Siyah havuç turşu yapılarak tüketilebilir ve siyah havuç çorbası yapılarak öğünlerde kullanılabilir. Havucun suyu kullanılarak siyah havuç konsantresi daha uzun süre saklanabilmesini sağlar ve dilendiği zaman sulandırılarak kullanılabilir.
Siyah havuç olarak da bilinen mor havuç, güçlü bir antioksidandır. Şalgam yapımında kullanılan bu havuç türü hastalıklara karşı birebir fayda sağlar. Kış aylarında sıklıkla kullanılan mor şalgam ülkemizde Konya ve Afyon'da yetiştirilir.
Mor havuç olarak da bilinen siyah havuç (daucus carota subspecies sativus), havucun siyah renkli olan ve daha çok Çin ve Hindistan'da bulunan türü. Havucun çeşitli renklerde ortaya çıkması esasen içerisinde bulunan bileşiklerin yoğunluğundan kaynaklanıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
Antioksidandan ve vitaminden zengin siyah havuç salatasını et yemeklerinin, pilavların yanına hazırlayabilirsiniz. Et kavurma tarifi ilk öneri olarak burada yer alıyor. Domatesli bulgur pilavı da siyah havuç salatası ile çok lezzetli olur.
Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Havucun Besin Değeri
İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur. Havucun rengi içinde bulunan karotenoidin türüyle ilgilidir. Genellikle bilinen turuncu havuçta ß-karoten (beta karoten) bulunur.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Hazmı kolaylaştırarak bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. - Astım, bronşit ve ses kısıklığına karşı etkilidir. - Kansızlık ve anemi hastalıklarına karşı siyah havuç tüketilmesi önerilir. - Kan dolaşımının daha sağlıklı olmasına yardımcı olurken kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Siyah havuç, yüksek miktarda A, C ve K vitaminleri ile potasyum, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller içeriyor.
Havuç nasıl tüketilmelidir? Havuç, çiğ ve pişmiş olarak tüketilebileceği gibi suyu çıkarılarak da tercih edilebilir.Uzmanlara göre havuçtan maksimum verimi alabilmek için havucu doğramadan ya da rendelemeden çiğ olarak tüketmek gerekmektedir.
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Tencereye yağlar alınır doğranmış soğan, patates sarımsak hafif kavrulur. Ardından küp küp doğranmış havuçlar ve mercimek kavrulur. En son et suyu ve pişme süresi göze alınarak su ilave edilir. Nane de eklenir yumuşayana kadar pişirilir.
Bünyesinde barındırdığı A, C, K vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır, magnezyum sayesinde havucun vücuda son derece önemli faydaları vardır. Havuç kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koyar, gözlere iyi gelir, kansızlığa karşı iyi gelir, hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır.
Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir. Kanın vücutta dolaşımını hızlandırır ve zararlı radikallere karşı mücadele ederek damar tıkanıklığının önüne geçmeye yardımcı olur ve böylece kalbin daha sağlıklı çalışmasına imkan verir.
Havuçları turpu soyup güzelce rendeliyoruz. Tuzu,yağını, limon ve nar ekşisini katıp harmanlıyoruz. Servis tabağını alıp servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Dlerseniz ve seviyorsanız limon suyu yerine sirke de kullanabilirsiniz. Beklemeye uygun bir salata değil.
Bölgemiz 'de Siyah Havucun Başkenti olarak bilinen, Karapınar Akören'de sezonun son hasadı yapılıyor. Karapınar Akören'de yetiştirilen siyah havuçlar, Dünyanın 25 ülkesine ihraç edilerek bu ülkelerin gıdalarını renk katıyor.
Pek çok kişi günde kaç tane havuç yenmeli diye merak etmektedir. Günlük olarak 1 ya da 2 tane orta boy havucun tüketilmesi yeterli ve faydalıdır.
Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri