Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık ve başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan; toplumun yararına olduğu düşünülen hedefte; kendi isteği ile veya ihtiycı doğrultusunda, toplumsal girişim bünyesinde yer alarak ya da bir sivil toplum kuruluşunda (STK) sürdürdüğü faaliyetler olarak tanımlanabilir.
Gönüllülük STK'lar tarafından farklı şekillerde algılanabilir; topluma hizmet, aynî destek, hayır işi, imece, bağış yapmak, kurumsal sosyal sorumluluk, sosyal hizmet, sorumlu vatandaşlık vb. Kurumun gönüllülüğe bakış açısı gönüllünün kurum ile çalışma isteğine etki etmektedir.
Gönüllülük toplumda insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin gelişmesinde, değer yargılarının oluşmasında, sosyal farkındalığın ve girişimciliğin artmasında ve sosyal sorunların ortaya çıkışında farklı çözüm önerileri sunulmasında çok önemli bir etkendir. Hep gönülden her hangi bir işi yaparsak hemen büyür başarırız.
Gönüllülerin bir sivil toplum kuruluşuna üye olmala- rının en büyük etkenleri arasında o kuruluşun faaliyetlerine ilgi duyması ve o alanda katkı yapma isteği gelmektedir.
Gönüllü; bilgisini, zamanını ve emeğini iyiliğe dönüştürmek isteyen, hiçbir karşılık beklemeden toplumun yararına olan bir hedefe ulaşmak için gönülden çalışan kişidir. Kıymetli ve anlamlı desteğiyle kendi başına çalışabildiği gibi aynı hedefe odaklanan insanlarla ortak bir amaç için de hareket edebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Her vatandaşın, gönüllülük imkanlarına eşit biçimde erişme hakkı vardır.hiçbir vatandaş dili, dini, ırkı,siyasi görüşü, cinsiyeti, yaşı,rengi, cinsel kimliği, geçmişi ve inançlarından dolayı ayrımcılığa maruz kalmamalıdır. Her gönüllünün gönüllü faaliyetlerini özel ve profesyonel hayatı ile uzlaştırma hakkı vardır.
Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık ve başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan; toplumun yararına olduğu düşünülen hedefte; kendi isteği ile veya ihtiycı doğrultusunda, toplumsal girişim bünyesinde yer alarak ya da bir sivil toplum kuruluşunda (STK) sürdürdüğü faaliyetler olarak tanımlanabilir.
Gönüllülük, insanlara daha mutlu, daha sağlıklı ve çok yönlü bireyler olabilmeleri için gereken araçları sağlar. Aynı zamanda gönüllü olan kişinin hayata tutunmasına neden olur, kişileri genç ve zinde kılar.
Gönüllüler bir sivil toplum kuruluşuna düşünce ve emek gücü, parasal kaynak bulma, kamuoyu oluşturma, üst düzey ilişki kurma, sözcülük yapma, iletişim kanalı olma, yeni üyeler kazandırma gibi faaliyetlerle katkıda bulunabilirler. Gönüllü yönetiminin başarılı olması, etkin bir koordinasyona bağlıdır.
Gönüllüler, Sivil Toplum Kuruluşlarında çalışmaları etkileyebilecek, yönlendirebilecek bir role sahiptirler. Hem gönüllü, hem de sivil toplum kuruluşu fayda sağlar, toplumun güçlenmesine katkıda bulunur. Gönüllünün sağladığı en önemli hizmet, yaşadığı topluma sağladığı katkıdır, ürettiği hizmettir.
Gönüllülük; diğerkâmlık, insani duyarlılık, şefkat ve merhamet, cömertlik, sosyal sorumluluk, Allah rızası ve insani değerlerin bir ifadesi olarak ortaya çıkmaktadır. Başka bir ifade ile gönüllülük faaliyetleri, kâr gütmeyen iyilik hareketleri olarak isimlendirilmektedir.
Gönüllülük, bireylerin veya grupların insani, çevresel ve sosyal ihtiyaçları ele almaları için bir araçtır. Gönüllülük sadece kar amacı gütmeyen sektörde gerçekleştirilen bir faaliyettir. Gönüllülük başkalarının haklarına, haysiyetine ve kültürüne saygı duyar. Gönüllülük insan haklarını ve eşitliği destekler.
Kurumsal gönüllülük nedir? Kurumsal gönüllülük, 'çalışan gönüllülüğü' olarak da adlandırılır. Çalışanların yerel topluluklar veya pozitif amaçlar için gönüllü olmalarını teşvik etmek amacıyla şirketler tarafından başlatılan girişimler olarak tanımlanabilir.
2) İnformal Gönüllülük: Gündelik yaşam içinde pratize edilen, plansız, yapılandırılmamış, kurumsal olmayan gönüllülük.
Gönüllülük haz ve manevi zenginleşme ile beraber özgüven gelişimine katkıda bulunur. Faydalı olma hissi iç huzur konusunda yardımcı olduğu kadar kişinin kendi öz benliğini sevmesi ve kendine güvenmesi hususunda da etkilidir. İletişim becerisi gelişmiş kişiler çevreleriyle çok daha özgüvenli bir şekilde bağ kurarlar.
İDEAL BİR GÖNÜLLÜNÜN TEMEL NİTELİKLERİ
Profesyonel ekibin, gönüllüye yaklaşımı, gönüllünün devamlılığı açısından önemlidir. Personel, gönüllülerin verdiği hizmetin “gönüllü” olduğunu unutmamalıdır. Kurum içinde gönüllülerle ilişkiler hiyerarşiden uzak, empatiye dayalı olmalıdır.
Geniş ve nitelikli gönüllü tabanı, gönüllü kuruluşun parasal imkânlarıyla belki de hiçbir zaman sahip olamayacağı insan kaynağını, maddi bir harcama yapmadan kullanabilmesi anlamına gelmektedir.
Sivil toplum örgütleri; bağımsız bir şekilde faaliyetlerini yürüten ve sosyal konuları hedef alan topluluklardır. Bu topluluklar sosyal alanda çevre, kültür, sanat, hukuk, çocuk ve kadın hakları gibi pek çok dalda çeşitli çalışmalar yürütür.
Sivil toplum kuruluşları çok çeşitli alanlarda faaliyet yürütürler. Gençlik, çevre, kadın hakları, insan hakları, engelli hakları, tüketici hakları, çocuk hakları, eğitim, hayvan hakları, istihdam, teknoloji, kent politikaları, hemşehrilik gibi pek çok farklı konu alanında faaliyet gösterirler.
Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır. Anlam ve içerik bakımından kitle örgütlerinden ayrılırlar.
Gönüllü olmak isteyenler gonulluol.org sitesi veya mobil uygulaması üzerinden kayıt olarak Kızılay gönüllüsü olabiliyor. gonulluol.org, çevrimiçi gönüllülük platformu özelliği taşıyor.
Gönüllülük (Ulusal) projeleri, gençlere kuruluşların günlük işlerinde yardımcı olmalarına imkân veren 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 hafta ve üzeri sürebilen tam zamanlı ücretsiz etkinliklerdir. Gençler kendi ülkelerinde sosyal dahil etme, çevre, kültür ve diğer konuları içeren projelerde gönüllülük yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri