SVFM, yatırım yapılması düşünülen menkul kıymetin sahip olduğu riske uygun bir getiri sağlama kabiliyetini araştırmaktadır. Bu model hisse senedinin beklenen getirisinin tespitinde risksiz faiz oranına sistematik risk priminin ilave edilmesi esasına dayanmaktadır.
Sistematik riskler, tüm ekonomiyi ilgilendiren ve işletme yönetiminin müdahale edemeyeceği risklerdir. Sistematik olmayan riskler ise, her işletmenin kendi özellikleri nedeniyle karşılaştıkları risklerdir. İşletme yönetimi bu tür risklere müdahale edebilmektedir (Sayılgan, 2003:340).
Sistematik risk beta ile ölçülür. Betanın '1' olması, portföyün bütün piyasa ile aynı sistematik riske sahip olduğunu gösterir. Örneğin; İMKB-100 Endeksi yüzde 10 artarsa, portföyün de yüzde 10 artması beklenir. Endeks yüzde 10 düşerse, portföy de yüzde 10 düşer.
Sistematik riski, şirket yöneticilerinin kontrol olanakları yoktur. Sistematik risk kaynakları; faiz oranı riski, kur riski, satın alma gücü riski (enflasyon riski), piyasa riski, politik risk olarak sıralanır.
Sistematik olmayan riskin kaynakları ise finansal risk, iş riski ve yönetim riskidir.
İlgili 25 soru bulundu
Bilinmeyen risk olayları bir yana, finansal risk yönetimi piyasa riski, kredi riski, likidite riski, fonlama riski ve operasyonel risk olmak üzere beş temel risk türünü ele almaktadır.
Temel riskler (fundamental risks), temelinde ve sonucunda şahsi olmayan kayıpları içeren risklerdir. Bu sebeple, toplumun büyük kısmını ve hatta kimi zaman tamamını etkileyebilen riskler olup, etkileri genellikle büyük olan ekonomik, Sosyal, Politik ve fiziksel önemli değişikliklerden kaynaklanırlar.
Nakit oran da likidite riski hakkında fikir veren bir hesaplama aracıdır. Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır. Böylece kuruluşun, satışların düşmesi veya alacakların tahsil edilememesi durumunda kısa vadeli borçlarını ödeme kabiliyeti anlaşılır.
Risk ise bu tehlikelerin zarar verme ihtimalini ifade eder. Örneğin merdiven üzerinde çalışmak bir tehlike iken merdivenden düşmek risk olarak değerlendirilir. Başka bir örnek verecek olursak köpek balığı bulunan bir körfez tehlikedir. Burada yüzmek ise risktir.
CAPM, sistematik olmayan risk elimine edilebildiğinden, riskli bir yatırımın getirisinin alınan sistematik riskin karşılığı olacağını ifade eder. Varlığın sistematik riski beta değeriyle ifade edilir. • Getiri-risk oranı, [E(Ri)-Rf] / βi'dir. Etkin bir piyasada, her varlık için bu oran eşittir.
Belirlenen risklerin her birine 1'den 5'e kadar bir etki değeri (soldan sağa) ve bir olasılık değeri (yukarıdan aşağıya) verilir. Etki ve olasılık düzeyi en düşük için 1, en yüksek için 5 değeri kullanılır. Sırası ile olasılık değerleri etki değeri ile çarpılarak her bir olayın risk puanı veya risk skoru bulunur.
Spekülatif Risk, kayıp olasılığının olduğu durum olarak açıklanmak ile beraber aynı zamanda kazanç olasılığı anlamına da gelmektedir. Kumar oyunları Spekülatif riske iyi bir örnektir. Kumar veya Loto oyunlarında kazanç elde etme umuduyla bilinçli olarak risk alınır.
Portföy tek bir varlık içeriyorsa parametrik yöntemle RMD'i hesaplamak oldukça basittir. %99 güvenle, bir gün "RMD = 2.33 x oynaklık(standart sapma) x pozisyon tutarı" formülü ile hesaplanır. formülü ile hesaplanır.
Operasyonel riskler; personel riski, teknolojik riskler, organizasyon riski, yasal riskler ve dış risklerden oluşmaktadır.
Risk analizi, mevcut şartların, tehlike ve sorunların analiz edilerek, risklerin derecesini belirlemek, olası risklere karşı gerekli tedbirleri almak amacıyla yapılan çalışmalara denir. Risk analizi sayesinde işyerindeki riskler belirlenir. Uzman eşliğinde bu risklerin olasılığı hesaplanır. Gerekli tedbirler alınır.
Asit-Test Oranı (Likidite Oranı)
Bu oran için güvenlik sınırı 1 olarak kabul edilir ancak 1'in altında orana sahip şirketler için likidite durumu iyi değil demek doğru değildir.
Asit-Test oranı, firmanın dönen varlıklarından stoklarının çıkarılıp sonra kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle elde edilen orandır.
Oranın “1” olması, işletmenin kısa süreli borçlarını her durumda nakit olarak ödeyebileceğini gösterir. Bu kadar yüksek likidite gerekli olmamakla birlikte gelişmiş ülkelerde bu oranın %20-%25'in, sanayi işletmelerinde ise %10-%15'in altına düşmemesi istenir.
Genel olarak bir olayın riski R= olayın olasılığı x sonucun şiddeti olarak hesaplanır.
Riskin Temel Özellikleri
Riskin iki temel özelliği vardır. Bunlar; (1) Belirli bir sonuca ulaşamama olasılığı ya da istenmeyen bir olayın oluşma olasılığı, (2) Riskin oluşması durumunda, bu durumların sonuca etkisinden oluşur.
Likidite riski, bir finansal kuruluşun nakit ihtiyacı olduğu durumda mevcut varlıklarını nakite çevirememesi sonucu ortaya çıkabilecek zarar olasılığıdır.
RİSK YÖNETİMİ NEDİR? Risklerin idarenin hedeflerine ulaşabilmek için her seviyede risklerini belirli bir yöntemle sistematik olarak, tespit etmesi, değerlendirmesi, risklerin etkilerini azaltmak için önlemler alması ve bu sürecin etkin işlemesini sağlayacak şekilde izlemesidir.
Risk yönetiminde kullanılan teknikler arasında; risk analizi ve değerlendirmesi, riskleri sınıflandırma, risk değerlendirme teknikleri, risk kontrol veya önleme stratejileri, risk karşılaştırma, risk kontrolü, risk yönetimi stratejileri, risk yönetimi araçları ve teknikleri, risk paylaşımı, risk tahminleri ve risk ...
Risk yönetim süreci; risklerin tespit edilmesi, risklerin değerlendirilmesi, risklere cevap verilmesi, risklerin gözden geçirilmesi ve raporlanması aşamalarından oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri