Atardamar kelimesi, Türkçenin zengin kelime hazinesinde bulunur.
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Atar damar şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Atardamar şeklinde olmalıdır.
İki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan kelimelere birleşik kelime denir. Birleşik kelimelerin anlam kayması, ses kaynaşması veya tür kayması yoluyla oluşması mümkündür. Kılcal damar de bir birleşik kelimedir.
Atardamarlar; kalpten çıkan damarlardır. Temiz kan taşıyan arterlerin toplardamarlara oranla kan basıncı daha yüksektir. Aynı zamanda oksijen ile mineral ve vitamin bakımından zengindir. Atardamar hastalıkları çok çeşitlidir ve bazı atardamar hastalıkları herhangi bir belirti vermeden yavaşça ilerleyebilmektedir.
Sevk Etmek Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Her kelimenin doğru bir yazılış türü bulunuyor. Sevk etmek kelimesinin de doğru olarak yazılması için, ayrı yazılması gerekiyor. Sevketmek şeklinde yazılması, yazım yanlışına neden oluyor.
İlgili 41 soru bulundu
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Atardamarlar dokuda daha küçük atardamarlara (arteriyol) ayrılıp, kılcal damarlara (kapiller) ulaşırlar ve kanın hücrelerle madde alışverişi gerçekleştikten sonra kan toplardamarlara (venler) akar. Toplardamarlar ise topladıkları kanı kalbe götürüler.
Aort Organizmanın en önemli atardamarının adı. Kalpte sol karıncıktan doğar, önce yukarıya sağa, daha sonra bir yay oluşturarak (aort yayı) sola yönelir ve son olarak arkaya aşağıya doğru ilerler.
Hemen her organın bir atardamarı bir de toplardamarı vardır. Toplardamarlar atardamarlardan daha ince yapılı ve daha geniş hacimlidirler. Kol ve bacaklardaki toplardamarlar iç organ toplardamarlarından farklı olarak eşlik etmiş oldukları atardamardan daha çok sayıda bulunurlar.
Kirli kanın vücudun her yanından kalbe gitmesini sağlayan damar, vena, verit anlamına gelir. Bu kelime genellikle toplar damar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı toplardamar şeklinde olmalıdır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan kardiyoloji kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan kardiyoloji kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Akyuvar, alyuvar, ağıryuvar bitişik yazılıyor da hava yuvarı, taş yuvarı ve benzerleri neden ayrı yazılıyor diye sorulabilir. Buna ak ve al'ın sıfat görevin- de kullanıldığı, su ve taş kelimelerinin ise ad (isim) olduğu yanıtı verilebilir.
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kanama çeşitleri damar tipine göre sıralandığında ise; kanama arter (atardamar), ven (toplardamar) ya da kılcal damar kanamaları vardır. Atar damar kanamaları kalp atımları ile uyumlu olarak kesik kesik akar ve açık renklidir. Toplardamar kanamaları ise koyu renkli ve sızıntı şeklindedir.
Kalbin başlıca atardamarları (koroner arterleri), solda 2 ve sağda 1 tane olmak üzere 3 tanedir.
Kalbi bir sağda ve ikisi solda olmak üzere 3 atardamar (koroner arter) beslemektedir.
Toplardamarlar organ ve dokulardan gelen kirli kanı kalbe taşınmasını sağlamaktadır. Derin, yüzeyel ve perforan olmak üzere üç toplardamar sistemi bulunmaktadır. Derin toplardamarlar kanın %80-90'nını, yüzeyel ise%10'nunu taşırlar.
Kalbin sol karıncığından pompalanan oksijenlenmiş kanı bütün doku ve organlara dalları aracılığı ile taşıyan vücudun en büyük atardamardır. Aort damar duvarı 3 katmandan oluşmaktadır.
Atardamar veya diğer adıyla arter, kalpten vücuda kan taşıyan damarlardandır.
Atardamar kanamaları ; kalp atımları ile uyumlu olarak kesik kesik akar ve açık renklidir. Toplardamar kanamaları ; koyu renkli ve sızıntı şeklindedir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri