Anne sütü içeriğinde bulunan özellikle yüksek salgısal IgA ve diğer biyoaktif maddeler ile pasif doğal bağışıklık sağlanmaktadır.
Anne sütü ve bağışıklık arasında çok güçlü bir bağ vardır. İçerdiği protein, yağ, demir ve vitaminlerle bebek bağışıklık sistemini güçlendiren besin değerlerini bulunduran anne sütü, içindeki koruyucu maddeler sayesinde enfeksiyonlara savaş açar.
Anne sütü içerdiği antikor, sitokinler, antimikrobiyal maddeler ve özgün bağışıklık hücreleri nedeniyle, kendi bağışıklık sistemi oluşana kadar bebeği korur. Yapılan çalışmalar emzirmenin enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu etkisini göstermiştir. Anne sütü enterik ve diğer patojen bakterilere karşı koruyucudur.
Bol sıvı alımı ve bolca su içmek emziren annenin bağışıklık sistemine olumlu etki eder. Kuru baklagil tüketimi de bağışıklık sistemi için değerlidir. Soğan, sarımsak, zerdeçal gibi bazı besinlerin bağışıklık sistemine olumlu etki ettiği biliniyor. Balık yemek de oldukça önemli.
İlgili 22 soru bulundu
Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribin ağır seyretmesini engeller. Bu sebeple 6 aydan küçük bebekler mutlaka emzirilmelidir. Anne sütü ile beslenen bebekler, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishaller başta olmak üzere pek çok hastalığı daha hafif ve daha az geçirirler.
Öncelikle 'hastalık, sütten bebeğe geçer' inanışı yanlıştır. Grip ve soğuk algınlığı, sütle bebeğe geçmez. Ancak solunum yoluyla geçer.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Anne sütü alanların daha akıllı oldukları, daha uzun süre eğitim gördükleri ve daha çok kazandıkları saptandı. Bebekken anne sütüyle beslenme süresi arttıkça durumlarının daha iyileştiği gözlendi. Anne sütüyle beslenmenin çocukların IQ derecesini az miktarda arttırdığı biliniyordu.
Bebek ve çocuklarda demir eksikliğinin en önemli nedeni anne sütü ve demir içeren gıdalardan yetersiz beslenmedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ay demir eksikliği görülmüyor. Anne sütündeki demir çok kolay emilebildiği için büyüyen süt çocuğuna miktar olarak yeterlidir.
Bebek emmeye başladığında ilk gelen süt karbonhidrattan zengindir. Sütün son kısmı ise yağdan zengin olur ve bebeğe tokluk hissi verir. Son yağlı kısmı almamış olan bebekler tam doyamaz ve huzursuz olurlar. Bu nedenle anne sütünün artması ve bebeği doyurabilmesi için uygun bir emzirme tekniği uygulanmalıdır.
Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır, Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Yakın zamanda insanlar, anne sütünün cilde iyi geldiğini, bağışıklığı güçlendirdiğini ve yetişkinlerin de içebileceğini ortaya atmıştı. Vücut geliştirmeciler kas gelişimlerine yardımcı olduğunu; kemoterapi gören hastalar ise tedavinin yan etkilerinden anne sütüyle kurtulduklarını iddia ediyorlar.
Hastalıklardan korur
Anne sütü birçok mikroorganizmaya karşı öldürücü etkiye sahip. İçerdiği özel enzimler sayesinde bebeklere doğal bağışıklık sağlar. Bu sayede annenin geçirdiği kızamık, kızıl ve suçiçeği gibi hastalıklara karşı ilk 9 ay bebeği korur.
Mama hazırlamak için su önceden kaynatılıp yaklaşık 50 dereceye kadar ılıtılmış olmalıdır. Hazırlanan mamayı bebek tamamen bitirmezse buzdolabında 1–2 saat bekletip sıcak suya biberonu oturtup ılıştırarak veya mikrodalga fırında ılıtılarak tekrar verebilirsiniz.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Yenidoğan Bebek Su İhtiyacını Anne Sütünden Karşılıyor
Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Devam mamaları (2 numaralı formülalar): 4-9 aylık bebeklere verilir. Protein ve enerji içerikleri daha yüksektir. Anne sütü ile beslenen çocuklara da destek olarak verilir. Bebeği daha uzun süre tok tutabilirler.
Ülkemizde 3 aylık erkek bebek için en düşük kilo ağırlığı 4150 gr (4 kilo 150 gr.), en yüksek kilo ise 7500 gr.'dır. 3 aylık erkek bebek için en kısa boy 55 cm iken, en uzun boy ise 65 cm'dir.
Bir besini 2-3 haftadan daha kısa süre kesmek etkili olmayabilir-örneğin inek sütü proteinleri anne sütünde 1 1/2-2 hafta kalabilir ve proteinin bebeğin sisteminden temizlenmesi için 1 1/2-2 hafta daha gerekebilir. Bebekteki belirtiler sorunlu besinin kesilmesinden sonra genellikle 5-7 gün içinde düzelmeye başlar.
Eğer çocuk gece uyanır annesi de beddua etmeden ona süt emzirirse kendisine bir senelik namaz ve oruç sevabı verilir.
PAROL'un emziren anne tarafından tedavi edici dozlarda alınması bebek üzerinde bir risk oluşturmaz. Parasetamol az da olsa süte geçtiği içim emzirme döneminde hekim önerisi ile kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri