Demir zeytinde bulunan polifenollerle birleşerek siyah renkli demirtannat oluşturur. %1-2 sitrik asit içeren salamurada bekleterek az kararmış zeytinlerin rengi düzeltilebilir. Ancak kararma fazla ise bu işlemin yararı olmaz.
Ayrıca, ambalajlama esnasında salamuraya ilave edilen düşük miktardaki laktik asit, doğal zeytinlerin tat ve aromasını geliştirmektedir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Sodyum hidroksit olan ve kostik olarak adlandırılan solüsyon, zeytin tanelerine temas ederek, kısa sürede zeytinin acılığının gitmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır.
Zeytin ezmesinden çıkan yağı da alabilirsiniz benim bir su bardağına yakın zeytin yağım çıktı. Sadece o andaki süzülen yağ ezme durdukça yağını bırakıyor ister alın isterseniz yerken karıştırın. Baharatlı isteyenler için; bir diş sarımsak ezilir, kekik ,pulbiber,kimyon ve limon suyu eklenir karıştırılır.
İlgili 43 soru bulundu
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
Kostikle acılık giderime yöntemi hakkında bilgiler vere Güneşer konuyla ilgili olarak şunları söyledi; " İşlem zeytin tanelerinin yüzde 0,5-2 arasından değişen konsantrasyonlarda kostik solüsyonuna yatırılması ve hava ile temas etmeyecek biçimde zeytin etinin 2/3 üne işleninceye kadar yaklaşık 8-15 saat arası ...
Bor büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Zeytin ağaçlarında meyve sayısını arttırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir. Bor noksanlığında yapraklarda, meyvelerde doku ve şekil bozukluğu, gövde merkezinde çatlama ve çürümeler meydana gelir.
Zeytinler yıkanır, kırılır ve çekirdeği çıkarılır. Suda yarım saat bekletilir. Suyu süzülen zeytinler, kavanozlara doldurulur. Üstü temiz soğuk suyla doldurulur ve ağzı kapatılır. 3 gün boyunca suyu değiştirilmez. 5 litrelik su şişesi ya da cam kavanoz kullanabilirsiniz.
Kapağını kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde beklemeye alın. 2 gün sonra zeytinler hafif tuzu ve ekşiliği içerisine çekmiş oluyor. Yiyeceğiniz kadar kaşık yardımıyla içerisinden alıp kavanozu tekrar yerine kaldırın. Bu şekilde kırma yeşil zeytinlerinizi yumuşamadan daha uzun sürede tüketebilirsiniz.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olan zeytin yaşlanmanın etkilerini de azaltır.
POTASYUM. 1-Çiçek ve meyve teşekkülünde önemi büyüktür. 2-Zeytin ağacının su tasarrufunu sağlar. 3-Soğuklara karşı direncini artırır.
Zeytin, D, E, A vitaminleri ile potasyum, kalsiyum açısından zengin bir besindir.
Uygulamanın amacı : Hasat yapılmayan ağaçlarda zeytin tane olgunluğunu hızlandırır, kolay hasat yapmaya olanak sağlar.Hasat yapılan ağaçlarda ise hasatta hasar gören dalların onarılmasına yardımcı olur. Copperas kullanılması durumunda ,halkalı lekeye karşı dirayet sağlar. Kış boyu sürgün oluşumunu destekler.
Çicekten önce ve çicekten sonra kullanılır.
Bitkinin kökleri tarafından besin alımı sırasında nitrat biçiminde azot, suda eriyebilir biçimde kalsiyum alımını kolaylaştırır; dolayısıyla bitkinin kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Zeytinin yapım aşamasında üründeki acı tadın giderilmesinde kostik maddesinin kullanıldığını belirten Bilge, "Kostik zeytin işletmecilerinde, zeytindeki acılığı gidermek amacıyla kullanılıyor.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur. Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir.
Toprak ve yaprak analizleri yapılmamış ise azot, fosfor, potasyum içeren kompoze gübreler Şubat-Mart aylarında toprağa atılmalıdır, Gübreleme yaptıktan sonra, hemen gübrelerin örtülmesi gerekir.
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Ayrıca isterseniz suyun içine bir küçük parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Limon tuzu da yine zeytinlerin uzun süre bozulmadan saklanmasında önemlidir.
Evde Zeytin Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
1 çay bardağından 1 parmak eksik kaya tuzu. 1 Türk kahvesi fincanın da üzüm sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker.
Mart-Nisan aylarında havalar ısınmaya başlayınca zeytin güvesi zararlısının yaprak içindeki tahribatı başlar. Bunun için ağaçlara herhangi bir insektisit (böcek öldürücü atılmalıdır. Aynca mantari hastalıklara karşı hazır bakırlı ilaçlarla veya “bordo bulamacı” denilen ilaçla ağaçlar ilaçlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri