Kış sebzesi olarak tüketilen siyah havucun çiçekleri küçük ve beyaz renklidir. Rendelenerek salatalarda kullanılan siyah havucun kendine has bir aroması ve lezzeti vardır. Ayrıca turşusu yapılan siyah havuç yemeklerde de kullanılır.
Siyah havuç olarak da bilinen mor havuç, güçlü bir antioksidandır. Şalgam yapımında kullanılan bu havuç türü hastalıklara karşı birebir fayda sağlar. Kış aylarında sıklıkla kullanılan mor şalgam ülkemizde Konya ve Afyon'da yetiştirilir.
Siyah havuç, son yılların yükselen yıldızlarından biri olsa da aslında yıllardır bizimle olan bir lezzet. Şalgam suyunun ham maddesi olarak kullanılan siyah havuç, rengiyle her göreni şaşkına uğratsa, "Boya mı o?" diye düşündürse de aslında doğal bir ürün.
Havuçlar genellikle tatlı bir tada sahip olur; siyah havuçsa tatlılığının yanında hafif acımsı bir aromaya da sahiptir. (2) Siyah havuca yoğun rengini veren antioksidan maddenin ismi ise antosiyanin. Bu koyu mor, siyah rengin sorumlusu antioksidan havuca yoğun bir renk katmaktan çok daha fazla etkiye sahip.
İlgili 39 soru bulundu
Tadı ve kokusuyla normal havuca benzeyen siyah havuç renginden dolayı kişilerin yapay bir sebze olduğunu düşünmesine neden oluyor. Lakin tamamen doğal olan bu sebzenin rengi içeriğindeki fazla antioksidandan kaynaklanmaktadır.
Özellikle şalgam yapımında kullanılan siyah havuç kış aylarında tezgahlarda yerini almaktadır. Daha çok salatalarda kullanılan siyah havuç, yemeklerde de kullanılabilmektedir. Özellikle mercimek çorbasına eklendiğinde hastalıklara karşı ilaç niyetine tüketilebilir.
Antioksidan kapasite açısından likopen, ß-karotenden daha güçlüdür. Dolayısıyla kırmızı havucun turuncu havuçtan daha faydalı olduğu söylenebilir. Likopen sayesinde kırmızı havuç cilt sağlığı açısından da önemlidir.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Siyah havuç faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri de iştahı arttırıcı etkisidir. Yüksek antioksidan içeriğinden dolayı özellikle ciltte oluşan kırışıklıkları önleyici etki gösterir. Zihin yorgunluğunu önler. Vücutta meydana gelen iltihapların giderilmesinde ve ateşin düşürülmesinde etkindir.
Mor Havucun Tadı Nasıl? Şalgamın ham maddesi olan mor Havucun tadı hafif acımsı bir tada sahiptir.
Havuçtaki şeker miktarı ise sizi korkutmasın. Yüksek miktarlarda tüketilmesi mümkün olmayan havuç kilo almanıza neden olmaz.
Bölgemiz 'de Siyah Havucun Başkenti olarak bilinen, Karapınar Akören'de sezonun son hasadı yapılıyor. Karapınar Akören'de yetiştirilen siyah havuçlar, Dünyanın 25 ülkesine ihraç edilerek bu ülkelerin gıdalarını renk katıyor.
Antioksidandan ve vitaminden zengin siyah havuç salatasını et yemeklerinin, pilavların yanına hazırlayabilirsiniz. Et kavurma tarifi ilk öneri olarak burada yer alıyor. Domatesli bulgur pilavı da siyah havuç salatası ile çok lezzetli olur.
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Mor havuç, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir.
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Havuç, barındırdığı besin öğeleri ile birlikte hafızayı güçlü tutmayı başarıyor, öğrenme becerisini artırıyor, zekâ gelişimine katkıda bulunuyor.
Aslında havuçlar daha çok beyaz, sarı ve mor renkteydi. Ancak 17. yy'da Hollandalı havuç üreticileri, ülkelerinin kurucusu olarak kabul ettikleri William of Orange'ın onuruna portakal rengi havuç yetiştirmeye başladılar.
Bünyesinde barındırdığı A, C, K vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır, magnezyum sayesinde havucun vücuda son derece önemli faydaları vardır. Havuç kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koyar, gözlere iyi gelir, kansızlığa karşı iyi gelir, hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır.
Faydaları saymakla bitmeyen siyah havuç mucizesi elbette bebeklerimizde faydalanmalı işte tarif detayları; 8 ay ve üzeri bebekler gönül rahatlığı ile tüketebilir.
Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri