Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
Sivas'ın en meşhur yöresel yemekleri şunlardır: Sivas köftesi, Sübüra, Hingel, Peskütan Çorbası, Sivas Kebabı, Kıymalı Patatesli Kömbe Patlıcan Pehli, Sivas Ketesi, Divriği Pilavı. Sivas Anadolu mutfak kültüründe seçkin bir yere sahiptir.
Bunların yanı sıra, oldukça zengin olan Sivas mutfağının diğer lezzetleri ise şu şekildedir: Sivas Kebabı, Patlıcan Pehli, Sivas Ketesi, Yumurtalı Sübüra, Divriği Pilavı, Kıymalı Patatesli Kömbe, Madımak, Kesme Aşı, Cılbır, Babiko, İçli Köfte, Pezik.
Sivas ilinde ağırlıklı yeryüzü seklini platolar oluşturmakladır, il oranının % 47,6'sı platolarla, % 46,2'si dağlarla, %6,2'si ise ovalarla kaplıdır. Sivas'ın en büyük platosu Uzunyayla'dır. Ayrıca, Uzunyayla'ya oranla daha zengin otlaklara sahip olan Meraküm Platosu da ilin ender yüksek düzlüklerindendir.
İlgili 39 soru bulundu
Taç kapı üzerinde yükselen iki minare ise adeta Sivas'ın sembolü olmuştur. Anadolu'da yapılmış en abidevi medreselerden biri olup, Dârü'l-hadis adıyla da bilinir. İki katlı, dört eyvanlı bir yapıdır. Taç kapının üzerindeki tuğla minareler çini bezemelidir.
Tarihin her döneminde önemli bir yönetim merkezi olan Sivas; Hititlerin stratejik kalesi, Kadı Burhâneddin, Danişment, Eretna Beyliği'nin başkenti, Selçuklu Devleti'nin Darü'l A'la'sı, Osmanlı İmparatorluğu'nun eyalet merkezi, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Anadolu'nun birlik ve dirlik yurdu olmuştur.
Tabiat ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için pek çok farklı seçeneği ziyaretçilerine sunar. Gökpınar Gölü, Hafik Gölü, Erçimen Yaylası, Sızır Şelalesi, Şuğul Vadisi, Yıldız Dağı Turizm Merkezi gibi doğal güzellikleri Sivas'ta ziyaret edebilirsiniz.
Hem tatlı hem tuzlu olarak hissedilen farklı ve hafif bir tatlıdır. Şeker yerine pekmez veya bal ile de tatlandırılabilir. Un yerine nişasta kullanılan tarifler de bulunmaktadır. Helva denilince akla gelen helva Sivas'ta un helvasıdır.
Sivas, ülkemizin doğrudan kullanıma uygun demir cevheri rezervinin % 36'sının ve işletilen stronsiyum yataklarının bulunduğu tek bölgedir. Aynı zamanda en kaliteli talk (kozmetik ve elektro-porselende kullanılan) ve asbestin bulunduğu önemli maden bölgelerimizden biridir.
Başlıca tarım ürünleri buğday, çavdar, fasülye, mercimek, fiğ, şekerpancarı ve patatestir. Sebezcilik ve meyvecilik pek gelişmemiştir. Patateste hektara 11.532, şeker pancarında 27.779 dur. Şeker pancarı verimi bakımından Sivas birçok illerden daha avantajlı durumdadır.
Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese, Sivas Ulu Camii gibi yapılarıyla UNESCO'nun dahi dikkatini çeken Sivas, güneydeki taş ustalarının ince işçiliklerini bugün görmenizi sağlayan eserlerle donatılmış olan bir kültür mirasıdır.
Sivas ilinde 17 ilçe vardır.
Babuko, Zerfet hamurdan yapılan, Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadenizin bazı bölgeleri, İç Anadolunun Doğu kesimlerinin yöre Mutfağına ait sarımsaklı etsiz bir tür mantıdır. Daha çok Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türüdür.
Sivas, Orta Anadolu Bölgesinin doğu kesiminde yer alır. Kuzeyden Tokat, Ordu, Giresun, doğudan Erzincan, güneyden Malatya, Maraş ve Kayseri, batıdan da Yozgat illeriyle çevrilidir. İl Doğu Karadeniz, Doğu ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş alanıdır.
Köse Dağları: Kuzey Anadolu sıradağları'nın güneye açılan en önemli kollarından biri olan Köse Dağları, gerek yükselti, gerek uzunluk, gerek kapladıkları alan açısından Sivas'ın en önemli dağlarıdır. Yıldızeli'nde 2.537 m yükseltili Yıldız Dağı ile başlamaktadır.
Pont Kralının hanımı ise, Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak ve ona bir şükran ve sadakat ifadesi olmak üzere Yunanca'da Ogüst şehri anlamına gelen “Sebaste” adını verdiği sanılmaktadır. Sebaste'nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü ileri sürülmektedir.
İlin Adının Tarihçesi: Sivas'a farklı dönemlerde hakim olan devletler, şehre kendilerine özgü değişik isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri