Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Gece terlemesinde harcanan suyu bedene geri dönüştürmek için gün içinde fazla miktarda su içilmesi gerekmektedir. Eğer gece terlemesi ile birlikte; nedensiz kilo azalması, ağrılar, ateşlenme, kronik ve kanlı öksürme, ishal veya karında ağrı meydana geliyorsa kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir.
Gece terlemesi odanın sıcak olması ya da kalın giysiler giymekten kaynaklanmaktadır. Aspirin, novalgin ve kortizon gibi bazı ilaçları kullanmak da gece uyurken ense ve boyun terlemesine neden olmaktadır.
Diyabet, tiroit, obezite, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi farklı rahatsızlıklar aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Primer bölgesel hiperhidrozis (aşırı terleme) nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hastaların %60-80 'inde aile öyküsü bulunmaktadır.
Ayrıca aşırı terleme menopoz belirtisi de olabilir (buna “sıcak basması” da denir). HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİ TERLEME YAPAR? D vitamini eksikliği vücutta terleme yapar. B12 vitamini eksikliğinde gece terlemesi görülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Gece Terlemesine Yol Açan Hastalıklar Nelerdir? Tüberküloz (verem), lenfoma (lenf bezi kanseri), hipertiroidi (zehirli guatr), diyabet (şeker hastalığı) ve uyku apnesi gece terlemesine yol açan başlıca hastalıklardır.
Gece terlemesi için dahiliye veya göğüs hastalıkları doktorlarına başvurmak gerekmektedir.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Hiperhidroz genellikle tıbbi müdahale gerektirir. Bu durum dünyada milyonlarca kişiyi etkilemektedir (nüfusun yaklaşık yüzde 3'ü). Her ırktan insanlarda hiperhidroz görülür ve aşırı terleme herhangi bir yaşta başlayabilir. Birçok kişide çocukluk veya ergenlik döneminde başlar.
İnsan vücudunda gelişen bazı toksinlerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Egzersiz, heyecan, stres, fiziksel olarak yorgunluk, aşırı baharat tüketimi gibi durumlarda terleme miktarında artma görülebildiği gibi sıcak havalarda vücut ısı artışını düzenlemek için de terlemede artış görülür.
Uyurken terlemenin de zayıflamakla bir ilgisi yoktur.
Stres aşırı terlemeyi tetikliyor
Kimi durumlarda ise altta yatan herhangi bir hastalık bulunmaz. Terleme, stres ve utanma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir.
Lenf bezi 1-2 hafta içinde tedaviyle normal boyutlarına dönmüyorsa veya daha da büyüyorsa lenfoma habercisi olabiliyor. Gece terlemesi: Gece terlemesi çocuğun pijamalarını, hatta yatak çarşafını bile değiştirme ihtiyacı duyacak şekilde oluyorsa bu tablo lenfomaya işaret edebiliyor.
Tiroid hormonunun yetersiz üretimi yani hipotiroidizm muhtemelen her zaman üşümenize neden olurken, çok fazla tiroid hormonu üretimi yani hipertiroidizm genellikle ısıya karşı hassasiyete ve gece terlemeleri de dahil olmak üzere aşırı terlemeye neden olur.
Aşırı terleme, dehidrasyona, tuz dengesizliğine ve cilt tahrişine yol açabilir. Özellikle aşırı sıcak havalarda ve yoğun egzersiz sırasında yeterli miktarda su tüketmek, dehidrasyon riskini azaltmak için önemlidir. Terlemenin faydaları ve zararları arasında bir denge olduğu unutulmamalıdır.
Diyabet hastalığı da gece terlemesi nedenleri arasında yer alır. Gece uygulanan insülin dozunun fazla gelmesi, öğün atlanması veya gün içinde aşırı egzersiz yapılması, gece kan şekeri düşüklüğüne ve hipoglisemi tablosuna yol açabilir.
Gece terlemesi gece saatlerinde genellikle uyku halindeyken gerçekleşen aşırı terlemedir. Bu durumun nedeni sıcaklığa bağlı olarak gelişebilir. Fakat bunun yanında enfeksiyon, kanser, reflü, uyku apnesi, şeker hastalığı, stres bozukluğu gibi başka hastalıklardan da erkeklerde gece terlemesi meydana gelebilir.
Beslenme tarzınız da terleme nedeni olabilir
Hipertiroidi gibi büyüme hormonu fazlalığı ve adrenalin hormonundaki normal dışı çalışma da aşırı terlemeye neden olan diğer hormonal hastalıklardır.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor.
Sık enfeksiyon geçirme , ishal, saçlı deride pullanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi, diş çürümesi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı,kemik ağrısı, davranış bozuklukları, eklem bölgelerinde şişme, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermekte güçlük çekme ve sürekli üşüme diğer yaygın belirtilerdir.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Sırt terlemesi genellikle yaygın hiperhidrozun belirtisidir. Bu durum genellikle vücudun büyük bölgelerini etkiler ve kendisi de tiroit problemleri, düşük kan şekeri veya kalp hastalığı gibi hastalıkların belirtisi olabilir.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri