Sistit İçin Kullanılan İlaçlar Çocuklarda görülen sistit için antibiyotikler arasında korunan penisilinler (augmentin, amoksmklav), sefalosporinler (sefiksim, sefuroksim), alternatif olarak ise ko-trimazole, nalidiksik asit,
Bakteriyel sistit için antibiyotik olarak genellikle; nitrofurantoin, trimetoprim-sülfametoksazol, amoksisilin, sefalosporinler, siprofloksasin ve levofloksasin içeren ilaçlar kullanılabilir. Sistit tedavisinde kullanılan antibiyotikler hızlı etki yapmaya başlamalıdır.
Sistit için en etkili tedavi antibiyotiklerdir. Doktorunuzun belirlediği süre boyunca düzenli olarak kullanmanız gereklidir. Ayrıca, bol su içmek ve sık idrara çıkmak, idrar yolundaki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olabilir.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Sistit tedavisi nasıldır? Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Çoğu idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik haplarla tedavi edilir. Bu haplar, enfeksiyona neden olan mikropları öldürerek çalışır. Mesane enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekecektir.
Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden ilişkiye girene kadar geçer. Kadınlarda idrar kanalı ile vajinanın yakınlığı dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu erkeklere oranla daha sık ve kolay görülür.
Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Bol miktarda sıvı tüketin. Yakmayacak ısıdaki sıcak suda 15-20 dakika kadar oturma banyosu yapabilirsiniz. Sistiti Önlemek: Yaban mersini suyu ya da tabletleri mesane enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Uzman bir doktor tarafından reçetelenmiş antibiyotiklerin kullanımı ile çoğu idrar yolu enfeksiyonu vakası tedavi edilebilir ancak belirli durumlarda hastanede tedavi veya farklı tedavi yöntemlerine başvurmak gerekebilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarına yol açabileceği için spermisitli prezervatiflerin veya diyaframın kullanımından kaçınılabilir. Bol su içmek, idrar yollarındaki bakterileri yıkayabilir ve sistit riskini azaltabilir. Cinsel ilişki sonrası sistit, genellikle tedavi edilebilir bir durumdur ve çoğu insan için hızla iyileşir.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Sistiti hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler istiyorsanız evde deneyebileceğiniz bazı yöntemler vardır. Soda veya karbonat idrardaki asit seviyesini azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir bardak suya bir kaşık karbonat karıştırıp içebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Maydanozun ihtiva ettiği flavonglikozidinin idrar sökümüne katkısı bulunuyor. Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
Tam olarak nedeni bilinmeyen ve tespit edilemeyen bu hastalıkta tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, bazı alerjik reaksiyonlar, idrar kesesinde alerjide görevli bazı hücrelerin aşırı fonksiyon göstermesi, idrar kesesinin içini döşeyen hücrelerin fonksiyon bozukluğu gibi nedenler suçlanabilir.
Bunun dışında fluoroquinolonlar olarak bilinen bir antibiyotik grubu da yine ayaktan İYE tedavisinde son yıllarda çok kulllanılan ilaçlardır (Cipro, Ciproxin). Komplike olmayan, sık tekrarlamayan ve özellikle bayanlarda görülen sistit gibi enfeksiyonlarda kısa surely tedavi tercih edilir.
Sistit tedavi edilmezse mesanedeki bu rahatsızlığın böbreklere ilerlemesi oldukça ağır bir hastalık tablosuna neden olabilir. Böbreklerin de etkilenmesi sonucu yukarıdaki belirtilere ek olarak bulantı kusma, böğür (yan) ağrısı ve üşüme titreme gibi belirtiler de meydana gelebilir.
Çoğu enfeksiyon antibiyotik tedavisi ile halledilebilir. Genellikle, hangi bakterinin enfeksiyona yol açtığını bulmak için bir idrar testi yapılır ve en etkili antibiyotik seçilir. Sağlıklı kadınlarda, hafif enfeksiyonlar zamanla geçebilir, fakat ciddi İYE belirtileri yaşıyorsanız, tıbbi yardım almalısınız.
CİPRO®, içerisinde 100 mililitrelik şişelerde bulunur. Şişe içerisindeki çözelti, renksiz, berrak çözeltidir. yaş arası çocuklarda komplike idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek enfeksiyonlarının 2. ve 3. basamak tedavisinde, kistik fibrozisin P.aeruginosa adlı bakteriye bağlı akciğer alevlenmesinde kullanılır.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Basit İdrar Yolu Enfeksiyonları
Basit idrar yolu enfeksiyonu kısa süreli antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilir. 3 günlük uygun bir antibiyotik tedavisi çoğu kez basit idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi edecektir. Bununla birlikte, bazı enfeksiyonların daha uzun süre tedavi edilmesi gerekebilir.
İdrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma, kanlı idrar, yüksek ateş, bel ve kasık ağrısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olarak gösteriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri