Cilt gözeneklerini temizler Bunların devamında ciltte siyah nokta, sivilce, yağ bezeleri gibi cilt problemleri görülmeye başlar. Salisilik asit kullanımı bu noktada ciltte gözeneklerin açılmasını sağlayarak nefes almasına yardımcı olur. Ölü deri hücrelerinin de temizlenmesinde etkili olarak kullanılır.
BHA (Salisilik Asit)
AHA'lar gibi cilt yüzeyinde değil, cildin daha alt katmanlarında çalışır, gözenek içine inerek dermise ulaşabilir. Bu nedenle daha etkili bir gözenek temizliği sağlar, siyah nokta ve geniş gözenek gibi problemlerde etkilidir.
Özellikle ergenlik döneminde çok sık görülen sivilceler, kolay kolay geçmeyen cilt sorunları arasındadır. Salisilik asit siyah nokta etkili ürünler, bu problemlerin giderilmesi için oldukça pratik kullanımlara sahiptir. Bu seçenekler, gözeneklerin tıkanmasını önler ve zamanla siyah noktaların da oluşumuna engel olur.
Salisilik asit ile birlikte niasinamid kullanmak, cildin sivilce ve siyah nokta oluşumunu azaltabiliyor. Salisilik asit gözenekleri temizlerken, niasinamid cildi sakinleştirmeye yardımcı oluyor. Bu kombinasyonla hassasiyet ve kızarıklık şikayetleri azaltılabiliyor.
Hangi asit hangi cilt tipine uygun? Kuru ve hassas ciltler için: Kuru ve hassas ciltler genellikle glikolik asiti daha iyi tolere eder. Bu asit, cildin nem seviyesini artırır ve cilt bariyerini güçlendirir. Yağlı ve akneli ciltler için: Yağlı ve akneli ciltler için salisilik asit daha uygun bir seçenektir.
İlgili 43 soru bulundu
Ciltte kolajen üretimini destekler. Cildi kuruluk ve pul pul dökülmelere karşı korur. Ciltteki gözenek görünümünü yok eder. Böylece siyah nokta oluşumu da engellenmiş olur.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Salisilik asit, tıkanık gözeneklere ve siyah uçlara karşı özellikle etkilidir; Öte yandan, retinol, yaşlanmanın etkilerine karşı koymak için daha uygundur.
Bunun için de göz çevresinde kullanımı bir sakınca teşkil etmez. Gün içerisinde bakım rutini içerisine dahil edilen serumun yıkanmasına gerek yoktur. Niacinamide ile kullanılmaması gerekenler arasında retinol ve C vitamini gelmektedir. C vitamini ile birlikte kullanıldığı takdirde Niacin'e dönüşür.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Cilt bakım rutinlerinin düzenli olarak yapılması, cilt yapısı ile uygun ürünlerle cildin sürekli olarak temiz tutulması, siyah noktaların oluşmaması için etkili yöntemlerdir. Siyah nokta sıkmak ve bu yöntemle temizlemeye çalışmak son derece yanlıştır.
Salisilik asit aslında bir BHA'dır. Lekelerle savaşan glikolik asit, kuru cildi nemlendiren laktik asit ise çok bilinen AHA'lardır.
AHA + BHA asitlerinin ciltte yarattığı peeling etkisi sayesinde cildin gözenek ve siyah nokta görünümünden kurtulacaktı. Bizim bu konuda en sevdiğimiz peeling etkili serum olan Garnier AHA + BHA Kömür Cilt Kusurları Karşıtı Serum, düzenli olarak kullanıldığında fark edilir sonuçlar yaratıyor.
Salisilik asidin başlıca faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olabilir: Hava kirliliği, ölü deri hücreleri, yağlanma gibi nedenlerle ciltteki gözenekler tıkanabilir. Bunun sonucunda sivilce, siyah nokta, yağ bezesi gibi cilt sorunları açığa çıkabilir.
Siyah noktalara karşı keratolitik etkiye sahip salisilik asit veya A vitamini içeren dermokozmetik ürünler tercih edilebilir. Bu ürünler, cilt kanallarını tıkayan ve siyah noktalara neden olan ölü hücreleri gidermeye destek olarak cildin dokusunu pürüzsüzleştirir.
Glikolik asit + Salisilik asit
Birlikte işe yarayacak şekilde tasarlanmamış olan akne tedavileri veya peeling ürünleri birlikte kullanılmamalıdır; çünkü cildi çok kurutabilir, tahriş edebilir ve cildinizi soyabilir.
Niacinamide Ne Sıklıkla Kullanılır? Sabah ve akşam olarak günlük bazda kullanılabilir bir içeriktir. Fakat kullanım sıklığı ürüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tıpkı Niasinamid gibi diğer tüm cilt bakım ürünlerinde de tek kullanım ile mucize beklemek doğru bir yaklaşım olmaz.
Düzenli olarak kullanılan Niacinamide, sivilce oluşumuna sebep olan enfeksiyonu yok ederek iyileştirici bir etki yaratıyor. Leke giderme özelliği de bulunan Niacinamide, hem sivilceyi hem de izlerini tamamen yok ediyor. Ayrıca cilt üzerinde iltihap birikmesini önleyerek ciltte yeni sivilce oluşumunu engelliyor.
Örneğin, C vitamini ile birlikte kimyasal bir etkileşim olabilir ve bu da etkinliklerini azaltabilir veya tahrişe neden olabilir. Bu yüzden niacinamide ve C vitamini içeren ürünleri aynı rutinde kullanmamalısınız. Bunun yerine birini sabah diğerini akşam rutininizde kullanabilirsiniz.
Salisilik asit, C vitamininin emilimini arttırdığı için ikisinin birlikte kullanıldığı ürünlerden de yararlanabiliyoruz. Salisilik Asit konsantrasyonu %5'in altında olduğunda, Salisilik Asidin cilde gösterdiği soyucu etki oluşmuyor.
Retinol, ciltteki hyalüronik asit üretimini arttırır. Fakat retinolün ürettiği nemin kaybolmaması için mutlaka iyi bir nemlendirici ile birlikte kullanıp nemin buharlaşmasını engellemeniz gerekir. Yani retinollü ürün/serum üzerine mutlaka cildinize uygun bir nemlendirici kullanmalısınız.
Salisilik asit serumu her gün kullanıma uygundur. Cildin ihtiyacına göre salisilik asit serumu kullanım sıklığı belirlenebilir.
HANGİ ASİTLER BİRLİKTE KULLANILMAZ? İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol) “AHA'lar ve BHA'lar kesinlikle birleştirilebilir. Örneğin yağlı ciltler için salisilik bazlı bir temizleyici ve ardından glikolik asitli bir toner kullanılabilir.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Hyalüronik asit, cildin nemini koruyan bir bileşendir ve AHA BHA serumlarından sonra kullanılması önerilir. Hyalüronik asit, cildinizin nemini koruyarak daha sağlıklı bir görünüm sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri