Kısacası biber ekim aralığı nisan ayının başı ile mayısın ilk birkaç günü olarak belirlenebilir. Bu konuda ekim yapılacak bölgedeki iklimi de dikkate almak gerekir.
Biber fideleri ekileceği zaman ılık yastıklara ekim yapılır. Tohumlar yastıklara sıra sıra yerleştirilir: Tohumlar arasındaki mesafenin 10 cm olması uygun olurken üzerine 1-2 cm toprak konur. Derinliğin 1-3 cm aralığında olması uygundur. Tohumların üzeri kapandıktan sonra sulama yapılması neticesinde çimlenme sağlanır.
Mümkünse fide dikimi için uygun, serin ve rüzgarsız havalar seçilmeli, daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimler tercih edilmelidir. Fide dikimlerinde sıra üzerinde çift dikim yapılması uzun vadede hem sulama hem de hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Bölgemizde Şubat sonu Mart başından itibaren fide dikimi yapılır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmeli, can suyu ile birlikte, kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı gereken ilaçlamalar yapılmalıdır.
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Özellikle etli biberlerde verim ve kalite arttırmak için yapılması gereken bir uygulamadır. Dal budaması ile; daha güçlü bitki ve daha kaliteli ve bol meyve alınır. Kaliforniya, kapya, macar, çarli, dolma gibi biberlerde özellikle yapılması tavsiye edilir.
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Mart ayı bahçede bezelye, havuç, pancar, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır. Çilek ve kuşkonmaz gibi kalıcı mahsullerin fideleri Martın gelmesiyle birlikte artık toprakla buluşturulabilir.
Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir. Dikim esnasında fideler çapa için açılan yeterli büyüklükteki çukura olduğu gibi yerleştirilir ve çukurun boş kısımları toprakla doldurularak hafifçe bastırılır. Açılan bu çukurlar sedde üzerinde olmalıdır.
Bununla birlikte biber bitkileri genellikle organik gübreleri tercih eder. Organik gübreler, toprağa doğal bir şekilde besin maddeleri sağlar, bitkilerin daha sağlıklı büyümesine katkıda bulunur. Hayvan gübresi, kompost ve deniz yosunu gibi organik gübreleri tercih ederek toprağınıza zenginlik katabilirsiniz.
Çapalama. Biber fidelerinin ilk çapaları tarlaya dikimden 10 ila 20 gün sonra ot alma ve sıralar arasındaki toprağı gevşetmek amacıyla yapılır. Birinci çapadan 2-3 hafta sonra boğaz doldurma ile birlikte ikinci çapa ve haziran ayında da bir defa olmak üzere toplam üç çapa yapılmalıdır.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Kısacası biber ekim aralığı nisan ayının başı ile mayısın ilk birkaç günü olarak belirlenebilir. Bu konuda ekim yapılacak bölgedeki iklimi de dikkate almak gerekir.
Biber Kaç Günde Yetişir? Biber; ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 mevsim ekilmeye uygun bir bitkidir. Ekim sonrası çimlenme süresi ağırlıklı olarak 10-20 gün arasında değişmektedir. Hasat zamanı ekildiği dönem çerçevesinde şekillenmektedir.
Biber tohumu da pek çok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. biber tohumu genellikle Mayıs ayının son günleri yahut Nisan ayının başlarında ekilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik göstere bilmektedir.
Nohut, mercimek ve fasulye ekmek istiyorsanız, Şubat ayında toprağı işlemeye devam edin. Patates ekimine bu ayda başlayabilirsiniz. Soğan, roka ve sarımsak tohumlarını bahçenize ekebilirsiniz.
* Çileklerin ilkbahar çapası yapılır. * Bamya, fasulye, hıyar, kabak, karnabahar, lahana ve soğan tohumlarının ekimine devam edilir. * Kavun, karpuz tohumları hazırlanan yerlere ekilir.
Kış mevsiminin uzaklaşmaya başladığı mart ayında bahçe bakımında yapılacaklar çeşitlenmeye başlar. Budama işlemine devam edebilirken, form verme çalışmalarına başlanabilir. Bitkilerin ihtiyacı olan yıllık gübre miktarının bir kısmı mart ayında verilir özellikle azotlu gübreler İlkbahar gübrelemesi için önemlidir.
Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Mart ayında salatalık, zeytin, tere, pırasa, rezene, nohut, patates, patlıcan tohumları ekilir. Nisan ayında bamya, börülce, kavun, karpuz, salatalık, maydanoz tohumları ekilebilir. Mayıs ayında brokoli, bamya, lahana, mısır, pancar, pırasa, salatalık, roka gibi ürünlerin tohumları ekilebilir.
Biber tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Biber tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.Biber tohumu ekim derinliği 1-0,5 c cm , sıralar üzeri mesafe 30-40cm ,sıralar arası 45-75 cm arasındadır.Biber fidesi kullanılacaksa biber fidesi ...
Biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmalıdır. Biber sıcaklık ve ışık yanında nemden de hoşlanan bir bitkidir. Hava neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişmez.
Yani aslında kimin tarafından yayılacağı bitki tarafından seçilmiş. Zira acı biberi acı yapan kapsaisindir. Bu moleküle ait reseptörler de bütün memelilerde mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri