Ülkemizde yetiştirilen yerli domates çeşitleri arasında çeri domates çeşitleri de yer alır.
Patlıcangiller familyasından gelen domatesin farklı bir türü olan kiraz domates, sivri ve küçük biçimi ile tanınır. Boyutları genelde misket büyüklüğünde olan kiraz domates, normal domatesten daha lezzetli bir domates türü olarak bilinir.
karadeniz yoresinde bahcede yetistirilen domateslerin kalin kabuklu, tatsiz tuzsuz olmasi sonucu yasli yore insaninin agzindan cikan tamlama. tabi anarsist in dogru soylenmesi beklenemez, halk arasinda bu tur domateslere "anar$ik" denilip gecilir.
Solanum lycopersicum domatesin bilimsel adıdır ve bu bitki Solanaceae familyasına aittir.
İlgili 41 soru bulundu
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
Domates Beef, genellikle normal domates aromasına sahip olmakla birlikte, bazı türleri şekerli bir tada sahiptir. Büyüklükleri ve etli içerikleri nedeniyle bu ismi alırlar. Beef domatesler, ağırlık olarak 1.5 kilograma kadar çıkabilirler. Renkleri pembe, parlak kırmızı veya turuncu olabilmektedir.
Salkım domates diğer domateslere göre ebatça daha küçüktür. Lezzetli bir domates türü olan salkım domates başta kahvaltı sofralarında olmak üzere pek çok yerde kullanılabilir. Salkım domatesle salatalardan sandviçlere kadar atıştırmalık tüm lezzetler hazırlanabilir.
Etli sulu ve kıvrımlı yapısıyla sırık şeklinde büyüyen klasik köy tipi oldukça lezzetli bir domates çeşididir. Ekildikten ortalama 75-100 gün arasında hasadı yapılabilmektedir. Nemli toprağı seven bu tür günlük sulamalarla ve bakımıyla lezzetli domatesleri sizlere sunacaktır.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Oturak,sofralık bir domatestir.Erkencidir. Özellikle geç güzlükte çok başarılı bir çeşittir. Verimi yüksektir.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
hatay ve cukurova civarinda kullanilan arapca icin gecerlidir.
1. En bilinen domateslerden başlayalım... Sırık domates raf ömrü uzun bir domates türü.
Bitki yapısı güçlü ve yapraklar meyveyi tamamen kapatan, bahar ve yaz döneminde açık tarla yetiştiriciliğine uygun orta erkenci oval meyveli sofralık ve sanayilik oturak domates çeşidimizdir.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
San Marzano, bir İtalyan tadı. Gurme mutfakların vazgeçilmezi, ve ağzının tadını bilenlerin kurutulmuş domates deyince aklına ilk gelen elbette San Marzano domatesleri. İtalyada ilk kez konservelik, salçalık ve özellikle kurutulmuş domateslik üretilen San Marzano, 3-5 cm'lik küçük ve orta boy uzun domatesler veriyor.
Salçalık Domates Tohumu Sanayi Tipi Domates Tohumu-Rio Grande: Sanayi tipi olup salça ve turşu için tercih edilen bir yer domatesidir. Standart bir çeşit olup açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Meyvesi parlak kırmızı, etli ve silindirik bir yapıya sahiptir.
Saro boğa domatesi adıyla yetiştirilen sarı domates türü, genellikle Rusya topraklarında verimli şekilde yetişmektedir. Bu domatesin boyu diğer türlerine göre daha büyüktür. Rengi biraz daha turuncuya yakındır. Serada ekilen sarı domates tohumu yaklaşık 60 gün sonrasında meyve vermeye başlayacaktır.
fuze gorunumlu domatesin ingilizcesi.
Boyutları genelde misket büyüklüğünde olan Kokteyl domates, normal domatesten daha lezzetli bir domates türü olarak bilinir. Kokteyl domates halk arasında ebe domatesi veya cherry domates gibi isimler ile tanınır. Diğer domates türleri gibi sarı çiçeklere sahip olan Kokteyl domatesin çiçekleri üzüm salkımı şeklindedir.
Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiği görülür. Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverenginde lekeler meydana gelir. Bu lekeler süratle büyüyerek kesin hudutları belli olmayan kahverengi benekli çürüklük halini alır.
Aynı tür bitkinin iki farklı çeşidinin çaprazlanması sonucu elde edilen tohuma melez tohum denilir. Elde edilen bu melez tohumlardan, uzun yıllar süren saflaştırma çalışmaları sonucunda saf anne ve baba hatlar elde edilir. Saf anne ve baba hatların melezlerinden elde edilen tohumlara hibrit (F1) tohum denilir.
Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der. Eskiden domates yoktu.
Rotten Tomatoes (Türkçe: Çürük Domatesler), film eleştirilerinin, oyuncuların, yönetmenlerin, fragmanların ve sinema haberlerinin yer aldığı bir internet sitesidir. Site kullanıcılara film önerileri göstermek için içerik-tabanlı filtreleme yöntemi uygular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri