Tropik iklim kuşağında üretilen siyah çaylar (Sri Lanka, Hindistan, Kenya, Endonezya, Çin) dökme formda 5-7 dakika, bardak süzen poşet formundaki çaylar 2-3 dakika demlenerek hazırlanır.
İdeal çay demleme süresi ortalama 3-4 dakikadır.
En iyi çay demleme tekniği için çay suyunun asla bekletilmemiş olması önem taşır. Mineral açısından zengin sularla demlenen çayın kokusu, berraklığı ve rengi mükemmelleşir. Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Kaynayıp soğuyan su ile çay demlemeyin, çaya bulanık ve acı bir tat verir.
Çayın demlenmesi hızlı olmamalı hatta en az yarım saat çay demini önceden almalıdır. Sonradan demlenen bu çay, en az 2 saat sonra yenilenmelidir. Yani tekrar tekrar aynı çayı içmeniz doğru değildir.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
İlgili 24 soru bulundu
Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır. Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
Bitki ve meyve çaylarının daha uzun sürelerde kaynatılmasının yerine kısa sürelerde demlenmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. 100°C'de kaynamış su ile 5-7 dakika arasındaki demlemeler hem (istenen) faydanın alınmasın(ı)da hem de tadın en iyi şekilde elde edilmesini sağlıyor.
2-3 dakika çay demleme süresi sonrasında çayınız hazır!
Siyah çaylar, yeşil ve beyaz çeşitlerden daha fazla kafein içerir ve çay ne kadar uzun süre demlenirse, kafein içeriği de o kadar yüksek olur. Her ne kadar bazı insanlar kafeine diğerlerinden daha duyarlı olsa da, çalışmalar günde 200 mg'ın altındaki dozların sayılan bu negatif etkilere neden olmadığını göstermektedir.
Köşkçay paketleriyle demlediğimiz çayımızın tazeliğini korumak için, çayın acılaşmasına ve koyulaşmasına neden olan posa dolu torbayı demlikten 45 – 50 dakika sonra çıkararak çayımızın tazeliğini 3,5 – 4 saat koruyabiliriz.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
İçme Suyu Kullanmalısınız
Çay demleyeceğiniz zaman musluk suyu kullanmanız, suyun içerisindeki klor sebebiyle çayın lezzetini düşürecektir. Musluk suyu aynı zamanda kireçli olabileceğinden dolayı ciddi sağlık riskleri de taşır. Bu sebeple, iyi bir çay demlemek için içme suyu tercih etmelisiniz.
Bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak yazıyorum ki: En güzel fakat en çok sabır isteyen demleme usûlü, soğuk çay demleme usulüdür. Bu yöntemde demlik kısmına soğuk su konulur ve çayı da üzerine eklenir. Altta su kaynadıkça, üstteki çay demlenir. Sabır isteyen bir yöntemdir ama bu şekilde çay kesinlikle acımaz.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli. Demir eksikliği anemisi olan kişiler lütfen hiçbir şekilde yemek sonrası çay tüketmesinler.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Kuntze türünün yaprak, tomurcuk ve yumuşak dallarından etkili oksidasyon ve kurutma yoluyla üretilir. Üretim aşamaları sırayla; soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma ve tasniftir. Soldurma işleminde sıcak hava ile su buharlaştırılarak çay yaprağı kıvırma işlemi için uygun hale gelir. İdeal soldurma sıcaklığı 32 C'dir.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
b. Orta büyüklükte bir demlik için 4-5 demlik poşet çay veya üç yemek kaşığı dökme çay kullanılır. Çayın üzerine 2.5 su bardağı taze kaynamış içme suyu (Demliğin deliğinin seviyesini geçecek kadar) eklenir. c. Ocağın altı kısılır ve ortalama yirmi dakika demlemeye bırakılır.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir. Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelmektedir. Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri