çıkartılırsa delim yeri iyileşebilir ve delim kapanabilir. Bu süre yapılan yere göre değişir.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer kızarıklık ve iltihaplanma geniş alanda ise piercing çıkarılıp bölgenin iyileşmesi beklenmelidir.
Thiocilline, Fucidin ve Bactroban gibi antibiyotik içeren kremler, piercing bakımı için tercih edilebilir. Bu kremleri günde bir ya da iki defa piercing bölgesine uygulamanız yeterlidir. Delim işlemi yapılan bölge; ıslak, nemli veya kremli kalmamalıdır.
Enfeksiyon, ağrı ve şişlik.
Derhal tedavi edilmezse, enfeksiyon hızla hayatı tehdit edebilir. Piercing nedeniyle meydana gelen bir enfeksiyon veya kanamanın dilinizin şişmesine neden olarak hava yolunuzu kapatması ve hayati tehlike yaratması mümkündür.
Radyoloji kliniğinde; Film çekimi öncesi baş ve boyun bölgesindeki tüm metal takılar (gözlük, işitme cihazı, toka, küpe, kolye, hızma, piercing gibi) çıkarılır. Varsa ağızda takıp çıkartılabilen (hareketli) tüm protezler çıkartılır.
Kıkırdak delme, kulak memesi delmeye oranla daha geç iyileşir. Kıkırdak delme sonrasında da kızarıklık ve şişlik oluşabilir ve kısa sürede geçer. Beklenmedik bir durum karşısında sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Kıkırdakta oluşan komplikasyonlar hafife alınmamalıdır.
Temizlik: Piercing iltihabıyla karşılaşıldığında, bölgenin hijyenik bir şekilde temizlenmesi önemlidir. İltihaplı bölgeyi, hafif bir antiseptik solüsyon veya tuzlu su (steril bir tuz ile hazırlanmış) ile nazikçe temizleyebilirsiniz. Ancak, aşırı temizlik yapmaktan kaçının, çünkü bu irritasyona yol açabilir.
Kıkırdak piercing şişmesi genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Kıkırdak piercinginde şişme oluştuğunda normal şartlar altında doktora başvurulması ya da tıbbi yardım alınması gerekmez.
Tragus piercing iltihabı için çok sık kullanılan ve bilinen fucidin veya bepanthen kullanabilirsiniz yaranız için. Günde 2 kere kremi sürebilirsiniz. Farklı bir ilaç kullanmayın! Evde kullanılan havlularla kurulamayıp, havlu kağıt ya da temiz bir peçete ile kurulayabilirsiniz.
İlaç Tedavisi: Kortizonlu keloid kremleri, retinoid kremler, imuquimod, silikon içeren kremler ve örtüler ile keloid tedavi edilebilir. Cerrahi Müdahale: Çok gerekmedikçe cerrahi tedavi önerilmez. Çünkü keloid, cerrahi müdahalelerden sonra %50-100 oranında tekrar edebilir.
Enfeksiyon riskini azaltmak için piercingi günde iki kez sabunla ve ılık suyla temizleyin. Temizleme sırasında doğal bir antiseptik olduğu için deniz tuzlu solüsyon da kullanabilirsiniz. Akne kremi ve yüz losyonu gibi bakım ürünlerini burun bölgenizden uzak tutmalısınız.
Yapılması gereken piercing üzerine bir miktar yağ ya da vazelin uygulamak ve birkaç dakika beklettikten sonra sıkışan piercingi nazikçe itmektir.
Özellikle ilk takıldığında belli bir süre aksi bir durum meydana gelmediği sürece çıkarılmaması gerekir. Sonrasında da süreklilik arz edecek şekilde çıkarılıp takılması tavsiye edilen bir durum değildir.
Yüzünüze ya da vücudunuza yaptıracağınız piercingler, çıkarıldığında iz bırakabilir. Bu izler, uygulama yapılan bölgeye ve cilt yapısına göre farklı miktarlarda olabilir. Nasıl ki piercing bakımına özen gösterilmesi gerekiyorsa takıyı çıkardıktan sonra da aynı dikkatle hareket edilmeli.
Piercing takıp bakım yaptırmayan kişiler olabiliyor. Kişiler bu durumda farklı problemlerle karşılaşıyor. Bakım yapmayan, ürünün kullanımına özen göstermeyen kişiler bölgede yara ve şişlikle karşılaşabiliyor. Oluşan yaralar uzun süre silinmiyor.
Piercingi günde bir ya da iki defa ileri geri oynatıp, bölgeyi peçete yardımı ile kurulayınız. Fucidin, Bactroban, Thiocilline gibi antibiyotik içeren kremleri, günde bir ya da iki defa piercing uygulanan bölgeye sürünüz. Piercingleri ileri ve geri oynatarak kalan kremi temizleyiniz.
Yara, üzerine hafifce dokunarak kurulanmalı. İyileşme sürecini hızlandırmak için tuzlu su ile yapılan piercing bakımı önerilir. Böylece piercinglerde oluşan kabuk yumuşatılır ve iyileşme süreci hızlanır.
Piercing sonrası tamamen iyileşmeniz için 3,6 ay bekleyebilirsiniz. Bazı durumlarda kişinin iyileşmesi bir yıl kadar sürebilir.
Havlu ve kıyafetlerinizin piercinge takılmamasına dikkat edin. Piercing taktırdıktan 24 saat sonra denize girebilirsiniz. Tabi ki girdiğiniz bölgede denizin temiz olduğundan emin olun. Havuza ise en az 2 hafta girmemeniz gerekir.
* Piercing yapılan bölge ilk 72 saat (3 gün) içerisinde çeşme (şebeke) suyuna maruz kalacaksa (duş alınacaksa) üzeri saf beyaz vazelin ile yoğun bir şekilde sürülerek örtülmelidir.
Piercinginizin temizliği ve bakımı için piercing bakım solüsyonu harici bir şey kullanmayın. Kantaron yağı, çay ağacı yağı, antibakteriyel sabun, kolonya, cilt antiseptiği vb. şeyler yeni yarayı tahriş edeceğinden kullanılmamaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri