Son durulama döngüsüne 1/2 bardak damıtılmış beyaz sirke eklenmesi, yıkanabilir siyah giysilerin donuk görünmesine neden olan sabun ve deterjan kalıntısını giderir. Giysilerdeki kötü kokuları, yıkama döngüsüne 1/2 bardak damıtılmış beyaz sirke ekleyerek yok edebilirsiniz.
Sirke, kötü kokuları giderir ve çamaşırların daha taze kokmasını sağlar. Sirke, renkli kumaşların renklerini korur ve solmalarını önler. Sirke, bakterileri öldürür ve çamaşırların daha hijyenik olmasını sağlar. Çamaşırlara sirke eklemek için, yıkama makinesinin yumuşatıcı bölmesine biraz sirke ekleyebilirsiniz.
Beyaz sirke, çamaşırların üzerine sinen küf ve sigara kokularını çıkarmak için de idealdir. Bunun için makinenin yumuşatıcı kısmına 1 bardak beyaz sirke dökebilirsiniz. Makinenin yumuşatıcı kısmına konan yarım bardak beyaz sirke, çamaşırlardaki deterjan kalıntılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Evlerde yüzey temizliklerinde, camların temizliği ve parlatılmasında, banyo ve mutfaklardaki pas, kireç temizliğinde de tercih edilebilir. Beyaz sirke ayrıca, giysilerdeki ve kumaşlardaki lekelerin çıkarılmasında da yardımcı olabilir.
Banyo ve Tuvaletlerde: Çamaşır suyu gibi ağır kimyasallar yerine, klozetler ve lavabolarda beyaz sirke kullanabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
İnatçı lekelerin ne kadar yıkarsanız yıkayın çıkmamasından şikayetçiyseniz bir de beyaz sirkeye şans verin. Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak.
Beyaz sirke tercih edebilirsiniz. Eğer evde farklı sirke türleri varsa onlarla da temizlik işlemini yapabilirsiniz. Karbonat ve sirkeyi karıştırdıktan sonra makinenin iç kısmına boşaltın. Dilerseniz deterjan bölümüne de ekleyebilirsiniz.
Doğal bir dezenfektan olup banyo ve mutfak fark etmeksizin her alanda kullanılır. Tencere, tava ve tabak gibi makineden lekeli çıkan eşyaları temizleyebilirsiniz. Çeşitli şekillerde hazırlanarak çamaşırlarınızı kimyasal etkilerden korur. Yumuşatıcı olarak kimyasal ürünler yerine tercih edilebilir.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Beyaz sirke cam, ayna, pencere, mobilya gibi yüzeyleri toz ve kirlerden arındırırken hem parlatır hem de uzun süre kirlenmesini geciktirir.
En sevdiğiniz elbisenin birkaç yıkamadan sonra solduğunu gördüyseniz ve bu sizi üzdüyse o zaman doğru yerdesiniz. Zira beyaz sirke bu derde de deva. Önce su ve beyaz sirkeyi ayrı bir leğende karıştırın ve kıyafetlerinizi bu suya bastırıp 20 dakika bekletin. Ardından makinede yıkayın.
Çamaşır Makinesi Temizlik Malzemeleri
Sirke: Çamaşır makinesinin içindeki kireç ve kirleri çıkarmak için sirke kullanılabilir. 1 su bardağı sirkeyi makinenin boş olan tamburuna dökün ve normal programda yıkayın.
Sirke, çamaşırların temizlenmesi konusunda yardımcı olan doğal malzemelerden biridir. Sirkenin kıyafet renklerini canlı tutma gücünü birlikte görelim: Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli.
KUMAŞLARI YUMUŞATIR
Ağır kokulu ticari yumuşatıcıları kullanma fikrinden hoşlanmıyorsanız ve daha yumuşak giysiler istiyorsanız, damıtılmış beyaz sirke doğal bir yumuşatıcı görevi görür ve çamaşırlarda kalıntı bırakmaz.
Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
Bulaşık parlatıcı, sudaki kirecin bulaşıklar üzerinde bıraktığı lekelerin engellenmesini, bulaşıkların üzerinde tortu kalmamasını sağlar. En önemlisi de, parlatıcı, bulaşıklarınızı cam aşınmasına karşı korur. Oysa, sirke bu işlevleri yerine getiremez. Üstelik sirkenin makineye zararları oldukça fazladır.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
BEYAZ SİRKE VE ELMA SİRKESİ
Renkleri dışında beyaz ve elma sirkesi arasında birkaç fark vardır. Elma sirkesi, %5-6 arasında asetik asit içerir. Ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 asetik asit içerir ve tahılın fermantasyonundan elde edilir.
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir.
"Yanlış uygulamalardan biri, sirkeli suyla duş almak. Bu uygulama vücudumuz için çok yanlış. İleri derecede kızarıklık, kuruluk ve tahriş yapabilir. Vatandaşlarımızdan kesinlikle böyle bir şey yapmamalarını istiyoruz.
Saça olan etkileri ise adeta mucizeler yaratıyor. Saçınızı yıkadıktan sonra son durulamadan önce saçınızı sirkeyle yıkayabileceğiniz gibi şampuanınıza da sirke ekleyebilirsiniz.
Kühne doğal beyaz sirke, çok amaçlı kullanıma uygundur. Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
b) Karbonat ile çamaşır yıkanır mı? Tabii ki. Çamaşır makinesinde karbonatı güvenle kullanabilirsiniz. Karbonat mükemmel bir koku gidericidir.
Eğer cihazda parlatıcı yerine sirke kullanımında ise; Sirkenin buhar olma özelliği omadığından bulaşıkların üzerinde kalarak bulaşıkların kurumamasını sağlamaktadır.Sirke kullanımında diğer bir ayırt edici özellik ise sirkenin sıcaklıkla birlikte bulaşık makinesi içerisinde koku oluşmasına neden olmasıdır.
Çamaşır temizliğinde kullanabileceğiniz maddeler; çamaşır sodası, sabun, boraks, karbonat, sirke, esansiyel yağ, tuz ve sudur. Bu hammaddeler ile dilerseniz elde, dilerseniz makinede kullanabileceğiniz toz, likit, jel, tablet çamaşır yıkama deterjanları hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri