Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır.
Sivas nüfusu Türk nüfusunun yoğun olduğu bir ildir. Türk nüfusunun haricinde Kürt nüfusu da vardır. Alevi nüfusun bir kısmı kendini Kürt olarak tanımlamaktadır. Kürt Alevi nüfusu genellikle İmranlı ve Zara ilçelerinde toplanmıştır.
Tarihsel olarak Alevi inancının Kürdistan'da belirleyici alanlarından birisi olan Koçgiri Eyaleti; Sivas, Maraş, Erzincan, Dersim ve Malatya'nın orta kesiminde yer alıp ana şehirleri Reşadiye, Şebinkarahisar, Hafik, Zara, Kemaliye, Divriği, İmranlı, Kemah, Refahiye, Gürün ve Kangal'dan oluşur.
Alevilik Türk tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Aleviler çoğunlukla Tunceli, Malatya, Sivas, Çorum, Kahramanmaraş, İstanbul ve Türkiye′nin diğer büyük şehirlerinde bulunurlar.
İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528'dir. Bunun 77.700'ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas'ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11'inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).
İlgili 33 soru bulundu
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneği içerisinde ayrı bir yeri vardır dersek yanılmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi toplulukların çoğunluğunun Türkmen Alevileri olduğunu söyleyebiliriz. Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Alevi köylerinin çoğunluğu Yeni-İl Türkmenlerinden teşekkül etmiştir.
Sivasda yaşayan Koçgiri Kürtleri , Zara, İmranlı, Divriği, Hafik, Kangal, Gürün yörelerinde yerleşik olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Sivas nüfusu yaklaşık 700.000 civarındadır ve Sivas'ta 150.000-200.000 arası Koçgiri - Kürt nüfusu bulunduğu tahmin edilmektedir.
Sivaslıların etnik kökeni Türkmen'dir yani Oğuzların müslüman olan koludur gerçek Sivaslılar Türk'tür ancak alevi olanları da vardır alevi olan kısmı azınlıktadır ve genellikle Sivas dışına göç etmişlerdir her yıl 2Temmuz'da Madımak Olayı'nı anmak için Sivas'ta toplanırlar yani Sivas halkı genel olarak Türk'tür ve ...
Anadolu'ya Türklerin yerleşmesi ile beraber zaman içinde bu isim Sivas'a dönüşmüştür. Böylece “saygın” anlamındaki sebastos hem Sebastian ismini hem de Sivas ilinin adını doğurmuştur. Sebastian adının sonundaki ek ile aslında bu isim bizzat “Sivaslı” demektir.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Arnavut Alevileri var, Pomak Alevileri var, Kürt Alevileri var, Zaza Alevileri, Türk/Türkmen Alevileri, Arap Alevileri var.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Sivas'a farklı dönemlerde hakim olan devletler, şehre kendilerine özgü değişik isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.
Sivas, Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden biridir. Yazılı kaynak lara göre, sırasıyla Hititler, Asurlular, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve nihayet XI. yüzyılın ortalarından itibaren Türklerin eline geçmiştir.
Sivas, Türkiye'nin yedi bölgesinden biri olan İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Bu il bu bölgenin Yukarı Kızılırmak Bölümü'nde bulunur. Bu şehri çevreleyen iller ise Erzincan, Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Yozgat, Tokat, Ordu ve Giresun'dur. Sivas, Türkiye'nin kalabalık şehirlerinden birisidir.
Sivaslı ünlüler 5 tane değil tabii ki. Reynmen, Onur Şan, Derya Tuna, Feridun Bilgin, Leyla Lydia Turgutlu, Yusuf Kaplan, Sancak, Serdar Kılıç, Serkan Kaya, İrem Sak, Cengiz Özkan, Tolga Sarıtaş, Burak Aksak, Rıza Çalımbay, Tülin Şahin, Aşık Veysel Şatıroğlu….
Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, Çoğunlukla Sivas'ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşayıp Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de görülmektedir. Alevi itikadına bağlı, Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşun bir aşiretdir.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Bütün Kürtler, Bokth ile Beçen (Peçen) adlı iki kardeşten türemişlerdir, İslâmlıktan önceleri Kürtler, Türkistan'ın ulu kağanlarından Oğuz-Hanlılara tâbi olup onların soyundandırlar. (1597'de Bitlis'te yazılan ilk Kürt tarihi Farsça Şerefnâme). Türk, büyük ve ulu bir çınarın gövdesinin adıdır.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Sivas ili Alevi-Bektaşi geleneği açısından şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneği içerisinde ayrı bir yeri vardır dersek yanılmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi toplulukların çoğunluğunun Türkmen Alevileri olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri