İdrar kesesinin sarkması – Sistosel Onarımı Ameliyatı Nasıl Yapılır ? Vajinal yoldan spinal anestezi veya genel anestezi ile yapılır. İdrar Torbası üzerinde sarkmış olan fazla vagen kısımları serbestleştirilerek eksize edilir. Yırtılmış olan veziko-vajinal fasya tamir edilir ve vajinal mukozal doku bütünlüğü sağlanır.
Paravajinal Onarım (SİSTOSEL ONARIMI)
Mesane ve üretra ön ve üst vajinal duvarlar aracılığı ile desteklenir. Ön vajinal duvar desteğinde şayet bir çözülme görülürse, mesane ve üretra düşer.
Sistosel ameliyatı, ileri derecede sistosel tedavisi için uygulanır. Bu ameliyat genellikle vajinal olarak gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında idrar kesesi eski yerine yerleştirilir, ekstra dokular çıkarılır ve pelvik taban kasları sıkılaştırılır. Sistosel ameliyatı aynı zamanda rahmin çıkarılmasını da içerebilir.
Sistosel (idrar kesesi sarkması), mesanenin vajen içine doğru ya da ileri vakalarda vajen dışına doğru sarkması olarak tanımlanabilir. Bir nevi idrar kesesinin vajen içine doğru fıtıklaşma olayıdır. Genellikle kadınlarda görülmekle birlikte nadiren mesanenin kasık bölgesine fıtıklaşması erkeklerde de görülebilir.
İdrar kesesinin sarkması – Sistosel ve makat sarkması – Rektosel de varsa idrar kesesi ve makatda oluşan sarkmalar da Sisto-Rektosel Onarımı şeklinde tercih edilen rahim sarkması ameliyatına eklenebilir.
İlgili 40 soru bulundu
İdrar kesesi sarkması ameliyatı lokal anestezi kullanarak yaklaşık 20 dakika kadar sürer.
Ameliyatta kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için ameliyattan sonra dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Ameliyattan sonra aynı gün veya bir gece hastanede kalındıktan sonra ertesi gün taburculuk yapılabilir. İyileşme süreci 1-2 hafta kadar sürebilir. 1 hafta sonra hasta normal hayatına dönebilir.
Kadın ürolojisi, kadınlarda idrar kaçırma, vajinal organ sarkmaları (sistosel, rektosel gibi..), pelvik ve mesane ağrı sendromları, cinsel işlev bozuklukları ve diğer işeme sorunlarının tanı ve tedavisi ile ilgilenilmektedir.
Yapılacak Ürodinamik incelemelerin uygulanması ve yorumlanması üroloji bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle idrar kaçıran kadın, kadın doğum polikliniklerine bile başvursa bu hastalığın tanı ve tedavisinde yolu mutlaka ürolojiye düşecektir.
Rektosel de rektum ile vajinayı birbirinden ayıran arka vajinal duvarın sarkmasına verilen isimdir. Sistosel ise mesanenin doğal pozisyonunu kaybederek vajinanın ön tarafından bulunan vajinal duvara sarkma yapmasıdır.
Ameliyat sonrası genellikle 1 gün yatış yapılır ve sonrasında kişiler taburcu edilir. Taburculuk sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Ameliyat sonrası ilk günlerde ameliyat bölgesi ıslak kalmamalıdır. Özellikle duş sırasında bu duruma dikkat edilmelidir. 6 hafta kadar cinsel ilişki önerilmemektedir.
İdrar torbası sarkması tedavi edilmezse bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sık idrara çıkma ve inkontinans (idrar kaçırma) gibi semptomlar ortaya çıkabilir. İdrar torbası sarkması olan kişilerde enfeksiyon riski de artar. Ayrıca bu durum böbrek fonksiyonlarında bozulmaya da neden olabilir.
Sistosel tekrarlaması bazı hastalarda görülebilir. Özellikle sık doğum yapan kadınlarda zorlu doğum ve bebek kilosunun fazla olması nedenlerine bağlı olarak idrar kesesi sarkması gerçekleşebilir. Kronik kabızlık ve öksürme problemleri olanlarda ve mesane basıncının artması halinde sistosel tekrarlayabilir.
Kegel egzersizine başlamadan önce tuvaletteyken idrarınızı tutmayı ve bırakmayı denemelisiniz. İdrarınızın istemsizce dışarı çıkışına neden olan kasları bir şekilde uyararak daha güçlü hale getireceğiniz bu uygulama sayesinde, egzersizler tamamlandığında sosyal yaşantınızda daha sorunsuz bir süreç yaşayacaksınız.
Sistosel 3 çeşit derecelendirme ile sınıflandırılmaktadır.
Sistosel dereceleri arasında Derece 1 (hafif); mesane, vajinaya doğru hafif derecede sarkmaya başlamıştır. Derece 2 (orta); mesane vajinanın ağzına doğru sarkmıştır. Derece 3 (şiddetli); mesane, vajinanın açıklığı boyunca sarkmaya devam etmektedir.
Kadınların problemlerinden birisi olan İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel ), Sistosel onarımı ameliyatı son derece kolay ve risksiz bir ameliyattır.
Mesane sarkması olarak da bilinen sistosel şikâyetlerle kendisini göstermeyebilir. Hastada herhangi bir şikâyet oluşturmayan sistosel için tedavi gerekmez. İleri derecede hasta şikâyetlerine neden olan sistoseller için ameliyat uygulamaları gerçekleştirilir. Ameliyat genellikle vajinadan gerçekleştirilmektedir.
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Mesane Alındıktan Sonra İdrar Nasıl Yapılır? En sık kullanılan yöntem "İleal konduit"dir. İki idrar borucuğu (üreterler) 12-15 cm'lik bir ince bağırsak parçasının bir ucuna bağlanır, bağırsak parçasının diğer ucu da karın cildine bağlanır.
Kadınlarda sistoskopi nasıl yapılır? Kadında sistoskopi işlemi direkt idrar kanalından, idrar kesesine dikkatlice itilerek girilir. İdrar kanalı geçildikten sonra idrar kesesi görüntüyü sağlamak için steril sıvılar ile doldurulur, muayene yapılır ve işlem tamamlanır.
İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır. Sıklıkla sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı (UUI) tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaçtır.
İdrar torbası sarkması ve diğer vajinal sarkmalar estetik hoşnutsuzluğun yanı sıra cinsel hayatta sorun yaşanmasına da neden olur. Cinsel haz yaşanamaz ve kadınlarda psikolojik sorunlara yol açabilir.
Mesane sarkması ameliyatı kolay bir ameliyattır ve riski oldukça düşüktür. Ancak her cerrahi işlem gibi idrar torbası sarkma ameliyatının da bazı riskleri vardır. Bu riskler şunlardır: Kanama.
Ancak rahim, idrar torbası ve barsak sarkması için bu işlem kesin tedaviyi sağlamamakta ve maalesef bir müddet sonra hastalar tekrar sarkıklık şikayeti ile başvurmaktadır. Rahim, idrar torbası ve barsak sarkmasında kesin tedavi için askı (mesh) ameliyatları kesin tedaviyi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri