Normal 4-5 yaşlarında bir ağaç meyve vermeye ve gövde kalınlaşmaya başlar. İç dallar budanarak yanlara ve yukarıya doğru büyümesi sağlanır. Çeşidin gövde çapı 10-12 yaşlarında 20 cm'ye ulaşır. Meyve rengi önce yeşil olup, Kasım ayı itibariyle sararıp turuncu rengini alır.
Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir. Finike'nin Çavdır köyünde yetiştirilen portakal, en iyi portakal ödülü almıştır.
Çekirdeksiz ve ince kabuğunun kolayca soyulmasının yanında, bu portakal türünü buzdolabında iki hafta boyunca saklayabilirsiniz. Turunçgil ailesinin bu mis kokulu üyesi direkt dilimler halinde tüketilebilir.
2008 yılında Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği bünyesinde gerçekleştirilen başvuruda "Finike Portakalı" Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret olarak tescillenmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş.
Bol sulu ve tatlı portakal türlerinden biri olan Finike portakalını sade olarak yiyebileceğiniz gibi, meyve salatalarınıza dahil edebilir, en hafif sütlü tatlılarınızın üzerini taze bir lezzetle süslemek için tercih edebilirsiniz.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Kışın bahçelerimizden tüketebileceğiniz (Washington cinsi) Finike portakalı her yıl Kasım ayında olgunlaşmaya başlar. Nisan ayı sonuna kadar dalında kalır.
Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60'ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.
Göbekli portakallar içinde geçci çeşitlerden biridir. Meyve ağaç üzerinde kalitesini kaybetmeden 4 aydan daha fazla süre kalabilir. Güçlü bir ağaç yapısına sahiptir. Meyvede göbek dışardan az miktarda görülür.
Zeze, yaramaz olmasının yanında hayal gücü geniş, okumayı tek başına sökecek kadar akıllı ve öğretmenini mutlu etmek için her gün ona bir çiçek götürecek kadar duygulu bir çocuktur. Çok küçük yaşta okula başlayan Zeze, okulda uslu ve çalışkan bir öğrenci olur ama sokakta yaramazlıklarını sürdürür.
b- 10.833 dönümünde nar yetiştiriciliği, c- 745 dönümünde bağ yetiştiriciliği, d- 1.020 dönüm alanda zeytin yetiştiriciliği, e- 83 dönümlük alanda da ise muz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
yafa cinsi olanı yaz portakalı olarak anılmaktadır. kışlık cinsi washingtondur.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir.
Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Sofralık portakallar arasında en sık tercih edilen ve tam bir C vitamini deposu olan Portakal Washington, Akdeniz bölgesinde yetişiyor. Büyük boyutlu, hafif pürüzlü dış yüzeyi, kolay soyulabilirliği ve lezzeti ile öne çıkan portakal, özellikle kış mevsiminde sağlıklı bir gıda olarak tüketiliyor.
Antalya ili topraklarında yetiştirilen portakal türleri içerisinde özellikle Finike portakalı dünyaca tanınan bir lezzete sahiptir. Eşsiz lezzetini denizden gelen zengin minerallere borçlu olan “Finike Portakalı” ABD'de yapılan bir yarışmada dünya birincisi olmuştur.
Ülkemizde Antalya şehrinde yetişmektedir. 1850 yıllarından beri süs bitkisi olarak kullanılmıştır. Bu meyve Çincede 'altın portakal' anlamına gelmektedir. Kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilir.
Bakanlığın, içindeki argo sözcükler ve kültürler nedeniyle çocuk gelişimini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünerek ülkemizde yasakladığı kitap.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
Baba filmlerinde portakal ölümü simgelemektedir. Bir sahnede portakal görürseniz anlayın ki portakala en yakın kişi ölecektir. Örnek vermek gerekirse, Don Corleone suikaste uğrarken portakal seçiyordu ya da ölüm sahnesinde torunu ile portakal yiyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri