Kanama gibi komplikasyonlar oluşabilir ve bu durumda kesinlikle ilaç alınmamalıdır. Olumsuz durumlar için doktor tavsiyelerine uyulmalı ve yaşantı bu doğrultuda şekillendirilmelidir.
Ameliyatta kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için ameliyattan sonra dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Ameliyattan sonra aynı gün veya bir gece hastanede kalındıktan sonra ertesi gün taburculuk yapılabilir. İyileşme süreci 1-2 hafta kadar sürebilir. 1 hafta sonra hasta normal hayatına dönebilir.
Sistosel tekrarlaması bazı hastalarda görülebilir. Özellikle sık doğum yapan kadınlarda zorlu doğum ve bebek kilosunun fazla olması nedenlerine bağlı olarak idrar kesesi sarkması gerçekleşebilir. Kronik kabızlık ve öksürme problemleri olanlarda ve mesane basıncının artması halinde sistosel tekrarlayabilir.
Yırtılmış bulunan veziko-vajinal fasya tamir edilmekte, bu sayede vajinal mukozal doku bütünlüğü sağlanmış olmaktadır. Lokal anestezi ile ameliyat genel olarak 20 dakika içerisinde gerçekleştirilmekte olup istenirse genel anestezi de gerçekleştirilebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Mesane Alındıktan Sonra İdrar Nasıl Yapılır? En sık kullanılan yöntem "İleal konduit"dir. İki idrar borucuğu (üreterler) 12-15 cm'lik bir ince bağırsak parçasının bir ucuna bağlanır, bağırsak parçasının diğer ucu da karın cildine bağlanır.
Sistosel 3 çeşit derecelendirme ile sınıflandırılmaktadır.
Sistosel dereceleri arasında Derece 1 (hafif); mesane, vajinaya doğru hafif derecede sarkmaya başlamıştır. Derece 2 (orta); mesane vajinanın ağzına doğru sarkmıştır. Derece 3 (şiddetli); mesane, vajinanın açıklığı boyunca sarkmaya devam etmektedir.
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Sistosel ameliyatı, ileri derecede sistosel tedavisi için uygulanır. Bu ameliyat genellikle vajinal olarak gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında idrar kesesi eski yerine yerleştirilir, ekstra dokular çıkarılır ve pelvik taban kasları sıkılaştırılır. Sistosel ameliyatı aynı zamanda rahmin çıkarılmasını da içerebilir.
İdrar kesesinin sarkması – Sistosel Onarımı Ameliyatı Nasıl Yapılır ? Vajinal yoldan spinal anestezi veya genel anestezi ile yapılır. İdrar Torbası üzerinde sarkmış olan fazla vagen kısımları serbestleştirilerek eksize edilir. Yırtılmış olan veziko-vajinal fasya tamir edilir ve vajinal mukozal doku bütünlüğü sağlanır.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
İşlem sonrasında sonda çıkarıldıktan sonra hastanın idrarının rengi değişim gösterebilmektedir. İlk dönemde ufak kanamalar meydana gelebilmektedir.
Mesane sarkması ameliyatı kolay bir ameliyattır ve riski oldukça düşüktür.
Yaklaşık olarak 2-5 gün lekelenme şeklinde vajinal kanama olabilmektedir.
Ancak kaçırma çoğunlukla ameliyatla sfinkter yani idrar kaçırmayı engelleyen kaslara ya da bunların sinirlerine olan hasar sonucu ortaya çıkar. Bu durum özellikle prostat kanseri cerrahisi sonrası, radyoterapi(ışın tedavisi) ile oluşabilir. İdrar kaçırma, ameliyattan sonra erken dönemde geçici bir süre olabilir.
Mesane sarkması olarak da bilinen sistosel şikâyetlerle kendisini göstermeyebilir. Hastada herhangi bir şikâyet oluşturmayan sistosel için tedavi gerekmez. İleri derecede hasta şikâyetlerine neden olan sistoseller için ameliyat uygulamaları gerçekleştirilir. Ameliyat genellikle vajinadan gerçekleştirilmektedir.
Kadın ürolojisi, kadınlarda idrar kaçırma, vajinal organ sarkmaları (sistosel, rektosel gibi..), pelvik ve mesane ağrı sendromları, cinsel işlev bozuklukları ve diğer işeme sorunlarının tanı ve tedavisi ile ilgilenilmektedir.
Ancak bazı durumlarda işlemden sonra kanama meydana gelebilir. Genellikle 1-2 gün içinde geçer. İdrar yolu enfeksiyonu gelişebilir. İşlem sırasında kullanılan aletlerden bazı mikropları idrar yollarına bulaşıp enfeksiyon yapabilir.
Özellikle barsak hareketliğinin hızla yerine gelemeyeceğini akılda tutarak ameliyat sonrası 3-4 gün süre ile ağır gıdaları yemekten ve gaz yapıcı içecekleri içmekten kaçınınız. Sebze, haşlama, muhallebi, patates püresi, çorba gibi hafif yiyecekleri ve sıvı olarak da sadece su tüketiniz.
Sistoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ağrıyı hafifletmek için genital bölge üzerine sıcak ve nemli bir bez tutun. Bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayın. Sıcak bir banyo yapın. Ancak bu talimat için doktorunuzdan bilgi almanız gerekmektedir.
Ancak rahim, idrar torbası ve barsak sarkması için bu işlem kesin tedaviyi sağlamamakta ve maalesef bir müddet sonra hastalar tekrar sarkıklık şikayeti ile başvurmaktadır. Rahim, idrar torbası ve barsak sarkmasında kesin tedavi için askı (mesh) ameliyatları kesin tedaviyi sağlar.
Mesane patladığında ise karın ağrısı olur. Diğer organlar da hasar alabilir. Uzun yolculuklara çıkmadan yarım saat önce mutlaka tuvalete çıkmalarını öneriyorum” diye konuştu.
Kegel egzersizine başlamadan önce tuvaletteyken idrarınızı tutmayı ve bırakmayı denemelisiniz. İdrarınızın istemsizce dışarı çıkışına neden olan kasları bir şekilde uyararak daha güçlü hale getireceğiniz bu uygulama sayesinde, egzersizler tamamlandığında sosyal yaşantınızda daha sorunsuz bir süreç yaşayacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri