Kuru üzümde pek çok meyveden daha fazla demir bulunur. Bir bardak kuru üzümde 3.2 mg demir bulunur. Kuru üzümü kavun, portakal, çilek gibi C vitamini bakımından zengin meyvelerle tüketerek demir emilimini arttırabilirsiniz.
Demir Eksikliği: Kuru üzüm, kurutulmuş meyveler arasında demir bakımından en zengin meyvelerden biridir. 50 adet kuru üzüm (26 gram) günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 3'ünü karşılar. Bu sayede demir eksikliği anemisi tedavisine yardımcı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında kuru üzüm de yer almaktadır.
Yüksek antioksidan yapısına sahip kuru meyveler de vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. Diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek olan kuru üzümün 100 gramı günlük demir ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamaya yardımcı oluyor.
Siyah üzüm en bilinen etkisi kansızlığı gidermesidir. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık düzenli siyah üzüm tüketimi ile birlikte giderilir. Aynı zamanda kemik gelişimini destekler ve kemik erimesini engeller. Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler.
Siyah üzümün insan vücuduna bilinmeyen pek çok faydası vardır, şu şekildedir: İçerisinde büyük miktarda bulunan demir, kansızlığı giderir. Kan ilacı takviyeleri kadar etkili bu üzüm, kandaki demir depolarını doldurur. Demir eksikliğine bağlı sorunları da ortadan kaldırmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır. - Kanda artan trigliserit hücreleri vücuttaki şeker ve yağlanma oranını da artırır. Bu durum da obezite ve şeker hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkarır.
Demir eksikliği ve kansızlık olan kişiler, her gün 1-2 avuç kuru üzüm tüketebilir. Diyabet hastalarının kuru üzüm tüketimi 1 avuçtan fazla olmamalıdır.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorundur. Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar; aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz, hipertiroidi, lösemi, diyabet, hepatit C'dir.
Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır.
Kuru üzümde pek çok meyveden daha fazla demir bulunur. Bir bardak kuru üzümde 3.2 mg demir bulunur. Kuru üzümü kavun, portakal, çilek gibi C vitamini bakımından zengin meyvelerle tüketerek demir emilimini arttırabilirsiniz.
Mineral, demir ve antioksidan bakımından zengin olan kuru üzümün hem göz hem de diş sağlığına katkısı oldukça fazla.
Yüksek antioksidan yapısı, vitamin ve mineral içeriği yüksek oluşuyla, kuru meyveler de mutfağımızda mutlaka bulundurmamız gereken besinlerden. Özellikle kuru üzüm, diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek bir meyve ve 100 gram kuru üzüm günlük demir ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamaya yardımcı oluyor.
*1 yemek kaşığı pekmez=1 mg demir içerir- C vitamininden zengin portakal suyunun içerisine pekmez eklenerek demir mineralinden daha fazla yararlanılır.
ALÜMİNYUM SAKLAMA KAPLARI VE ÇELİK TENCERE EMİLİMİ AZALTIYOR
1.C vitamini demirin emilimini artırır. Bu nedenle yumurtayı portakal suyu veya domatesle, köftenin yeşil salata ile tüketilmesi demirin emilimini artırmak açısından önemlidir.
Ferritin ise demir mineraliyle ilişkili bir proteindir. Ferritin bir nevi vücudun demir deposu olarak da adlandırılır. Zira vücuda alınan demir mineralini depolayan ve oradan da vücuda tekrar salınımını sağlayan protein "ferritin" olarak adlandırılır.
Limonda bulunan C vitamininin, demir emilimini artırıcı etkisi vardır.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
6-PEKMEZ-TAHİN İKİLİSİNİ ÖNEMSEYİN
Tahin de hem demir yönünden hem de C vitamini yönünden zengin olması dolayısıyla kansızlığa karşı fayda sağlayabiliyor. Aşırıya kaçmadan tahin-pekmez karışımının her gün tüketilmesi kansızlık için iyi bir doğal ilaç.
Tahinin üretimi ve içeriği
100 gramlık bir tahinde bulunan yaklaşık besin değerleri ise şöyle sıralanıyor: Enerji 634 kcal, toplam yağ 60.09 g, karbonhidrat 10.52 g, protein 25.51 g, kalsiyum 87.71 mg, demir 6.03 g, vitamin (B1) 1.08 mg, niasin 4.5 mg.
Siyah çekirdekli kuru üzüm en hızlı kan yapıcı yiyecekler arasındadır.
Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu gibi) Pekmez,Tahin helvası Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi) Demirle zenginleştirilmiş mısır gevrekleri, yulaf.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri