Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
14 Ayar Altın Takı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
14 ayar altın, özellikle gündelik takılarda tercih edilir. 14 ayar altın takı alırken 585 rakamını ya da 14k ibaresini görmeniz gerekir çünkü bu değer, takının milyem değerini veya karatını gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Normalde gerçek altın kararmaz. Doğru bakım ve temizlik uygulandığında, 14 ayar alyanslar uzun yıllar boyunca ışıltısını korur. Basit bir temizlik işlemiyle, alyansınızın ilk günkü gibi parlak ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. 14 ayar alyansların kullanım sıklığı da kararma riskini etkileyebilir.
Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır. Damgasız altın satın alınmamalı ve satılmamalıdır.
“Ayar” kelimesi ürün içerisindeki altın oranını ifade eder. 14 ayar içerisinde %58,5 oranında altın bulunmaktadır. 22 ayar içerisinde %91,6 oranında altın bulunmaktadır. Almak istediğiniz takının altın ayarı düştükçe, ürün sertleşir.
Siz 14 ayar altın alırken hem %58'lik altın fiyatı hem de kalan maddelerin fiyatlarını ödersiniz. Ancak 14 ayar altını satmak istediğinizde, kuyumcular yalnızca içerisinde bulunan altın bedeline para öder. Bu nedenle 14 ayar altın satarken zarar edilir.
Sirke Testi
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir.
Isırma testi; Altını ısırın içeri doğru çökme oluyorsa gerçektir. Sahte altın da diğer metaryallerden olduğu için içeri çökmez. Mıknatıs testi; Mıknatıs altını çekerse sahtedir. Altın manyetik metal olmadığı için mıknatıs çekemez.
Eğer herhangi bir damga veya ayar yok ise o altının sahte olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Altın yüzüğün altın olup olmadığını anlamak için en bilindik yöntemlerden biri de altını ısırmaktır. Eğer ısırdığınızda altın üzerinde bir iz oluşuyor ise altın yüzüğün gerçek olduğunu anlayabilirsiniz.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
14 Ayar Altın Özellikleri
Bu nedenle, %58.3 saf altın içerir. Renk: 14 ayar altının rengi, altın ve diğer alaşım metallerinin oranına bağlı olarak değişir. Genellikle sarı, beyaz veya pembe tonlarına sahip olabilir.
Altınlarda 585 ayar, 14 ayar altını ifade eder. Milyem, alaşım içinde bulunan altın miktarını binde oranı ile ifade eden bir ölçü birimine verilen isimdir. 1 gram HAS (24 ayar saf altın), 1000 milyem değil de 995 milyemdir. 14 ayar altın ise, 585 milyem, 18 ayar altın ise 750 milyemdir.
Genelde yüksek ayardan düşük ayara doğru asit suyu 1 kaç kere vurulur. 22 ayar altından sonra 14 ayar altın suyu sürüldüğünde çizik silinmiyorsa o zaman o ürün 14 ayar altındır.
Cumhuriyet Ziynet Altınlarının bir yüzünde kaligrafik yazı ile “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresi ile basıldığı tarih, diğer yüzünde ise Ortasında Atatürk'ün resmi ve kenar süslemesi yıldızlarla ve yıldızların etrafı da kenarlarına kadar nakış ile süslenmiştir.
Altın kolaylıkla çizilebilen, yamulan ve şekil alabilen yumuşak ve hassas bir madendir. Her ne kadar satıcılar bu yöntemi sevmese de eğer altını ısırdığınızda üzerinde diş izleri çıkıyorsa bu altının gerçek olduğunu gösterir.
1) Takı olarak altın alırken TSE belgesi aramalısınız. 2) Alacağınız altının üzerindeki ayarına, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakınız. 3) Aldığınız altının mutlaka faturasını alınız. 4) Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğreniniz.
14 ayar altınların en az %58'i saf altından oluşmaktadır. 3'te ikisi saf altın olan bu altınların kalan kısmı çeşitli maddelerden oluşmaktadır. 14 ayar alyanslar oldukça değerlidir.
14 Ayar. Çizilme ve darbelere karşı en dayanıklı olan altın ayarıdır. Günlük kullanıma uygun, her gün kullandığınız taşsız sade alyans gibi yüzük modellerinde tercih edilmelidir.
Peki, alyanslar kaç ayar olmalıdır? Altın alyans ayarları 18,22 ve 24 olur. Uzun yıllar alyansınızı kullanacağınız için sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Bundan dolayı en fazla seçeneğe sahip olan 14 ayar altın alyans modellerini rahatlıklar tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri