Tanığın çelişen beyanları bakımından ise CMK m.212/2'de; mahkemeye tanığın ifadeleri arasında çelişki varsa bunun giderilmesine çalışılacağı belirtildiğine göre, hangi ifadenin doğru olduğunun tespiti maksadıyla tanığa ait HTS kaydı dosyaya getirtilebilir.
HTS kayıtları, İngilizce "Historical Traffic Search" teriminin kısaltmasıdır ve bir davada davacı, davalı, şüpheli veya sanık olan kişinin arama ve mesajlaşma geçmişine ilişkin kayıtların, ilgili operatörden müzekkere ile istenilmesi sonucu elde edilen bir delil türüdür. HTS birçok davada delil olarak kullanılmaktadır.
Hts kaydı, işlemlerde çok önemli olan kişilerin arama süresi, arayan, aranan kişi, arama yeri, arama süresi, sinyal veren baz istasyonu bilgilerini içeren bir kayıttır. Hts kaydı genellikle adam kaçırma, cinayet, dolandırıcılık gibi durumlarda kullanılmaktadır.
HTS verileri sosyal medya iletişim araçları olan Whatsapp, Messenger vs. gibi uygulamalar üzerinden gerçekleştirilen görüşme trafikleri hakkında bilgi vermez. Bu ve benzeri uygulamalar üzerinden gerçekleştirilen görüşme trafiklerine ilişkin kayıt verileri gelen HTS kayıtlarında yer almaz.
Sadakatsizliğin sorgulandığı durumlarda, HTS kayıtları nedir? Konusu sıklıkla araştırılır. Aile mahkemesine usulüne uygun olarak verilecek dilekçe ile HTS kayıtlarının alınması talep edilebilir. Bu gibi durumlarda mahkeme BTK'ya müzekkere yazarak kusurlu eşin HTS kayıtlarını talep eder.
İlgili 32 soru bulundu
İletişimin tespiti kararı iki ay için verildiğinde, bu karar sadece iki ay için geçerli olacak. İki ayın bittiği son güne kadar şüpheli veya sanığın iletişim kayıtları geçmişe dönük ve süre sınırı olmaksızın elde edilebilecektir.
Aldatılan eş bunu, mahkemede telefon kayıtları deliline dayanarak ispatlayabilir. Aldatan eşin telefon kayıtlarının celbinin mahkemeden talep edilmesi ile mahkeme ilgili operatöre müzekkere yazarak telefon kayıtlarını ister. Operatör, abonesine ait 5 yıl süreyle sakladığı telefon kayıtlarını mahkemeye verir.
Yurtdışı merkezli olması sebebiyle ve ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Savcılık Whatsapp Konuşmalarına Ulaşılabilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır.
Boşanma davasında whatsapp konuşma kayıtları, delil olarak bildirilebilir. Ancak bu delillerin delil olarak dayanan tarafça mahkeme dosyasına sunulması gerekir. Boşanma davasında whatsapp kayıtları, taraflarca dava dosyasına sunulmadığı takdirde ilgili şirketten veya operatörlerden istenememektedir.
Whatsapp'ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır. Whatsapp ülkemizden giden içerikle ilgili talepleri karşılamamaktadır.
Boşanma davasında mesaj dökümleri mesaj gönderilen numara, mesaj tarihi ve saati bilgilerini içerecektir. Bu bilgilerin operatörden istenebilmesi için kişinin başvurması yeterli değildir. Operatör ancak mahkeme kararıyla mesaj dökümlerini verecektir.
Boşanma davalarında; örneğin bir eş diğer eşin sosyal medya hesabına girmeden, onun özel şifrelerini kullanmadan herkese açık olarak paylaştığı fotoğraf, yazı, video gibi verileri veya yer bildirimlerini, herkesin görebildiği diğer paylaşımları, boşanma davasında delil olarak kullanılabilecektir.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Aynı zamanda şüpheli bir durumda tedbir ve önlem amacıyla da önceden bilinmesi gereken bilgilere ulaşılmasını sağlar. yapılan HTS incelemesi ve kayıtların çıkarılma süresi ise olaya ve duruma göre değişiklik gösterebileceği gibi yaklaşık olarak 7 ile 30 gün arasında bir süre zarfında çıkarılabilir.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Bilişim hukukunda whatsapp mesajlarının delil niteliği mutlak delil değildir. Özellikle delilin ekran görüntüsü şeklinde olması halinde, aldatma ve yanıltama ihtimali olacaktır. Böyle bir durum başlı başına bir suç olmakla birlikte, whatsapp mesajları çoğu dava için destekleyici delil niteliği taşır.
WhatsApp üzerinde gerçekleştirilen yazışmalar uçtan uca şifreli olarak korunmakta olduğundan dışarıdan üçüncü kişiler tarafından müdahale ile erişilememektedir. WhatsApp'ın çalışma mantığında üçüncü bir kişi tarafından içeriklere erişim mümkün görünmemektedir.
Hizmetimizi sağlamak için izlediğimiz olağan süreçte WhatsApp, teslim edilen mesajları veya teslim edilen bu mesajlara ait işlem log kayıtlarını saklamaz. Teslim edilmeyen mesajlar 30 gün sonra sunucularımızdan silinir.
Cihazınızdaki WhatsApp alt klasörlerini görmek için WhatsApp klasörüne dokunun. 3. Databases (Veri tabanları) dosyasını basılı tutun > Delete (Sil) seçeneğine dokunun.
WhatsApp'ı yükleyin ve açın, ardından numaranızı doğrulayın. Sohbet ve medyalarınızı Google Drive'dan geri yüklemek için, sorulduğunda GERİ YÜKLE'ye dokunun. Geri yükleme işlemi tamamlandıktan sonra İLERİ'ye dokunun. Başlatma işlemi tamamlandığında sohbetleriniz görüntülenir.
Sosyal medya hesaplarındaki yazışmalar ve paylaşımların boşanma davasında delil olması için hukuka uygun yollardan elde edilmesi gerekir. Sahte bir sosyal medya hesabı aracılığı ile elde edilen yazışmalar hukuka aykırı olarak kabul edilir.
Evli kadının zina (aldatma) eylemi Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmez. Yani kanunlara göre zina (aldatma) davası cezası yoktur. Hukuki yaptırımları ise ayrıdır. Evli kadın kocasını aldatırsa; boşanmak istemese dahi boşanma gerçekleşir, kocasından nafaka ve tazminat alamaz, mal paylaşımındaki payı azaltılır.
19-Mahkemede aldatıldığımı nasıl ispat ederim? Zina (aldatma) davalarında Whatsapp mesaj kayıtları, sosyal medya mesaj kayıtları, üçüncü kişiyle çıkılan tatil, üçüncü kişiyle kalınan otel kayıtları, uzun ve sık telefon görüşmeleri, banka dekontları, tanıklar, fotoğraflar vasıtasıyla ispat edebilirsiniz.
1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıl kesintisiz sinyal alınamayan telefonların IMEI kaydı silinecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri